Wat je moet weten over de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Laatste update: 15-02-2023 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

TONK regeling

Steeds meer huishoudens komen door de coronacrisis in financiële problemen terecht. Gemeenten bieden middels de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) hulp aan mensen die de noodzakelijke kosten niet meer kunnen betalen. Wat is de TONK precies en wanneer kom je in aanmerking?

Wat is de TONK?

De TONK-regeling is gebaseerd op de ‘bijzondere bijstand’: een uitkering waarmee je extra en bijzondere kosten kunt betalen. Veel mensen, waaronder ondernemers, vallen met de inmiddels bekende financiële regelingen tussen wal en schip. Met als uitkomst: geen financiële ondersteuning. De TONK biedt mogelijk oplossing.

 

Wie komt in aanmerking voor de TONK?

De TONK is er voor diverse groepen. Groepen zzp’ers met geannuleerde opdrachten, die daardoor de noodzakelijke kosten van bestaan van het huishouden niet meer kunnen betalen, maar ook werknemers die bijvoorbeeld hun baan in loondienst zijn verloren.

Voorwaarden TONK

Je komt mogelijk in aanmerking voor TONK als je in ieder geval:

 • 18 jaar of ouder bent;
 • aanzienlijk inkomen verliest door de coronamaatregelen;
 • de woonkosten niet meer uit het huishoudensinkomen of je vermogen kunt betalen;
 • ook met een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op jouw WW-uitkering, niet voldoende inkomsten hebt om je woonkosten te betalen.

Daarbij tellen de volgende inkomsten voor TONK niet mee:

 • Waarde van je woning;
 • Vermogen in je onderneming;
 • Tegemoetkoming voor Vaste Lasten (TVL);
 • Tegemoetkoming in loonkosten (NOW).

Welke kosten vallen onder de TONK?

De TONK is niet bedoeld voor ondernemerskosten, maar voor noodzakelijke privé woonkosten. De voornaamste kosten zijn:

 • Huur of hypotheek;
 • Kosten van bijvoorbeeld elektriciteit, gas en water;
 • Servicekosten;
 • Gemeentelijke belastingen.

Let op: informeer bij je gemeente welke woonkosten onder de TONK vallen. Dit kan per gemeente verschillen.

Lening of gift?

De gemeente beslist of je de uitkering mag houden of als lening krijgt. In het geval je bijvoorbeeld weet dat je binnenkort een groot bedrag krijgt, betaal je de TONK later terug. De TONK wordt in één bedrag uitbetaald.

Belast of onbelast?

De TONK is geen vervanging van óf aanvulling op het inkomen, maar is bestedingsgebonden. Daarom is de TONK-uitkering een onbelaste uitkering.

Aanvragen en opening loketten

Je kunt de TONK eenmalig via de website van je gemeente aanvragen. Je vindt daar informatie over de aanvraagperiode, het aanvraagformulier, informatie over hoe het werkt en of je de uitkering als lening of gift krijgt.

De TONK geldt met terugwerkende kracht voor 6 maanden: van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021. Als je op 1 april 2021 een aanvraag indient, kun je de TONK voor januari, februari en maart krijgen als dat nodig is.

Een aantal gemeenten heeft het TONK-loket inmiddels geopend. Naar verwachting hebben medio maart alle gemeenten een loket geopend.

Heb je vragen over de TONK? Informeer dan direct bij je gemeente.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee