Zakelijke autoverzekering

Laatste update: 24-11-2022 Leestijd: 3 min Door: Juul Dijkhuis

auto verzekeren

Voor een zakelijke auto moet je een zakelijke autoverzekering afsluiten. Ook als het een personenauto betreft. Een zzp’er kan tegen een laag bedrag een zakelijke autoverzekering afsluiten. Let wel op dat de autoverzekering ook goed past bij jouw werkzaamheden, jouw verwachtingen en natuurlijk bij jouw portemonnee.

Voor veel zzp’ers is een degelijke en betrouwbare auto onmisbaar voor de werkzaamheden. Je gebruikt bijvoorbeeld een auto voor het bezoeken van opdrachtgevers of voor het rijden naar de werkzaamheden op verschillende locaties. Voor het vervoer kun je gebruik maken van de privé auto, maar vooral bij veel dagelijkse ritjes, is een zakelijke auto aan te raden. Daar hoort natuurlijk ook een passende en betaalbare zakelijke autoverzekering bij.

Hoe regel je een autoverzekering als zzp'er?

Jouw adviseur kan voor jou uitzoeken welke autoverzekering het beste bij jou en bij jouw werkzaamheden past. Na een vergelijking kies je de ruimste verzekering tegen de laagste premie.

Voor het verzekeren van je bedrijfswagen kun je jouw opgebouwde schadevrije jaren gebruiken. Toch zijn de mogelijkheden wel beperkter dan bij het particulier verzekeren van een auto. Een zakelijke autoverzekering kun je niet mee laten liften op de schadevrije jaren die in jouw particuliere autoverzekering zitten. Je kunt de opgebouwde (privé) jaren wel overzetten op je zakelijke auto, maar de tweedeautoregeling ligt lastig bij een zakelijke autoverzekering.

Is een zakelijke autoverzekering verplicht?

Het afsluiten van een zakelijke autoverzekering is niet verplicht. Je kunt de auto namelijk ook particulier verzekeren. Het afsluiten van een autoverzekering is wel verplicht.

Een zakelijk gebruikte auto zorgt voor andere risico’s in vergelijking met een particuliere auto. Door de manier van gebruiken van de auto kan er een veel grotere kans op schade bestaan. Een auto die je gebruikt als taxi, voor het bezorgen van eten of voor het rijden naar diverse klussen heeft een grotere kans op een ongeval. Door de manier van gebruiken van de auto kan de verzekeraar een schade afwijzen als een particuliere auto zakelijk wordt gebruikt.

Hoe verzeker je een zakelijke auto?

Ook bij het verzekeren van een zakelijke auto heb je de keuze uit drie verschillende dekkingen, namelijk:

  • WA autoverzekering (alleen verzekerd tegen aansprakelijkheid)
  • WA beperkt casco autoverzekering
  • Allrisk autoverzekering (WA casco)

Welke dekking het best passend is hangt af van de waarde en de leeftijd van de auto en natuurlijk van de hoogte van de premie. De WA casco autoverzekering keert schade aan je eigen auto ook uit als deze bijvoorbeeld ontstaan is door een ongeval. De WA beperkt casco geeft een vergoeding voor schade aan je eigen auto door bepaalde in de polisvoorwaarden opgesomde oorzaken. Het gaat bijvoorbeeld om diefstal, hagel, aanrijding met loslopende dieren en brand. De WA autoverzekering is de goedkoopste en betaalt alleen als door jouw schuld schade aan anderen ontstaat door de verzekerde auto.

Autoverzekering op bedrijfsnaam mogelijk?

Ja, je kunt een auto op je bedrijfsnaam verzekeren. Het voordeel hiervan is dat je de premie mag verrekenen met de gemaakte winst. Ook de afschrijving, de betaalde belasting (wegenbelasting) en de onderhoudskosten kun je in de administratie opvoeren.

Is een autoverzekering als zzp'er aftrekbaar?

Alle kosten die betrekking hebben op de zakelijke auto zijn aftrekbaar. Hierdoor heb je een belastingvoordeel. Dit voordeel heb je niet als je de auto privé verzekert.

Rijd je voor je werk in jouw privé auto? In dat geval krijg je een aftrekpost in de vorm van de zakelijk gereden kilometers. Ook de premie voor extra dekkingen als de ongevallen verzekering en de pechhulp verzekering zijn aftrekbaar.

Wat is een goedkope zakelijke autoverzekering?

Er is niet één verzekeraar die in alle gevallen de beste keuze is. Je moet dus altijd vergelijken om tot de beste en goedkoopste autoverzekering te komen.

Ga niet voor een beperktere dekking om de premie te drukken. Kies liever voor een ruime zakelijke autoverzekering bij een goedkope verzekeraar. Voor een bestelauto en andere zakelijke voertuigen kunnen de premies zeer uiteenlopen.

Is er zoiets als de beste zakelijke autoverzekering?

Nee, helaas is er niet één zakelijke autoverzekering die in alle gevallen de beste keuze is. De hoogte van de premie verschilt daar te sterk voor.

De premie is onder andere afhankelijk van waar je woont, hoeveel schadevrije jaren je hebt, waar je de zakelijke auto voor gebruikt en de waarde en het gewicht van je auto. De no-claimkorting bepaalt bijvoorbeeld hoeveel premie de verzekeraar jou rekent. Let ook goed op de hoogte van het eigen risico. Die verschilt vaak sterk bij verzekeraars die zakelijke risico’s verzekeren.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee