ZZPSERVICEDESK

Bestelbusje: iets voor jou als zzp’er?

Bestelbusje: iets voor jou als zzp’er?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Een bestelbus is soms voordeliger voor zzp’ers dan een personenauto. Als ondernemer met een bestelbus kun je namelijk gebruik maken van allerlei belastingvoordelen. Hoe doe je dat? En hoe maak je de afweging tussen busje of auto? Een overzicht.
De voor- en nadelen van een bestelwagen

Afweging: zakelijk en privé

Soms is de keuze voor een bestelbus makkelijk. Als schilder of meubelbezorger is kleine auto geen optie: dan heb je gewoon veel ruimte nodig om spullen te vervoeren. Maar ook als je hem alleen wilt gebruiken om in het weekend op pad te gaan met je Duitse herders of je drumband, kun je een zakelijke bestelbus kiezen.
 

Minder wegenbelasting

Het grootste voordeel van een bestelbus is dat je als ondernemer rijdt met een ‘grijs kenteken’. Dit betekent dat je minder wegenbelasting betaalt. Heb je bijvoorbeeld een Volkswagen Caddy? Dan zou je privé bijna 300 euro per kwartaal aan wegenbelasting betalen. Zakelijk betaal je 80-90 euro per kwartaal. Het fysieke nummberbord is trouwens gewoon geel, je kunt het herkennen aan de beginletter ‘B’ van het kenteken.
 

Voorwaarden

Om gebruik te maken van dit belastingvoordeel moet je aan een paar eisen voldoen. Ten eerste moet je geregistreerd staan als ondernemer en een btw-nummer hebben. De bestelauto moet op naam staan van de (rechts)persoon aan wie een btw-nummer is toegekend. Daarnaast moet tien procent van de kilometers die je jaarlijks rijdt werkgerelateerd zijn.
 
Ook het busje moet aan wat voorwaarden voldoen. De totale laadruimte van de bedrijfsauto moet voorzien zijn van een vaste, vlakke laadvloer en er mogen geen zitplaatsen in de laadruimte zijn.
 

Brandstof

Verder zijn bestelbussen vaak diesels en dat levert voordeel op bij de benzinepomp. Bij een normale auto is de wegenbelasting voor een diesel weer duurder, bij een bestelbus op naam van de zaak maakt dat niets uit. Er zijn trouwens tegenwoordig ook (semi-)elektrische bestelbussen, waarmee je kosten per kilometer nog lager uitvallen. En het is nog goed voor het milieu ook!
 

Aanschaf

Als jij als zzp’er een bestelwagen voor je bedrijf koopt, hoef je doorgaans geen BPM-belasting te betalen. BPM staat voor belasting van personenauto’s en motorrijwielen en is de belasting die de eerste eigenaar van een auto moet betalen. Als jouw bestelwagen met een grijs kenteken minstens vijf jaar op naam van je bedrijf staat, blijf je vrijgesteld van BPM. De fiscus houdt dit goed in de gaten: wanneer jij je bus binnen vijf jaar aan een particulier verkoopt of de auto niet langer als bedrijfsauto gebruikt, moet je alsnog een deel van de BPM betalen. Op website Voertuiginformatie en -documentatie vindt je rekenhulpen waarmee je ziet hoeveel je dan moet afdragen.
 

Niet voor iedereen

Een busje is dus al snel voordelig, maar zeker niet voor iedere zzp’er geschikt. Je moet hem wel echt nodig hebben: een kleine, zuinige (of zelfs elektrische) Citroen C1 of Fiat 500 blijft met een wegenbelasting van circa 55 euro per kwartaal altijd goedkoper dan een bus. Daarbij is het nadeel van een bestelbus het aantal zitplaatsen. Omdat er in de laadruimte geen zitplaatsen mogen zijn, heb je vaak alleen een chauffeurs- en een bijrijdersstoel. Niet zo handig je jouw bedrijfswagen ook als gezinsauto wil gebruiken.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Persoonlijk contact via chat
  • Persoonlijk contact via whatsapp
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Meer dan 20 downloads & checklists
  • Toegang tot het ZZP netwerk
  • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

ComputerComputer
Stockroom
En om problemen te voorkomen Het magazijn is voor ieder bedrijf belangrijk. Hier worden immers de producten opgeslagen, verplaatst en misschien wel verstuurd. Het…
Geld
Je hebt tot 31 december 2019 de tijd In de jaren 2014-2016 hebben ondernemers de lening uit de bijstand als gift bij hun inkomen…
Marcel Pieters
Interview | Marcel Pieters Marcel Pieters is opdrachtgever en woordvoerder namens de Belastingdienst over het ‘btw-identificatienummer (btw-id)’. ZZP Servicedesk stelde hem een aantal vragen…
Spaarpot
Is de vernieuwde KOR voor jou interessant? De kleineondernemingsregeling (KOR) is gemoderniseerd en gaat in op 1 januari 2020. Door de vereenvoudiging van de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.