Hoe zet ik mijn auto op de zaak?

Laatste update: 27-02-2023 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Hoe zet je een auto op de zaak

Als je besluit een auto van de zaak te rijden, hoef je niet per se een nieuw exemplaar te kopen. Je kunt ook kiezen voor je eigen auto op bedrijfsnaam zetten. Je auto op de zaak zetten: hoe doe je dat?

Waarom zet je de auto op naam van de zaak?

Als je auto op de zaak staat, kun je alle kosten van de belasting aftrekken. Denk aan brandstof, parkeergeld, onderhoud en afschrijvingskosten. Als je meer dan 500 kilometer per jaar aan privéritten maakt, dan krijg je te maken met bijtelling. Volgens de Belastingdienst zijn er in 2023 twee tarieven voor de bijtelling: 16% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. In 2023 vallen alleen bepaalde auto’s zonder CO2-uitstoot in het 16%-tarief. Dit percentage maal de cataloguswaarde van de auto wordt opgeteld bij jouw inkomen. Je betaalt hierover inkomstenbelasting. Belastingdienst: In 2017 is het normale percentage verlaagd van 25 naar 22. Is jouw auto voor het eerst op naam gesteld vóór 2017, en gold voor die auto de 25%-bijtelling? Dan blijft de 25%-bijtelling van toepassing. Let op: de cataloguswaarde is niet de dagwaarde, maar de waarde van de auto toen deze de eerste keer in de verkoop kwam. Maak dus vooraf een goede berekening, het overzetten van een oudere (tweedehandse) auto kan financieel tegenvallen. Zijn je autokosten lager dan de bijtelling, dan kun je de auto beter privé blijven rijden. Je kunt dan 21 cent per zakelijk gereden kilometer opvoeren als zakelijke kosten.

Hoe zet je een auto op de zaak?

Je privé auto op de zaak zetten, hoe doe je dat?

Je zet je privé auto op de zaak door enkele aanpassingen te maken op je balans. Je telt de marktwaarde van de auto op bij je ondernemingsvermogen. Vervolgens mag je voortaan je autokosten van de belasting aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor parkeren of het wassen van de auto. Deze kosten kun je gemakkelijk bijhouden met een tankpas. Alle transacties die je doet worden via een verzamelfactuur gefactureerd. Met deze tankpas kun je o.a. tanken, autowassen en zelfs betalen voor je parkeerplek. Het is wel belangrijk dat de auto op jouw naam staat als zzp’er. Daarnaast is het goed om contact op te nemen met je verzekering: in sommige gevallen moet je deze aanpassen. Een auto op de zaak zetten als eenmanszaak / zzp’er is zo geregeld.

Ondernemeralerts
Ondernemer Alerts

Ontvang net als 11,295 de laatste tips

  Marktwaarde van je auto berekenen

  De marktwaarde van je auto bereken je door jouw auto te vergelijken op beschikbaar gestelde koerslijsten van de ANWB of de BOVAG. Hierbij vul je enkel het kenteken, de kilometerstand en de opties van je auto in. De koerslijsten laten vervolgens de huidige marktwaarde van je auto zien. De marktwaarde van je auto bereken je dan ook gemakkelijk via de website van de ANWB.

  Rittenregistratie

  Zodra je je auto zakelijk besluit te rijden, moet je een nauwkeurige rittenadministratie bijhouden. Je moet namelijk kunnen aantonen aan de Belastingdienst dat je daadwerkelijk zakelijke kilometers hebt afgelegd. Ook woon-werkverkeer geldt als een zakelijke reis. Over alle privékilometers betaal je bijtelling, tenzij je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Wettelijk gezien ben je verplicht de volgende zaken te vermelden in je rittenregistratie:

  • Merk en type van de auto;
  • Het kenteken van de auto;
  • De periode waarin je de auto gebruikt.

  Per rit moet je het volgende vermelden:

  • Datum;
  • Begin- en eindstand van de kilometerteller;
  • Vertrek- en het aankomstadres, zowel van de heen- als de terugrit;
  • De route, als je niet de meest gebruikelijke route hebt genomen;
  • Of het een privé- of zakelijke rit betreft.

  Dit kun je bijhouden op papier, maar er zijn ook handige apps voor, zoals Cartracker. Deze app houdt alles automatisch voor je bij. Via ZZP Servicedesk krijg je ook nog eens flinke korting op deze tool. Tip: De rittenregistratie kun je vaak ook koppelen aan een online boekhoudpakket, zodat je alles op één plek hebt. De volgende boekhoudpakketten raden we in elk geval aan:Wil je de beste boekhoudpakketten voor zzp’ers vergelijken? Dat kan op deze pagina. Uit onderzoek in opdracht van de Belastingdienst blijkt dat 1 op de 3 startende ondernemers niet weten welke autokosten zij zakelijk kunnen aftrekken. Heb jij hulp nodig? Onze adviseurs kunnen je helpen! Bron: Belastingdienst Nog een tip, word jij ook gek van al die tankbonnetjes? Probeer dan eens het gemak van een tankpas. Zo kun je makkelijk met je auto zakelijk rijden.

  Tankpas

  Altijd gemakkelijk en overzichtelijk tanken

  Vraag aan

  Heeft dit artikel je geholpen?

  Ja Nee