ZZP Servicedesk

Hoe zet ik mijn auto op de zaak?

Hoe zet ik mijn auto op de zaak?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als je besluit een auto van de zaak te rijden, hoef je niet per se een nieuw exemplaar te kopen. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen auto tot auto van de zaak te maken. Hoe doe je dat?

Waarom?

Als je auto op naam van de zaak staat, kun je alle kosten van de belasting aftrekken. Denk aan brandstof, parkeergeld, onderhoud en afschrijvingskosten. Als je meer dan 500 kilometer per jaar aan privéritten maakt, dan krijg je te maken met bijtelling. Volgens de Belastingdienst zijn er in 2020 twee tarieven voor de bijtelling: 8% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. In 2020 vallen alleen bepaalde auto’s zonder CO2-uitstoot in het 8%-tarief. Dit percentage maal de cataloguswaarde van de auto wordt opgeteld bij jouw inkomen. Je betaalt hierover inkomstenbelasting.
 
Belastingdienst: In 2017 is het normale percentage verlaagd van 25 naar 22. Is jouw auto voor het eerst op naam gesteld vóór 2017, en gold voor die auto de 25%-bijtelling? Dan blijft de 25%-bijtelling van toepassing.
 
Let op: de cataloguswaarde is niet de dagwaarde, maar de waarde van de auto toen deze de eerste keer in de verkoop kwam. Maak dus vooraf een goede berekening, het overzetten van een oudere (tweedehands) auto kan financieel tegenvallen. Zijn je autokosten lager dan de bijtelling, dan kun je de auto beter privé blijven rijden. Je kunt dan 19 cent per zakelijk gereden kilometer opvoeren als zakelijke kosten.
 

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links. Wanneer je op een link klikt en een aankoop doet, ontvangen wij hiervoor een (kleine) commissie van de verkoper. Wij linken alleen naar relevante partijen. Lees meer in onze disclaimer.

Affiliate

Hoe?

Kies je ervoor om je auto op de zaak te zetten als zzp’er, dan hoef je alleen wat dingen aan te passen op je balans. Je telt de marktwaarde van de auto (die waarde bereken je bijvoorbeeld op de website van de ANWB) op bij je ondernemingsvermogen. Vervolgens mag je voortaan je autokosten van de belasting aftrekken. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor parkeren of het wassen van de auto. Deze kosten kun je bijvoorbeeld gemakkelijk bijhouden met een tankpas via Tankpas.nl. Alle transacties die je doet worden via een verzamelfactuur gefactureerd. Met deze tankpas kun je o.a. tanken, autowassen en zelfs betalen voor je parkeerplek.
 
Het is wel belangrijk dat de auto op jouw naam staat als zzp’er. Daarnaast is het goed om contact op te nemen met je verzekering: in sommige gevallen moet je deze aanpassen.
 

Rittenregistratie

Zodra je je auto zakelijk besluit te rijden, moet je een nauwkeurige rittenadministratie bijhouden. Je moet namelijk kunnen aantonen aan de Belastingdienst dat je daadwerkelijk zakelijke kilometers hebt afgelegd. Ook woon-werkverkeer geldt als een zakelijke reis. Over alle privékilometers betaal je bijtelling, tenzij je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.
 
Wettelijk gezien ben je verplicht de volgende zaken te vermelden in je rittenregistratie:
  • Merk en type van de auto;
  • Het kenteken van de auto;
  • De periode waarin je de auto gebruikt.
Per rit moet je het volgende vermelden:
  • Datum;
  • Begin- en eindstand van de kilometerteller;
  • Vertrek- en het aankomstadres, zowel van de heen- als de terugrit;
  • De route, als je niet de meest gebruikelijke route hebt genomen;
  • Of het een privé- of zakelijke rit betreft.
Dit kun je bijhouden op papier, maar er zijn ook handige apps voor.
 
Tip: De rittenregistratie kun je vaak ook koppelen aan een online boekhoudpakket, zodat je alles op één plek hebt. De volgende boekhoudpakketten raden we in elk geval aan:


 

Uit onderzoek in opdracht van de Belastingdienst blijkt dat 1 op de 3 startende ondernemers niet weten welke autokosten zij zakelijk kunnen aftrekken. Heb jij hulp nodig? Onze adviseurs kunnen je helpen!
 
Bron: Belastingdienst
 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

Als je jouw eigen auto soms zakelijk gebruikt, kun je btw verrekenen met je aangifte. Hoeveel btw-kosten mag je precies aftrekken en hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel.
Dit zijn voor- en nadelen van online boekhouden
Ben jij er nog niet helemaal over uit of jij jouw boekhouding online wilt regelen? Dan kunnen deze voor- en nadelen jou misschien helpen om een beslissing te maken.
online boekhoudpakketten vergelijken voor zzp'ers
Grote kans dat je niet voor jezelf bent begonnen omdat je het zo leuk vindt om je boekhouding te doen. Als je dit een rotklus vindt of als je er simpelweg geen tijd voor vrij wilt maken, kan een online boekhoudpakket je werk uit handen nemen. Er zijn veel aanbieders en dat maakt de keuze voor het juiste pakket niet makkelijker.
Betaal minder inkomstenbelasting
Ben je ondernemer en heb je een eenmanszaak of VOF? Dan weet je dat je jaarlijks inkomstenbelasting moet afdragen. Om het je dit jaar iets makkelijker te maken, geven we je hierbij een aantal tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je iets minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.