Eerste hulp bij afschrijven voor zzp’ers

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Afschrijven voor zzpers

Stel, je hebt een nieuwe laptop van 500 euro gekocht. Dit wil je als kostenpost afschrijven bij je aangifte van de inkomstenbelasting. Mag dat zomaar?

Nee, dat mag niet! Investeringen boven de 450 euro moet je verspreid over meerdere jaren afschrijven. Je doet namelijk langer dan een jaar met datgene wat je gekocht hebt. Om te berekenen hoeveel je per jaar mag afschrijven, heb je drie dingen nodig:

  1. De prijs van het bedrijfsmiddel, plus eventuele installatiekosten, min eventuele korting of subsidie
  2. De vermoedelijke levensduur van het bedrijfsmiddel. Dit kan je het beste vragen aan je leverancier. Die kan vaak het beste inschatten hoe lang de investering meegaat. Als je van te voren al weet dat je het bedrijfsmiddel minder lang wil gebruiken, mag je de gebruiksduur aanhouden.
  3. De restwaarde van het bedrijfsmiddel voor als je het wil gaan verkopen. Vraag ook hier je leverancier.

Rekenvoorbeeld

In de praktijk kan het er dus ongeveer zo uitzien: de laptop kost 500 euro, volgens de leverancier zal hij vijf jaar meegaan en zal de restwaarde ongeveer 100 euro zijn. 500 – 100 = 400. 400 / 5 = 80 euro. Dit is het bedrag wat je jaarlijks mag afschrijven. Deze rekenmethode heet de lineaire methode. Als je een lening hebt afgesloten om het bedrijfsmiddel meet te betalen kun je gebruik maken van de annuïteitenmethode. Hierbij neem je de rente van de lening mee in je berekening als deel van de kosten.

Hoe lang afschrijven?

Je mag elk jaar maximaal 20 procent afschrijven. Dit houdt dus in dat je minimaal vijf jaar moet afschrijven. Voor goodwill mag je maximaal 10 procent afschrijven in tien jaar. Het is in 2009, 2010, 2011 en de tweede helft van 2013 zo geweest dat je de helft van het aankoopbedrag meteen mocht afschrijven. Dit is de regeling willekeurig afschrijven. Deze regeling is tijdelijk ingesteld om ondernemers een steuntje in de rug te geven in de economische crisis. Het is belangrijk om te weten dat je tegenwoordig geen gebruik meer kunt maken van deze regeling.

Extra voordeel

Je kunt nog wel gebruik maken van andere voordelige regelingen. Als je startende ondernemer bent en in aanmerking komt voor de startersaftrek, mag je namelijk ook willekeurig afschrijven. Je maakt dan gebruik van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Je mag ook willekeurig afschrijven als je investeert in een bedrijfsmiddel dat op de milieulijst voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen staat staat.

Tip: Het is noodzakelijk om al je afschrijvingen overzichtelijk bij te houden in je administratie. Een online boekhoudpakket biedt uitkomst.

E-boekhouden
e-Boekhouden

Nu 15 maanden gratis e-Boekhouden

Bekijk voordelen

Koop je een bedrijfsmiddel voor minder dan € 450? Dan trek je het bedrag wel in één keer af als kosten!

Belastingaangifte doen

Wil je je alvast voorbereiden op de aangifte inkomstenbelasting of ben je er mee bezig? We leggen in dit artikel stap voor stap uit wat je moet invullen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee