Beste boekhoudprogramma voor zzp’ers

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Beste boekhoudprogramma

Hier vind je een overzicht van de beste boekhoudpakketten voor zzp’ers. Met de filters kun je een shortlist maken die zo veel mogelijk bij jouw wensen en situatie aansluit. Vervolgens kun je ieder aan de vergelijker toevoegen. Zo kun je de boekhoudpakketten vergelijken op reviews, functies en prijs. Onderaan vind je extra informatie over de verschillende boekhoudprogramma’s en tips hoe je het beste boekhoudprogramma zzp kunt kiezen.

De beste boekhoudprogramma's

 

Hoe kies je een goed boekhoudpakket

1. Houd rekening met de eisen en wensen van je bedrijfsvorm

Als je zzp’er bent moet het boekhoudprogramma goed werken voor jou. Het moet daarom aan al je eisen voldoen. Deze eisen verschillen per bedrijfsvorm. Voor de administratie van een zzp’er gelden andere regels dan voor een BV. Maak een lijst met eisen, wensen en nice-to-have’s en vergelijk de functies van de verschillende boekhoudpakketten.

2. Facturen en offertes

Kijk goed naar het aantal facturen en offertes dat kan worden gemaakt en verstuurd binnen het programma. Bij een aantal aanbieders is dit beperkt en moet je meer betalen als je meer wenst te versturen. Wil je het versturen van je facturen automatiseren, kijk dan goed welke boekhoudpakketten dit volledig naar wens kunnen doen. Een tip, zoek Youtube video’s op hoe je dit instelt in het programma. Zijn er veel video’s die je kunt volgen? Dan lukt het jou ook zeker.

3. Je budget

Meestal betaal je voor een goed boekhoudprogramma ongeveer 10 tot 20 euro per maand. Voor een complexe administratie waarbij je bijvoorbeeld ook aan voorraadbeheer doet en veel afschrijvingen hebt, kun je naar een MKB boekhoudprogramma kijken. Kies een programma met een lange proeftijd waarbij je makkelijk op kunt zeggen.

4. Integratie met andere software

Gebruik je ook software voor bijvoorbeeld betalingen op je website of houd je je klantcontacten bij in een CRM pakket? Kijk dan of er een koppeling mogelijk is. Dat maakt het veel handiger.

5. Let op de functies van een boekhoudpakket

Naast de bovengenoemde zaken kun je het beste zzp boekhoudprogramma selecteren op de functies die voor jou van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Bankkoppeling (voor importeren bankafschriften en het koppelen aan bijvoorbeeld openstaande facturen)
 • Versturen van betalingsherinneringen
 • Koppeling met de Belastingdienst (voor elektronische btw en ib-aangiftes)
 • Mobiele app voor insturen bonnetjes en andere documenten
  Urenregistratie (let goed op hoeveel ‘urenregels’ je kunt opslaan
 • Rittenregistratie
 • Winst- en verliesrekening
 • Offertes maken en omzetten naar factuur

Je eerste keuze: online boekhoudpakket of boekhouding uitbesteden?

Er zijn twee manieren waarop je online kunt boekhouden: een online boekhoudsoftware zzp kopen en zelf aan de slag gaan óf je kunt jouw online boekhouding uitbesteden aan een accountant of administratiebureau. Het uitbesteden van je boekhouding vergt waarschijnlijk een iets hogere investering, maar in vergelijking met zelf online boekhouden bespaart het je veel tijd. Let in ieder geval goed op de prijs en kwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid, de functies en de koppelingen.

Wil je je boekhouding uitbesteden? Wij raden je aan om meerdere offertes op te vragen en goed te vergelijken.

De beste boekhoudprogramma’s zijn:

 • e-Boekhouden.nl
 • Fiscus.nl
 • Money Monk
 • Jortt
 • MoneyBird

Factuurtemplates Word

3 gratis factuurtemplates voor Word. Pas eenvoudig jouw gegevens aan en maak je eerste factuur.

Factuurtemplates Excel

3 factuurtemplates voor Excel. Pas eenvoudig jouw gegevens aan en maak je eerste factuur.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee