Freelancen naast een WW-uitkering: zo pak je het slim aan!

Laatste update: 03-12-2023 Leestijd: 5 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Vrouwelijke ondernemer met ww-uitkering werkt vanuit huis als freelancer

Ontvang je een WW-uitkering en wil je starten als freelancer? Het kan, zelfs mét behoud van een groot deel van je WW. Benieuwd hoeveel procent van je uitkering jij kan overhouden als freelancer? Vind alle informatie in dit artikel, inclusief rekenvoorbeelden en tip en tricks!

Freelance werk en WW: Hoe zit dat precies?

Je wilt starten als zzp’er, maar ontvangt een WW-uitkering, hoe werkt dat precies? Je WW-uitkering wordt berekend op basis van je eerder gepresteerde uren op de arbeidsmarkt. Heb je bij je vorige werkgever 40 uur per week gewerkt en ben je nu 100% werkloos? Dan verlies je 40 arbeidsuren. Ga jij aan de slag als freelancer voor 20 uur per week? Dan ben je 50% van de arbeidsuren verloren en is je WW-uitkering slechts 50% van het initiële bedrag. Kom je in aanmerking van de startperiode? Dan kun je zelfs voor de volle 40 uur als zzp’er aan de slag en ontvang je nog steeds 71% van je uitkering.

Was jij al freelancer voordat je een WW-uitkering kreeg? Dan worden deze gepresteerde uren niet gekort op je uitkering. Stel je was werkzaam voor 40 uur per week, met bijkomende opdrachten als freelancer voor 5 uur per week. Wanneer jij je baan verliest, worden deze 5 gepresteerde uren als zzp’er niet gekort op je uitkering.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Wanneer ziet het UWV jou als zelfstandige?

Het UWV ziet jou als zelfstandige of freelancer wanneer jij inkomsten hebt uit werk waarover je geen sociale verzekeringspremies betaalt. Dit betekent dat jij een hoofdinkomen verdient met jouw werkzaamheden als zzp’er en jezelf hiermee in levensonderhoud voorziet.

Mogelijkheid 1: Bedrijf beginnen met startperiode

Kun jij aantonen dat je met jouw bedrijf in je eigen levensonderhoud kunt voorzien? Dan kom je in aanmerking van de aantrekkelijke startperiode, waarbij je 26 weken lang maar liefst 71% van je uitkering kunt behouden. Neem tijdens de startperiode geen opdrachten van je ex-werkgever aan! Doe je dit wel? Dan ontvang je tot het einde van je startperiode geen enkele uitkering meer van het UWV.

Heb je een WW-uitkering van minder dan 26 weken en kom je in aanmerking voor een startperiode? Dan is deze geldig tot het einde van jouw uitkering.

Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

Mogelijkheid 2: Bedrijf beginnen zonder startperiode, met behoud van WW

Kom je niet in aanmerking voor een startperiode, maar wil je wel een bedrijf beginnen met behoud van WW? Dan berekent het UWV een fictief inkomen per maand. Dit is gebaseerd op je inkomen bij je vorige werkgever. Het UWV kijkt naar je salaris en berekent je uurtarief. Dit bedrag vermenigvuldigt het UWV met het aantal uren dat jij aan de slag gaat als freelancer. De eerste 2 maanden ontvang jij 75% van dit bedrag, nadien zakt dit tot 70%. Het resultaat brengt het UWV maandelijks in mindering op je WW.

Rekenvoorbeeld:
U werkte 40 uur per week en u bent volledig ontslagen. Uw dagloon is € 180. Als u gemiddeld 8 uur per dag werkte, is uw uurloon € 180 : 8 = € 22,50.
Tijdens uw WW-uitkering besteedt u 80 uur per maand aan uw eigen bedrijf. 80 x € 22,50 = € 1.800. Dat is het fictieve inkomen.

Formule:

Dagloon van de baan waar je bent ontslagen / aantal gewerkte uren per dag bij de baan waar je bent ontslagen = A

A * aantal uren dat je nu aan je bedrijf werkt = fictief inkomen

Uitkering eerste 2 maanden = (maandloon WW-uitkering – fictief inkomen) *0.75

Uitkering vanaf maand 3 = (maandloon WW-uitkering – fictief inkomen) *0.70

Mogelijkheid 3: Bedrijf beginnen zonder behoud van WW

Je derde optie is om je WW-uitkering voorgoed vaarwel te zeggen en je voortaan volledig te focussen op je bedrijf.

WW en beginnen als freelancer: Waar moet je op letten?

Freelancen naast een WW-uitkering is mogelijk op verschillende manieren. Denk daarom goed na over de mogelijkheden en de bijhorende gevolgen. Kom je in aanmerking voor een startperiode? Houd dan rekening met je fictief inkomen, deze wordt in mindering gebracht op je uitkering.

Twijfel je of ondernemen iets is voor jou? Volg de online training ‘zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ van het UWV. Tijdens deze training leer jij hoe jij kunt freelancen naast een WW-uitkering en welke mogelijkheid het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden is de urenregistratie tool voor zzp'ers. Profiteer nu van de 15 maanden gratis actie.

4.5/5

500.000 ondernemers gingen je voor!

Veelgestelde vragen over freelancen naast een ww-uitkering

Een startersregeling is een tegemoetkoming van het UWV waarmee je in een periode van 26 weken kunt werken aan het starten van je eigen bedrijf. Gedurende deze periode ontvang je 29% minder WW, maar mag je zonder beperkingen van inkomen of tijd werken aan jouw onderneming. Je sollicitatieplicht vervalt tijdens deze periode bovendien volledig.

Als freelancer heb je meestal geen recht op een WW-uitkering. Hier zijn twee uitzonderingen op, namelijk:

  • Had je voor aanvang van je werkzaamheden als freelancer een uitkering en stop je als zelfstandige? Dan bestaat de kans dat je kunt terugvallen op je oude WW-uitkering. Lees hier de voorwaarden.
  • Werk je als zzp’er, maar ben je ook in loondienst en verlies je deze baan? Dan kun je een aanvraag doen voor een uitkering om deze verloren arbeidsuren te compenseren. Lees hier aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Als zelfstandige heb je wel recht op een aantal uitkeringen wanneer je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Deze kun je aanvragen bij jouw gemeente:

  • Besluit bijstandsverlening zelfstandige (Bbz)
  • Zelfstandige en Zwanger (ZEZ)
  • IOAZ-uitkering

Het UWV ziet het fictief inkomen als een berekening van je toekomstige inkomsten als zzp’er, gebaseerd op je uurtarief in loondienst bij je laatste werkgever. Het UWV brengt deze inkomsten in mindering op je WW-uitkering.

Het UWV berekent het fictief inkomen op basis van de gepresteerde uren in loondienst bij je laatste werkgever. Dit dagloon wordt omgezet naar een uurloon. Het UWV vermenigvuldigt dit bedrag met het aantal uren dat jij als zzp’er per maand werkt. Het UWV brengt deze inkomsten in mindering op je WW-uitkering.

Concreet gebruikt het UWV deze formule:

Dagloon van de baan waar je bent ontslagen / aantal gewerkte uren per dag bij de baan waar je bent ontslagen = A

A * aantal uren dat je nu aan je bedrijf werkt = fictief inkomen

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee