Geld verdienen met Airbnb: alles wat je moet weten om te starten

Laatste update: 03-12-2023 Leestijd: 12 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Wil je een extra zakcentje verdienen of zelfs een (extra) inkomstenstroom genereren? Ondanks de strengere regelgeving en sterke competitie is geld verdienen met Airbnb een interessante optie. Je eigen woning of een tweede woning verhuren geeft ook veel voldoening, omdat je je gasten een ‘thuis weg van huis’ aanbiedt.

In deze complete startgids delen we alles wat je moet weten om succesvol te verhuren op Airbnb. Van hoeveel geld je kan verdienen met de verhuur tot het proces om te starten, en van tips voor de perfecte advertentie tot het optimaliseren van de gastervaring.

Misschien ook interessant:

Wat is Airbnb?

Airbnb is een online platform waar verhuurders (voornamelijk particulieren) ruimtes of gehele woningen aanbieden aan huurders, of dit nu toeristen op een stedentrip zijn of personen die een maand lang in het buitenland zijn voor werk. Anders dan bij bijvoorbeeld een bed & breakfast, waar particulieren ook een (deel van de) woning verhuren, hoef je als eigenaar niet aanwezig te zijn als je gasten in het huis verblijven.

Airbnb is eigenlijk een afkorting en staat voor ‘Airbed & Breakfast’. Het idee voor het online platform is ontstaan toen de oprichters slaapplaatsen op luchtbedden verhuurden en daarbij ook ontbijt aanboden. Inmiddels zijn er miljoenen Airbnb ‘hosts’ die huurders een meer lokale en unieke ervaring aanbieden.

Wat zijn de voordelen van verhuur via Airbnb?

De voordelen van verhuur via Airbnb zijn dat je de volledige controle hebt over wanneer je de ruimte verhuurt en tegen welke prijs, en tegelijkertijd kan profiteren van de populariteit van het online platform.

Overnachtingen via Airbnb zijn namelijk nog nooit zo populair geweest als in de zomer van 2022. De populariteit van het platform blijft stijgen en als verhuurder kun je hier mooi op meeliften. In plaats van zelf op zoek te moeten naar huurders en bijvoorbeeld geld te besteden aan marketing, maak je gebruik van het miljoenenpubliek van Airbnb dat al op zoek is naar hun volgende bestemming.

Daarnaast ben je als verhuurder in controle. Je ontvangt huurders wanneer het jou uitkomt en bepaalt zelf hoeveel je wilt vragen. Het adverteren van je ruimte of woning is bovendien gratis.

Hoe werkt Airbnb?

Het is eenvoudig om host te worden en geld te verdienen met Airbnb. Via een speciale aanmeldpagina vertel je meer over de ruimte (je deelt de locatie en hoeveel gasten er kunnen verblijven). Vervolgens voeg je vijf of meer foto’s toe, schrijf je een titel en beschrijving en publiceer je je advertentie.

Support bij het verhuren van een ruimte op Airbnb

Je ruimte op Airbnb zetten is relatief simpel. Toch kan er wellicht een drempel zijn om te beginnen. Want hoe schrijf je een goede beschrijving? Wat kun je van je gasten verwachten? En wat verwachten ze eigenlijk van jou?

Tijdens het proces word je daarom door het platform gekoppeld aan een Superhost bij jou in de buurt, die je hier van A tot Z meeneemt. Heb je behoefte aan meer support? Dan kun je contact opnemen met een speciaal opgeleid community team.

Ten slotte kun je ervoor kiezen om als eerste gast iemand te verwelkomen die ten minste drie verblijven heeft gehad en daarvoor goede recensies heeft gekregen (zowel huurders als verhuurders kunnen elkaar op Airbnb een recensie geven). Kijk voor meer informatie over het proces op de pagina van Airbnb Start.

Vereisten om te beginnen

Airbnb stelt weinig eisen om te beginnen met verhuren. Zorg er wel voor dat:

  • De ruimte, mocht het gaan om een stacaravan, zeilboot, jacht of een ander vaartuig, tijdens de reservering semi-permanent is vastgemaakt aan een vaste locatie en is geparkeerd op privéterrein;
  • De ruimte nauwkeurig wordt weergegeven en zich bevindt waar de host zegt dat het is;
  • En de ruimte als primair doel een accommodatie is.

Daarnaast stelt Airbnb wel een aantal vereisten voor hosts als je eenmaal je ruimte verhuurt. Zo moet je bijvoorbeeld je responsgraad hoog houden door binnen 24 uur te reageren op vragen en reisaanvragen.

 

Wat voor ruimte ga je verhuren?

Misschien heb je een ruimte in huis die leeg staat of heb je een grote tuin waar je een tiny house of pipowagen kwijt kunt. Je kunt er ook voor kiezen om een tweede woning (een vakantiewoning) te kopen en te verhuren. Waar moet je dan aan denken?

Wanneer je van plan bent een vakantiewoning te verhuren en in vastgoed te investeren, komt hier veel bij kijken. Van brandveiligheidseisen waar je aan moet voldoen tot fiscale regels die je moet kennen. Schakel daarom altijd een financieel adviseur in als je dit serieus van plan bent.

Neem daarnaast contact op met de gemeente waarin je de vakantiewoning wilt verhuren om op de hoogte te zijn van de gemeentelijke eisen en regels. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je maar een maximaal aantal nachten je vakantiewoning mag verhuren. Het is belangrijk om deze informatie mee te nemen als je beslist of het verhuren van een vakantiewoning lucratief is.

Tips voor het kiezen van de juiste verhuurprijs

Of je nu een ruimte in je huis of een vakantiewoning verhuurt, ook het kiezen van de juiste verhuurprijs is een belangrijke stap. Als je te goedkoop bent, zul je geen winst maken met Airbnb. Te duur is ook niet handig; je kunt geen geld verdienen met Airbnb als er niemand wil verblijven.

Onderzoek daarom eerst de prijzen van vergelijkbare Airbnb’s in de omgeving. Let hierbij op de opbouw van prijzen in de verschillende seizoenen; in de schoolvakanties kunnen jij en je concurrenten meer vragen dan daarbuiten.

Ten slotte is het belangrijk om alle kosten die je maakt bij het verhuren op een rij te zetten, van de energiekosten tot kosten voor het interieur. Houd hierbij niet alleen rekening met de opstartkosten. Zo zal er bijvoorbeeld ook regelmatig een glas sneuvelen. Daarnaast moet je elke 7-10 jaar een flinke renovatie doen.

Wanneer je zowel de kosten als de prijzen van concurrenten helder hebt, kun je een verhuurprijs kiezen met de juiste balans.

Zo optimaliseer jij jouw verhuuraanbod

Na het kiezen van de juiste prijs is het tijd om je advertentie online te plaatsen. En hoewel Airbnb een miljoenenpubliek heeft, is er inmiddels ook flink wat concurrentie. Het is daarom belangrijk om genoeg tijd of geld te besteden aan het schrijven van de perfecte beschrijving en het maken van aantrekkelijke foto’s.

Zo schrijf je de perfecte Airbnb beschrijving

Je schrijft de perfecte Airbnb beschrijving door zowel te benadrukken wat jouw ruimte uniek maakt als eerlijk te zijn over de ruimte, zodat je vooraf de juiste verwachtingen schept. Ook hier is het belangrijk om een goede balans te vinden. Je wilt mensen overtuigen voor jouw ruimte te kiezen en tegelijkertijd niemand teleurstellen om goede recensies te krijgen.

Andere tips voor het schrijven:

  1. Houd het kort en krachtig en schrijf de belangrijkste informatie aan het begin op.
  2. Vertel aan een vriend(in) of familielid hoe het is om in jouw ruimte te verblijven en schrijf ondertussen op welke kenmerken je opnoemt en wat voor vragen zij hebben. Zorg dat je dit meeneemt bij het schrijven van de tekst.
  3. Benadruk speciale kenmerken. Niet alleen van het huis, maar ook de omgeving. Lees de beschrijving en recensies van andere hosts om te achterhalen wat speciale kenmerken zijn waar huurders naar op zoek zijn.

7 tips voor het maken van aantrekkelijke Airbnb foto’s

Slechte foto’s kunnen er zomaar voor zorgen dat een huurder niet voor jouw ruimte kiest, maar voor die van de concurrent. Een aantal tips voor het maken van aantrekkelijke foto’s:

  1. Vraag iemand die goed is met een spiegelreflexcamera om je te helpen. Geef als je weinig budget hebt diegene een paar gratis nachten in je Airbnb. Maar wees gerust, met een smartphone kom je tegenwoordig ook al ver.
  2. Ruim rommel op, maar voeg wel een persoonlijke touch toe aan foto’s, zoals een knus kleedje of een open haard die gezellig brandt. Huurders zoeken namelijk een authentiekere en intiemere ervaring dan een hotelkamer.
  3. Bekijk andere advertenties op Airbnb, wat werkt voor jou wel en wat niet?
  4. Ga voor natuurlijk zonlicht voor het beste resultaat en maak je foto’s het liefst bij zonsopkomst of -ondergang. Dan is de verlichting zachter en minder direct, wat een vriendelijkere uitstraling geeft.
  5. Maak foto’s op ooghoogte, zodat je de juiste verwachtingen schept voor jouw gasten.
  6. Maak zowel overzichtsfoto’s van de hele kamer als detailfoto’s van elementen waar je extra de focus op wilt leggen, zoals die comfortabele stoel, smart tv of open haard.
  7. Zie de foto’s als een soort rondleiding, waarbij je niet alleen laat zien waarom ze voor jouw ruimte moeten kiezen, maar waar je ze ook op de hoogte stelt van alles wat ze moeten weten. Dit kan bijvoorbeeld ook het strand zijn op loopafstand.

Ervaring van gasten optimaliseren

Hebben je beschrijving en foto’s voor boekingen gezorgd? Dan is het tijd om je eerste gasten te ontvangen en daadwerkelijk geld met Airbnb te verdienen.

Tips om de gastervaring te verbeteren

Een goed uitgangspunt om de gastervaring te verbeteren is om na te denken wat jij zelf fijn zou vinden bij een verblijf. Daar vallen onder andere de volgende factoren onder:

  1. Zorg dat alle basisbenodigdheden aanwezig zijn, zoals handdoeken, toiletpapier en beddengoed. Ga een stapje verder door te zorgen voor extra handdoeken of kussens, shampoo, een föhn en koffie en thee.
  2. Houd je ruimte schoon, comfortabel en opgeruimd.
  3. Zorg voor duidelijke en snelle communicatie vanaf het moment dat een gast een reservering heeft gedaan. Vraag je gasten ook tijdens hun verblijf of alles naar wens is.
  4. Ga alleen niet onnodig bij gasten langs, behalve als ze aangeven je nodig te hebben.

Hoe krijg je positieve beoordelingen van gasten op Airbnb?

Je krijgt positieve beoordelingen van gasten op Airbnb door net een stapje extra te zetten voor ze. Dat kan zijn door ze goede tips te geven voor restaurants in de omgeving, ze extra welkom te laten voelen met een bos bloemen of een fles wijn, een paraplu beschikbaar te stellen en door bijvoorbeeld twee soorten kussens neer te leggen.

Natuurlijk is het onwijs belangrijk om in de basis een goede host te zijn, dus door snel en duidelijk te communiceren en te zorgen voor een schone comfortabele ruimte. Een laatste aspect waar je misschien niet aan denkt, is het zorgen voor de juiste verwachtingen. Je ruimte is waarschijnlijk niet perfect en dat vinden huurders op Airbnb ook helemaal geen probleem, mits je dit van tevoren duidelijk hebt aangegeven in je advertentie.

Hoeveel geld kun je verdienen met Airbnb?

De gemiddelde Airbnb-verhuurder in Nederland verdient 2.000 euro per maand als ze hun ruimte of woning 28 dagen per maand verhuren. Hoeveel geld je kunt verdienen, hangt af van hoe vaak jij een huurder hebt (of toelaat). Maar ook de locatie speelt een rol: een verhuurder in Amsterdam verdient bijvoorbeeld gemiddeld meer dan 3.000 euro per maand, waar een verhuurder in een dorp in Groningen 1.000 euro per maand zal verdienen. Airbnb geeft je een schatting op basis van de locatie.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Realistische verwachtingen voor inkomsten

Om een realistische verwachting van je inkomsten te kunnen maken, is het goed om te weten op hoeveel kosten je moet rekenen. Een ruimte of woning op Airbnb zetten is gratis, maar Airbnb wil natuurlijk ook geld verdienen. Je betaalt daarom als host, in de meeste gevallen, 3% van het subtotaal van de reservering aan servicekosten. Gasten betalen vaak ongeveer 14% van het subtotaal. Het subtotaal is je nachttarief plus andere kosten (zoals schoonmaakkosten) die je in rekening brengt. Dit is exclusief Airbnb-toeslagen en belastingen.

Deze servicekosten worden van je inkomsten afgetrokken. Daarnaast zal je door het geld verdienen met Airbnb ook belasting moeten afdragen. Wanneer je regelmatig huurders hebt en het niet alleen een bijverdienste is, maar echt extra inkomen, ziet de Belastingdienst je als ondernemer en moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Succesverhalen van Airbnb-verhuurders

Wanneer je ruimtes op Airbnb ziet staan voor 200 euro per nacht, reken je jezelf misschien al gauw rijk. Maar inmiddels weet je dat je er zelf netto geen 200 euro per nacht aan overhoudt. Dat betekent niet dat er als verhuurder helemaal geen geld te verdienen is met Airbnb. Sterker nog, er zijn genoeg succesverhalen van Airbnb-verhuurders te vinden op internet.

Zo ook in het Airbnb informatiecentrum. Zoals de Amerikaanse Katie die haar vintage camper 6 maanden per jaar verhuurt en daar zo’n 18.000 dollar mee verdient. Of de Italiaanse Alessandra die samen met haar man Raffaele een kamer in hun huis besloten te verhuren en die inmiddels zowel meerdere ruimtes als ook kookervaringen aanbieden.

Belastingen en wet- en regelgeving

Misschien niet het leukste onderdeel van geld verdienen met Airbnb, maar daarom niet minder belangrijk: als je verhuurt via Airbnb krijg je ook te maken met belastingen en wet- en regelgeving.

Belastingen die betaald moeten worden bij het verhuren via Airbnb

Allereerst is er de toeristenbelasting die je sowieso moet betalen (en daarom ook moet innen bij je gasten). Welke belasting verder betaald moet worden bij het verhuren via Airbnb, hangt van een aantal factoren af. Wanneer je een vakantiehuis of andere tweede woning verhuurt, hoort dit bijvoorbeeld bij je box 3-vermogen. Je betaalt dan belasting over de waarde van de woning en niet over de inkomsten uit de verhuur.

Dit is weer anders als je niet incidenteel je vakantiewoning verhuurt, maar actief bezig bent met het verhogen van je inkomsten door geld te verdienen met Airbnb. In dat geval geef je je winst aan in box 1 als resultaat uit overige werkzaamheden.

Ben je meerdere dagen per week bezig met het verhuren via Airbnb? Dan is er sprake van winst uit een onderneming en moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit kan fiscaal voordelig zijn, omdat je dan gebruik kunt maken van aftrekposten.

Elke situatie is uniek, dus neem voordat je een ruimte verhuurt contact op met een financieel adviseur.

Lokale wet- en regelgevingen

Ook is er veel lokale wet- en regelgeving waar rekening mee gehouden moet worden. In de meeste gemeenten gelden bijvoorbeeld regels voor de manier waarop je jouw woning mag gebruiken. Soms heb je een speciale vergunning nodig om je woning te verhuren. Er kunnen nog meer regels zijn waar je aan moet voldoen, zoals die van de VvE of die van je huurcontract. Neem deze regels daarom altijd goed door en neem contact op met de gemeente waarin je de ruimte wilt verhuren.

5 tips voor succesvol verhuren op Airbnb

Nu je op de hoogte bent kun je aan de slag en geld verdienen met Airbnb! Ter afsluiting willen we je nog een aantal belangrijke do’s en don’ts meegeven.

Do: Huisregels maken

Maak een lijst met huisregels en inventaris en hang deze zo nodig naast de voordeur. Dit zorgt voor een hoop minder problemen, zoals feestjes en diefstal.

Do: Jezelf onderscheiden van andere Airbnb-verhuurders

Er zitten veel voordelen aan geld verdienen met Airbnb, maar er is wel sprake van veel concurrentie. De belangrijkste tip die we kunnen meegeven is dan ook dat je jezelf onderscheidt van andere Airbnb-verhuurders. Met de tips in deze startgids kom je al een heel eind, maar doe hierom ook goed onderzoek naar je concurrenten.

Do: Nadenken over de tijdsinvestering

Wanneer je geld wilt verdienen met Airbnb, zul je altijd een tijdsinvestering moeten doen. Bedenk echter van tevoren hoeveel tijd je wilt investeren. Zelf de ruimte schoonmaken bespaart je bijvoorbeeld geld, maar een schoonmaakbedrijf inhuren bespaart je tijd. Bovendien weet je dat de schoonmaak dan professioneel is aangepakt, wat weer een grote plus is voor je gasten.

Andere manieren om tijd te besparen zijn bijvoorbeeld een lockbox waardoor gasten zelf kunnen inchecken; en een document met handleidingen en tips voor de omgeving, zodat je gedurende het verblijf minder vragen hoeft te beantwoorden en de kans op een goede recensie ook nog eens groter is.

Don’t: De regels aan je laars lappen

De populariteit van Airbnb heeft gezorgd voor strengere regels rondom het verhuren van een ruimte. Ga niet zomaar aan de slag met geld verdienen met Airbnb zonder je goed ingelezen te hebben, daar kunnen later problemen door ontstaan.

Don’t: Het alleen maar doen voor het geld

Natuurlijk is het fijn om geld te verdienen met Airbnb, maar wanneer je het alleen doet voor het geld, zullen je gasten dit merken. Dit is terug te zien in de reviews die je krijgt en daardoor in het aantal boekingen. Zorg dat je affiniteit hebt met gastvrijheid voordat je de tijdsinvestering maakt. Dan is het ook veel beter vol te houden.

Conclusie

Doordat het aanbieden van een ruimte gratis is en je als verhuurder zelf bepaalt hoeveel je vraagt en wanneer je de ruimte verhuurt, is geld verdienen met Airbnb een interessante optie. Door de populariteit van het platform, zijn er bij veel gemeenten echter inmiddels wel strenge regels aan verbonden en is er sprake van sterke concurrentie.

Voordat je aan de slag gaat, is het daarom goed om marktonderzoek te doen en een realistische verwachting van je inkomsten te maken. Wanneer je overtuigd bent dat een ruimte verhuren lucratief is en je affiniteit hebt met gastvrijheid, kun je met deze startgids aan de slag en daadwerkelijk geld gaan verdienen met Airbnb.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee