Hoe kies ik een extensie voor mijn domeinnaam?

Laatste update: 10-11-2023 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

kies extensie voor domeinnaam

Wanneer je een (zakelijke) website op gaat zetten, is het bedenken van een goede domeinnaam (url) vaak het eerste wat je doet. Over de naam wordt vaak lang en goed nagedacht, maar dat geldt meestal niet voor de extensie (.nl, .com, .net, .eu, etc). Hoe kies je dan de juiste extensie?

.nl

Onderzoek, waar 1025 respondenten aan hebben deelgenomen, toont aan dat .nl in Nederland de extensie is met het meest positieve imago, gevolgd door .com. Volgens de respondenten heeft .nl de volgende eigenschappen: ‘dichtbij’ (74%), ‘vertrouwd’ (69%), ‘betrouwbaar’ (65%), ‘veilig’ (64%) en ‘waardevast’ (49%).

.com

Als je juist verder kijkt dan de Nederlandse grenzen, kan een .com-extensie de beste optie zijn. Het is wereldwijd het meest gebruikte domein en geeft jouw website een internationale feel. Uit het onderzoek van SIDN blijkt dat mensen .com onder andere associëren met ‘internationaal’, ‘buitenlands’, ‘vertrouwd’, ‘zakelijk’, ‘wereldwijd’ en ‘commercieel’. Als jij een zp’er bent die zich enkel op de Nederlandse markt richt, kun je je dus afvragen wat de toegevoegde waarde is van een .com-domein.
webshop bouwen
Webshop laten bouwen

Vraag vrijblijvend een offerte op

Aanvragen

.amsterdam

.nl en .com zijn doorgaans de eerste extensies waar je aan denkt. Maar er zijn veel meer opties. Zo is er bijvoorbeeld sinds kort .amsterdam. Een domein dat vooral interessant is als je bedrijf in de hoofdstad gevestigd is of zich daarop richt. De respondenten bleken nog niet echt bekend te zijn met deze extensie en het wordt vooral geassociëerd met woorden als ‘dichtbij’, ‘lokaal’, ‘vertrouwd’, ‘bekend’ én ‘onbekend’. Deze extensie is sinds 1 september 2015 beschikbaar.

Overige extensies

Verder kun je natuurlijk ook kiezen voor bijvoorbeeld .eu, .net, .biz en nog een legio aan andere extensies. Vaak wordt hiervoor gekozen als het .nl- of .com-domein al bezet is. Vraag jezelf echter af of het dan wel verstandig is om met dit website-adres te werken. Het kan immers verwarrend zijn voor jouw klanten. Daarnaast moet je je realiseren wat een ‘vage’ extensie met het imago van jouw website doet. Extensies als .shop, .tk en .bmw worden als vaag en minder betrouwbaar bestempeld, blijkt uit het SIDN-onderzoek.
Ondernemeralerts
Ondernemer Alerts

Ontvang net als 11,295 de laatste tips

    Registreren

    Als je een url registreert is het daarom ook aan te raden om meerdere extensies te kopen. Je kunt dan bijvoorbeeld jandewitcoaching.nl gebruiken in alle uitingen. Maar je voorkomt dat mensen met kwade intenties jandewitcoaching.net of jandewitcoaching.eu vastleggen. Overigens kun je ervoor zorgen dat wanneer iemand per ongeluk jandewitcoaching.net intypt, hij wel automatisch op jandewitcoaching.nl terechtkomt.

    Heeft dit artikel je geholpen?

    Ja Nee