ZZPSERVICEDESK

Hoe kies ik een extensie voor mijn domeinnaam?

Hoe kies ik een extensie voor mijn domeinnaam?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Wanneer je een (zakelijke) website op gaat zetten, is het bedenken van een goede domeinnaam (url) vaak het eerste wat je doet. Over de naam wordt vaak lang en goed nagedacht, maar dat geldt meestal niet voor de extensie (.nl, .com, .net, .eu, etc). Hoe kies je dan de juiste extensie?
.nl, .com, .eu, .net: er zijn veel opties
Als je een webadres wilt registreren is er een legio aan opties wat de extensie betreft. Wanneer je een Nederlands bedrijf bent dat zich op de Nederlandse markt richt, is .nl de meest voor de hand liggende keuze. En dat is ook een verstandige keuze, zo blijkt uit onderzoek van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). 
 

.nl

Uit onderzoek, waar 1025 respondenten aan hebben deelgenomen, toont aan dat .nl in Nederland de extensie is met het meest positieve imago, gevolgd door .com. Volgens de respondenten heeft .nl de volgende eigenschappen: ‘dichtbij’ (74%), ‘vertrouwd’ (69%), ‘betrouwbaar’ (65%), ‘veilig’ (64%) en ‘waardevast’ (49%). 
 

.com

Als je juist verder kijkt dan de Nederlandse grenzen, kan een .com-extensie de beste optie zijn. Het is wereldwijd het meest gebruikte domein en geeft jouw website een internationale feel. Uit het onderzoek van SIDN blijkt dat mensen .com onder andere associëren met ‘internationaal’, ‘buitenlands’, ‘vertrouwd’, ‘zakelijk’, ‘wereldwijd’ en ‘commercieel’. Als jij een zp’er bent die zich enkel op de Nederlandse markt richt, kun je je dus afvragen wat de toegevoegde waarde is van een .com-domein.
 

.amsterdam

.nl en .com zijn doorgaans de eerste extensies waar je aan denkt. Maar er zijn veel meer opties. Zo is er bijvoorbeeld sinds kort .amsterdam. Een domein dat vooral interessant is als je bedrijf in de hoofdstad gevestigd is of zich daarop richt. De respondenten bleken nog niet echt bekend te zijn met deze extensie en het wordt vooral geassociëerd met woorden als ‘dichtbij’, ‘lokaal’, ‘vertrouwd’, ‘bekend’ én ‘onbekend’. Deze extensie is sinds 1 september 2015 beschikbaar.
 

Overige extensies

Verder kun je natuurlijk ook kiezen voor bijvoorbeeld .eu, .net, .biz en nog een legio aan andere extensies. Vaak wordt hiervoor gekozen als het .nl- of .com-domein al bezet is. Vraag jezelf echter af of het dan wel verstandig is om met dit website-adres te werken. Het kan immers verwarrend zijn voor jouw klanten. Daarnaast moet je je realiseren wat een ‘vage’ extensie met het imago van jouw website doet. Extensies als .shop, .tk en .bmw worden als vaag en minder betrouwbaar bestempeld, blijkt uit het SIDN-onderzoek.
 

Registreren

Als je een url registreert is het daarom ook aan te raden om meerdere extensies te kopen. Je kunt dan bijvoorbeeld jandewitcoaching.nl gebruiken in alle uitingen. Maar je voorkomt dat mensen met kwade intenties jandewitcoaching.net of jandewitcoaching.eu vastleggen. Overigens kun je ervoor zorgen dat wanneer iemand per ongeluk jandewitcoaching.net intypt, hij wel automatisch op jandewitcoaching.nl terechtkomt.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Je bent zzp’er, schrijft makkelijk en bent expert in jouw vakgebied. De blogs op jouw eigen website worden goed gelezen, maar je wilt meer…
5 handige apps voor in de auto
Brandstof besparen, kilometerregistratie bijhouden, files vermijden: met deze apps tover je je tablet of smartphone om in een supertool voor in de auto. …
Woocommerce SEO
Het optimaliseren van je WordPress-website voor zoekmachines (SEO) doe je misschien al met de WordPress SEO-plugin van Yoast. Voor een webshop werkt SEO nét…
introductie e-commerce
Google Analytics heeft een e-commerce functie. Maar wat is e-commerce en hoe kun je het gebruiken? In dit artikel leg ik je uit wat…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.