ZZP Servicedesk

Hoe vind je een goede boekhouder?

3 vragen die je jezelf moet stellen bij het vinden van een boekhouder

Hoe vind je een goede boekhouder?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
De administratie van jouw eenmanszaak kan veel tijd kosten. Als zzp’er ben je er in de weekenden en avonden vaak nog mee bezig. Boekhouders kunnen je helpen om veel tijd en kosten te besparen. Goede boekhouders helpen je jouw boekhouding automatiseren en leren je boekhouden in de cloud. Maar hoe vind je nu een goede boekhouder of accountant?

Waarom een boekhouder zoeken?

Het uitbesteden van aangiftes en jaarrekeningen aan iemand die daar verstand van heeft, bespaart je naast tijd waarschijnlijk veel geld. Een accountant werkt nu eenmaal sneller en efficiënter en weet precies op welke regelingen en voordelen jij recht hebt. Daarnaast voorkom je dat je met een goede boekhouder vergeet inkomstenbelasting te doen. De meeste accountants en boekhouders zijn betrouwbaar en deskundig. Het in de arm nemen van een boekhouder draagt dus vaak bij aan de groei van jouw onderneming.

Top 3 redenen voor zzp’ers om een boekhouder aan te nemen: bespaar geld, bespaar tijd en meer focus.
Zzp’ers besparen via boekhouders tijd en geld en kunnen zich meer focussen op de groei van hun onderneming

Vraag 1: Wat voor type boekhouder zoek je?

Belangrijk is dat je vooraf duidelijk hebt wat voor type boekhouder je wilt. Zoek je alleen iemand voor de aangiftes en jaarrekeningen of zoek je liever een proactieve boekhouder? Iemand die met je meedenkt, je voorziet van ongevraagd advies, je helpt met budgetten en prognoses? Bedenk voor jezelf ook of je met je boekhouder wilt samenwerken in een online boekhoudpakket. Het is in ieder geval belangrijk dat je kiest voor een boekhouder die zich kan inleven in wat er speelt bij zelfstandige ondernemers. Een boekhouder die vooral werkt met grotere bedrijven zal dat inlevingsvermogen bijvoorbeeld minder in huis hebben.

Voorbeelden van handige boekhoudpakketten zijn:

 

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links. Wanneer je op een link klikt en een aankoop doet, ontvangen wij hiervoor een (kleine) commissie van de verkoper. Wij linken alleen naar relevante partijen. Lees meer in onze disclaimer.

Affiliate

Vraag 2: Hebben jij en je boekhouder een persoonlijke klik?

Zoek je een boekhouder die je helpt om jouw bedrijf te laten groeien, dan is een persoonlijke klik onmisbaar. Een boekhouder kan bijvoorbeeld heel efficiënt zijn, maar weinig interesse tonen in wie jij bent of wat je eigenlijk voor werk doet. Hij komt, verzamelt de gegevens, vertrekt weer om vervolgens een week later de aangifte te hebben gedaan. Dan mis je toch een stukje persoonlijk contact. Je wilt toch het gevoel hebben dat je boekhouder met je meedenkt. En dat hij of zij je eventueel van advies kan voorzien hoe jij je administratie beter kan bijhouden.

Vraag 3: Wat wil je precies aan je boekhouder uitbesteden?

Vraag jezelf eerst af wat je precies wilt uitbesteden. Wil je zoveel mogelijk zelf doen? Of wil je er juist geen seconde te veel aan besteden? Veel zzp’ers kiezen ervoor om zelf de btw te doen. De aangifte inkomstenbelasting of jaarrekening is een ander verhaal. Het is vaak makkelijker om deze te laten doen door je boekhouder. Hoeveel werk je uitbesteedt is natuurlijk van invloed op de prijs die de boekhouder aan jou factureert. Maak in ieder geval van te voren duidelijke afspraken over de kosten. Redelijk normaal is dat je boekhouder naast je aangifte en jaarrekeningen kosteloos kleine vragen beantwoordt en adviezen geeft. Kom je met grotere zaken aanzetten, je wilt bijvoorbeeld personeel aannemen of een bedrijfspand aankopen, dan zul je hem of haar hiervoor extra moeten betalen. Het is raadzaam om eerst een offerte op te vragen.

Vraag 4: Hoe wil je met je boekhouder samenwerken?

Kijk goed hoe jij wilt samenwerken met je boekhouder. Met online boekhoudsystemen kun je eenvoudig je inloggegevens delen met hem of haar zodat je nooit meer je doos met bonnetjes hoeft te geven. Als je online je kosten, facturen en bonnetjes invoert, kun jij altijd je overzicht raadplegen, net als je boekhouder. Dat kan heel efficiënt zijn. Maar sommige boekhouders zijn nog niet helemaal gewend aan online samenwerking. Hou daar dus rekening mee.

Conclusies en aanbevelingen

Als ondernemer is het cruciaal dat je altijd zelf inzicht houdt in je financiën. Als je alles laat doen door je boekhouder, moet je van hem of haar een goede kwartaalrapportage verlangen. Als je alleen je jaarrekening laat doen, moet je zelf zorgen voor een overzicht van je financiën.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Met onze ZZP Verkiezingsmatrix zie je in één oogopslag welke partij iets te zeggen heeft over een thema dat voor jou belangrijk is. 

Wil je je administratie op een efficiënte, moderne en makkelijke manier inrichten? Dit whitepaper helpt je daarbij. Zo wordt boekhouden zelfs leuk!

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

belastingaangifte doen als zzp'er
Belastingaangifte doen is een vervelende, maar noodzakelijke taak. Als ondernemer kun je er verschillende voordelen uithalen die vaak over het hoofd worden gezien. Als je het zelf te lastig vindt, kun je een belastingadviseur of een accountant in de…
meldpunt zzp nationale ombudsman
Zzp’ers met schulden kunnen voor hulp en ondersteuning aankloppen bij de gemeente. Deze is wettelijk verplicht om ook aan hen schuldhulp aan te bieden. Maar gebeurt dat ook echt? En hoe moeilijk is het voor zzp’ers om die hulp te krijgen? Om deze…
aftrekposten voor zzp'ers
Waar bij een werknemer de (loon- en) inkomstenbelasting direct worden ingehouden, hoef je als zzp’er pas aan het einde van het jaar aan je inkomstenbelasting te denken. Dat bedrag kan snel oplopen, vooral als je meer dan € 20.000 winst maakt….
vier fiscale voordelen voor de zzp'er
Als zelfstandig ondernemer kun je gebruikmaken van allerlei fiscale voordelen en regelingen. Naast de bekende startersaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek zijn er nog kleinere, meer specifieke fiscale mogelijkheden. We zetten…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.