Hoe doe je de btw aangifte?

Laatste update: 22-08-2023 Leestijd: 3 min Door: Juul Dijkhuis

Hoe doe je btw aangifte

Het doen van de btw aangifte kun je overlaten aan de boekhouder. Je kunt het ook zelf doen en op deze manier geld besparen. Voor de meeste ondernemers is het doen van de aangifte niet lastig. In ons stappenplan leggen we uit hoe je in een paar stappen eens per kwartaal je plicht kunt doen richting de Belastingdienst.

Na de inschrijving bij de KvK word je ook geïnformeerd over de verplichte btw aangifte. Uit informatie die je krijgt van de KvK blijkt hoe vaak je aangifte moet doen en in welk btw tarief jouw goederen en/of diensten vallen. In de meeste gevallen gaat het om een aangifte per kwartaal. Vooral starters kunnen vrijgesteld worden van de aangifte door de Kleineondernemersregeling (KOR). Hierover later meer.

Hoe doe je btw aangifte?

Alleen digitaal kun je de btw aangifte indienen bij de Belastingdienst. In een eigen omgeving op de website van de Belastingdienst kun je inloggen en daar staat de verplichte btw aangifte al voor je klaar. De inloggegevens heb je gekregen na de inschrijving bij de KvK van de Belastingdienst. Verwacht geen uitgebreid programma met handige hulptools om de btw aangifte te vereenvoudigen. Het is een standaardprogramma waar je de cijfertjes in kunt vullen. Stap voor stap nemen we jou mee in het proces van het aangifte doen. Met de betere boekhoudprogramma’s kun je relatief eenvoudig aangifte doen. We bespreken eerst een stappenplan voor een btw aangifte via een boekhoudprogramma.

Stap 1: Ga aan de slag met een boekhoudprogramma

Je kunt handmatig alle verkopen en aankopen verwerken in een Excel sheet en op deze manier de btw aangifte uitvoeren. Verstandiger is om het gelijk goed te doen. Je moet toch een administratie voeren voor de jaarlijkse aangifte. Begin je ondernemerschap dus goed en kies een voor jou geschikt boekhoudprogramma. Veel boekhoudprogramma’s kun je eerst een tijdje proberen voordat je een abonnement afsluit. Mogelijk moet je ook een training volgen om het gelijk goed onder de knie te krijgen.

Wij adviseren deze programma’s:

#1

e-Boekhouden.nl

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

#2

MoneyMonk

Beheer jouw volledige administratie, zonder gedoe!

#3

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp’ers.

Stap 2: Voer alle financiële mutaties in

In de tweede stap voer je alle mutaties in en hiermee geef je het boekhoudprogramma de opdracht de af te dragen btw bij elkaar op te tellen. Bedragen die je weer kunt verrekenen, worden ook gelijk door het programma verwerkt. Deze stap doe je niet alleen voor het verrekenen van de btw, maar ook voor de jaarlijkse aangifte en voor het opstellen van de jaarrekening.

Stap 3: Verstuur de btw aangifte vanuit het boekhoudprogramma

Door de juiste instellingen in het boekhoudprogramma kun je gelijk vanuit je eigen boekhouding aangifte doen bij de Belastingdienst. Je kunt ook beslissen om het alsnog te doen via de website van de Belastingdienst. Vanuit het boekhoudprogramma kun je eenvoudig de bedragen overnemen voor aangifte. Als het je eerste keer is, kun je de btw aangifte ook eerst doen na een controle door de boekhouder. Zo voorkom je fouten en zorg je dat je niet iedere aangifte weer dezelfde fouten maakt.

Hoe werkt rechtstreeks aangifte doen bij de Belastingdienst?

Werk je niet met een boekhoudprogramma, of werk je er wel mee maar kun je er geen aangifte mee doen bij de Belastingdienst? Via onderstaande stappen kun je als zzp’er de btw aangifte doen via de Belastingdienst.

  • Stap 1: Ga naar de website van de Belastingdienst
  • Stap 2: Kies voor inloggen voor ondernemers
  • Stap 3: Kies voor “Naar Mijn Belastingdienst Zakelijk”
  • Stap 4: Log in met DigiD
  • Stap 5: Kies voor Omzetbelasting
  • Stap 6: Kies het betreffende tijdvak en vul de gegevens in vanuit jouw administratie
FAQ BTW aangifte

Btw staat voor belasting over de toegevoegde waarde. Het is een belastingheffing die je jouw klanten in rekening brengt over goederen en diensten. Je brengt jouw klanten een tarief in rekening inclusief de btw. Bij de btw aangifte maak je de geïncasseerde belastingbedragen over aan de Belastingdienst.

Btw komt bovenop de prijs die je jouw klant rekent. Je moet bijvoorbeeld 21% btw in rekening brengen. Als jouw product €100 kost, moet de klant jou dus betalen: €100 + 21% = €121.

Je moet btw aangifte doen in de maanden die volgen op de kwartalen. Je doet btw aangifte over het achterliggende kwartaal. In april doe je dus aangifte over het eerste kwartaal (januari / februari / maart). De andere drie aangifte maanden zijn: juli, oktober en januari.

Je doet btw aangifte per kwartaal. Als de te verrekenen btw boven de €15.000 per maand komt, moet je iedere maand aangifte doen. Je mag er ook zelf voor kiezen om maandelijks aangifte te doen.

Ook als je geen omzet had in het vorige kwartaal ben je verplicht om de btw aangifte te doen. In de aangifte kun je aangeven dat de bedragen nihil zijn.

Als ondernemer ben je verplicht om bij je klanten btw in rekening te brengen, maar bijvoorbeeld met een buitenlandse klant kan het anders zitten. In dat geval is er sprake van een verlegde btw. Jouw klant rekent de heffing zelf af met de Belastingdienst van het betreffende land. De btw heffing kan vanuit het buitenland ook naar jou verlegd zijn. In dat geval neem je het btw bedrag dat je verschuldigd bent, mee in de btw aangifte.

Je benoemt op jouw factuur dat de btw is verlegd en stuurt de klant een factuur exclusief btw. Krijg je een factuur met verlegde btw dan moet je het factuurbedrag waar de verlegde btw betrekking op heeft vermelden in je btw aangifte. De werkwijze is afhankelijk van of je het verlegt naar een ander EU-land of naar een land buiten de EU. Op de website van de Belastingdienst kun je vinden hoe het in jouw specifieke situatie zit.

Ja, je kan teveel betaalde btw terugvragen. Je kunt ook teveel betaalde btw in aangiftes over eerdere kwartalen verrekenen. Je kunt hierin zelfs vijf jaar terug gaan. Hiervoor is het wel aan te raden om je boekhouder in te schakelen. Deze manier van verrekenen gaat namelijk via het formulier ‘Suppletie omzetbelasting’.

 

KOR is de afkorting voor de Kleineondernemersregeling. Dit is een vrijstelling voor btw. Ondernemers gevestigd in Nederland met een omzet van maximaal €20.000 per jaar hoeven door de KOR geen btw door te berekenen aan klanten. Ook de verplichting om btw aangifte te doen vervalt. Je moet je eerst aanmelden voor de KOR om er gebruik van te kunnen maken. Dit doe je met het formulier ‘Melding omzetbelasting kleineondernemersregeling’.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee