ZZP Servicedesk

Hoe werkt de Arbowet bij zelfstandigen?

Hoe werkt de Arbowet bij zelfstandigen?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
De arbeidsinspectie kan boetes opleggen aan zzp’ers die zich niet aan de Arbowet houden. Maar als zelfstandig professional ben je niet altijd aansprakelijk bij een arbeidsinspectie. Als iemand jou inhuurt voor een klus, kan het onduidelijk zijn of jij een zelfstandige bent of een werknemer. Dus hoe werkt dit nou precies?
En ben jij verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden?

Wat is de Arbowet?

De Arbowet is er om ondernemers en werknemers te beschermen. De inspectie kijkt naar de arbeidsomstandigheden waarin gewerkt wordt en kan boetes opleggen als deze omstandigheden niet aan de eisen voldoen.
 
Deze eisen hebben te maken met veiligheid en verschillen per beroep. Het is de bedoeling dat het werk gedaan kan worden zonder geestelijke of lichamelijke problemen op te lopen. De werkgever moet zorgen voor de omgeving en de werknemer moet meewerken aan het behouden van deze veilige omstandigheden. Dit houdt in dat als jij een hamer verkeerd gebruikt, dat niet de schuld is van de werkgever.
 
Er is een verschil tussen de wetten voor zzp’ers, werkgevers en werknemers. Wanneer ben je zelfstandig en wat betekent de Arbowet voor jou?
 

Verschil tussen werknemer en zzp’er

Als zzp’er heb je meer vrijheid bij het uitvoeren van een opdracht omdat je vaak alleen werkt. Maar als je ingehuurd wordt door een bedrijf, ben je niet altijd een zelfstandige volgens de Arbowet.
 
Stel je voor: je bent een timmerman en wordt ingehuurd door een bedrijf. Ben je dan een werkgever of een zzp’er? Dit hangt af van de manier waarop je gaat werken. Als jij hen gaat helpen met een klus en je moet op bepaalde tijden aanwezigt zijn en er wordt toezicht gehouden op het werk wat jij doet, dan word jij volgens de Arboregels niet gezien als een zelfstandig ondernemer. Dit houdt in dat jouw opdrachtgever aansprakelijk is bij een arbeidsinspectie.
 
Als jij ingehuurd wordt en je mag zelf je tijden bepalen en hoe je deze opdracht aanpakt, dan ben jij volgens de Arboregeling een zelfstandige en aansprakelijk voor de veiligheid op de werkvloer.
 
Een derde mogelijkheid is als jij iemand inhuurt om jou te helpen. Jij bent dan de werkgever en verantwoordelijk op de werkvloer.
 

Wanneer ben je zelfstandig?

Een aantal dingen waar de arbeidsinspectie naar kijkt om te bepalen of je als zelfstandige in de Arbowet staat zijn:
 • Zorg je voor je eigen beschermmiddelen?
 • Ben jij aansprakelijk voor de klus?
 • Kan jij jouw eigen tijden bepalen?
 • Ben jij aansprakelijk voor eventuele schade?
 • Bepaal jij hoe je het werk uitvoert en met welke materialen?
 • Hoe is de gezagsrelatie tussen jou en de opdrachtgever?
Als het onduidelijk is of je bezig bent als zelfstandige, dan kun je een modelcontract opstellen met je opdrachtgever. Hierin wordt vermeld wie de opdrachtgever is aan de hand van jullie ingevulde gegevens. Voorbeeldovereenkomsten kun je vinden op de website van de Belastingdienst. Je mag er ook zelf een opstellen en laten controleren door de Belastingdienst. 
 

De inspectie

Als er een inspectie wordt gedaan naar de arbeidsomstandigheden, dan hoef je je geen zorgen te maken als je goed voorbereid bent. De inspectie kijkt naar de veiligheid van je gereedschap, opstelling, werkomstandigheden en dergelijke. Vervolgens moet je aangeven of je als zzp’er werkt of bent ingehuurd om te werken als werknemer. Dit onderscheid is belangrijk bij het bepalen van de boete als er iets mis is.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

 • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
 • Direct antwoord op jouw vragen
 • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
 • Toegang tot exclusieve content
 • Scan van aangifte inkomstenbelasting
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
 • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Plus: tips voor een succesvolle start als cateringbedrijf
Droom jij ervan als cateraar je kook- en bakkunsten te delen met de rest van Nederland? Let er wel op dat aan het starten…
webshop producten naar het buitenland
Wanneer je een webshop hebt is het niet vreemd als je (zo nu en dan) een bestelling uit het buitenland krijgt. Het internet is…
Je bent zzp’er, schrijft makkelijk en bent expert in jouw vakgebied. De blogs op jouw eigen website worden goed gelezen, maar je wilt meer…
studiekosten aftrekken voor zzp'ers
Een succesvolle onderneming staat nooit stil. Daarom is het belangrijk dat je als zzp’er ook niet stil komt te staan en dat je altijd…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.