Leven als een digital nomad
In dit digitale tijdperk werken zzp’ers steeds meer online. Hierdoor zijn velen niet meer afhankelijk van een bepaalde locatie; zolang er een goede internetverbinding is, kunnen de meesten wel aan het werk. (Zelfstandig) ondernemers, freelancers en telewerkers die online werken vanaf verschillende locaties (op de wereld) worden een ‘digital nomad’ genoemd: een term die men vaak voorbij ziet komen. Wat houdt dit precies in?
Wat doet een digital nomad?
Je vaste werkplek vervangen door een heerlijk tropisch oord, wie wil dat nou niet? Als jouw werkzaamheden niet gebonden zijn aan een locatie, biedt dit een kans om te werken waar je wilt. Het enige wat je simpelweg nodig hebt is een laptop en een goede internet connectie. Veel ondernemers kiezen er daarom voor om al werkend de wereld over te reizen. Digital nomads generen inkomsten door bijvoorbeeld een online boek te publiceren, een blog te schrijven, te werken als online programmeur, online cursussen te geven of houden zich bezig met social media marketing. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.
Wennen aan locatie
Hoewel het heerlijk klinkt om met een kokosnoot in je hand aan het werk te zijn, zal je allereerst moeten wennen aan een ander werkritme. Doordat je je op een andere locatie bevindt kan er sprake zijn van tijdsverschil. Het contact met het thuisfront zal daardoor veranderen. Handig is om een proefperiode in te stellen, waarin je vanzelf zult merken of dit iets voor jou is of niet. Zo bestaat er zelfs een mogelijkheid om op een cruise met 260 andere digital nomads de Atlantische Oceaan over te varen. Erg handig om te netwerken en het digitale nomaden leven te proeven.
Wees voorbereid
Zorg voor spaargeld om zo een aantal maanden door te komen zonder inkomen. Fijn zou zijn om een aantal klanten te hebben die jou verzekeren van een inkomen, waar je ook werkt. Zo kun je rustig beginnen en wennen aan het digital nomad bestaan.
Zo zijn er nog een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Als (startende) digital nomad:
- weet je zeker dat je jouw product of werkzaamheden daadwerkelijk locatie ongebonden kunt uitvoeren en aanbieden;
- is het heel belangrijk om een digitale portolio of website te hebben, zodat mensen (van buitenaf) meteen zien wat jij te bieden hebt;
- ga je voor jezelf na of jij productief kunt zijn op reis: weet je een goede balans te vinden tussen hard werken en leuke dingen doen?;
- weet je van tevoren waar je wilt gaan werken, of waar je wilt starten;
Er zijn veel plekken waar het goedkoop is om te verblijven. Het levensonderhoud in bijvoorbeeld Azië is in vergelijking met Nederland goedkoper en als je jouw product of dienst kunt aanbieden voor een Nederlandse ‘prijs’, kan dit heel interessant zijn. - blijf je netwerken. Als je rondreist kom je veel verschillende mensen tegen die jou misschien op een bepaalde manier kunnen helpen. Er zijn veel plekken op internet te vinden waar andere digital nomads werken;
- reis je niet te snel door naar een plek: je raakt vermoeid en dit maakt het des te moeilijker om te wennen. Dit zal ten koste gaan van je werkzaamheden binnen je onderneming
Verzekeringen, visa en vaccinaties
Het kan zijn dat je als digital nomad al een idee hebt over de lengte van de periode waarin je wegblijft. Je kunt het ook laten afhangen van de werkzaamheden of je eigen gevoel. Een voorkeur voor een bepaald land van waaruit je wilt gaan werken is daarnaast erg belangrijk. Denk eraan dat je de volgende zaken regelt:
- Als je langer wegblijft dan 8 maanden ben je wettelijk verplicht je uit te schrijven bij de gemeente. Dit geldt voor minimaal 8 maanden binnen 12 maanden tijd. Dit hoeft niet aaneengesloten te zijn. Echter hanteren niet alle gemeentes dezelfde regels, dus vraag bij jouw gemeente na welke termijn(en) er worden gehanteerd.
- Een standaard reisverzekering is vaak niet toereikend voor digital nomads. Een doorlopende reisverzekering dekt vaak maximum een reisduur van 3 tot 6 maanden. Ga dus voor de zekerheid opzoek naar een dekking van 365 dagen. Let naast de maximum bagagedekking ook op de dekking voor elektronische apparaten. Houd rekening met de hoogte van het eigen risico en kijk goed of werken op reis is gedekt. Check of de landen waar jij heen gaat gedekt zijn binnen de reisverzekering: er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen Europa en heel de wereld.
- Mocht je in Nederland geen recht meer hebben op een zorgverzekering, dan is het wel zo handig om een zorgverzekering naast de reisverzekering af te sluiten. Mocht je wel recht hebben op een Nederlandse reisverzekering, dan kan het zijn dat de ziektekosten in het desbetreffende land hoger zijn. Dan is het noodzakelijk een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Het kan ook zo zijn dat de zorgverzekering een pakket aanbied waarin de extra ziektekosten in het buitenland gedekt worden. Let daar dus goed op.
- Sluit een annuleringsverzekering af mits annulering niet bij de afgesloten reisverzekering wordt gedekt.
- Let goed op of je voor het land waarin je gaat werken een visum nodig hebt en hoe het werkt met de verlenging daarvan.
- Afhankelijk van je werkplek kan het zijn dat je je moet laten vaccineren. Plan tijdig een afspraak bij de gemeente om je te laten voorlichten over de soorten vaccinaties en inentingen.