Hoe bereken je de lijfrentepremie en hoeveel mag je aftrekken? Fiscaalvriendelijk pensioen opbouwen doe je zo

Laatste update: 28-01-2023 Leestijd: 5 min Door: Juul Dijkhuis

Vrouwelijke ondrnemer berekent lijfrentepremie op haar laptop

Als ondernemer is het riskant om je volledige pensioen af te laten hangen van de verkoopprijs van je onderneming. Pensioen opbouwen is daarom belangrijk. Het liefst doe je dit fiscaalvriendelijk – lijfrente biedt hierin uitkomst.

Wat is lijfrente en welke typen lijfrentes zijn er?

Een lijfrente is een individueel opgebouwde aanvulling op het pensioen. Een lijfrente bestaat uit een opbouwfase en een uitkeringsfase.

Er zijn drie vormen van lijfrentes, die zich onderscheiden op hoe je kapitaal opbouwt in de opbouwfase. Het gaat om de volgende drie:

 • Het storten van premie in een lijfrenteverzekering
 • Het storten van bedragen op een bankrekening
 • Het storten van bedragen op een beleggingsrekening

In de uitkeringsfase laat je bedragen uitkeren vanuit het opgebouwde kapitaal. Je kiest er bijvoorbeeld voor om vanaf jouw pensioendatum het opgebouwde kapitaal in een periode van 20 jaar uit te keren. Met een lijfrenteverzekering kun je zelfs kiezen voor een levenslange uitkering.

In dit artikel leer je over dit eerste type lijfrente: de lijfrenteverzekering. Het storten van bedragen op een bankrekening of beleggingsrekening laten we dus even achterwege.

Hoe werkt lijfrentepremie?

Door het betalen van een lijfrentepremie bouw je bij een verzekeraar een aanvullende uitkering op je pensioeninkomen op. De premie die je betaalt aan de verzekeraar is aftrekbaar van de belasting. Over de uiteindelijke uitkering wordt juist weer belasting geheven. De truc is om de premie af te trekken tegen een hoog tarief en de uiteindelijke uitkeringen te laten belasten tegen een laag tarief. Dit kan doordat je inkomen na jouw pensionering lager is dan nu.

Als je kiest voor een beleggingslijfrente of voor banksparen, spreken we niet over een premie maar over een storting. Ook in dat geval is de inleg aftrekbaar en moet er aan dezelfde voorwaarden worden voldaan voor de aftrekbaarheid van de belasting.

Wat zijn de voornaamste voordelen van lijfrentepremie?

De voornaamste voordelen van het betalen van lijfrentepremie is de aftrekbaarheid en de opbouw van een inkomen voor later. Over een bruto-inkomen vanaf €73.031 betaal je in 2023 een belastingheffing van 49,5%. Met een hoger inkomen krijg je dus bijna de helft van de betaalde lijfrentepremie weer terug van de Belastingdienst. Je verdient bijvoorbeeld €80.000 en betaalt €5.000 aan lijfrente. Over deze storting krijg je van de Belastingdienst terug: 49,5% van €5.000 = €2.475. Door een lagere belastingheffing na pensionering, behaal je een fiscaal voordeel.

De meeste zzp’ers moeten ook zelf bouwen aan een goed pensioen. Zonder een pensioenopbouw ontvang je na pensionering namelijk alleen maar een AOW-uitkering. Deze uitkering is een percentage van het minimumloon. Een alleenstaande ontvangt 70% van het minimumloon. Met een partner ontvang je maar 50%. Zodra je partner ook pensioengerechtigd is, krijgt je partner ook 50% van het minimumloon.

Welke voorwaarden zijn er voor een belastingteruggave in verband met een lijfrentestorting?

Er zijn twee belangrijke voorwaarden waar je aan moet voldoen. Ten eerste moet je de premies of stortingen zelf doen. Ten tweede moet je een pensioentekort hebben. Om te bepalen of je een pensioentekort hebt, heeft de Belastingdienst een rekenhulpmiddel. Door het invullen van de gegevens kun je bepalen hoeveel je maximaal aan lijfrentepremie mag storten.

Tip:

Wist je dat je bij het verkopen van jouw bedrijf ook (een deel van) de verkoopopbrengst kunt gebruiken als lijfrentestorting? Dit wordt ook wel een stakingslijfrente genoemd. Dit geeft een extra fiscaal voordeel. In 2023 kun je, afhankelijk van je leeftijd en situatie, een verkoopopbrengst tot €127.755, €255.495 of €510.970 storten in een lijfrente. De voorwaarden en de mogelijkheden verschillen per geval.

Ondernemeralerts
Ondernemer Alerts

Ontvang net als 11,295 de laatste tips

  Lijfrentepremie berekenen

  De lijfrente berekenen kun je zelf, maar daar heb je diepgaande kennis voor nodig. Beter is om de mogelijkheden door te spreken met je boekhouder of je accountant. Je moet namelijk cijfers hebben over voorgaande jaren. Er geldt een maximale storting van €8.065 per jaar (2023). Als je binnen 10 jaar je AOW-leeftijd bereikt, bedraagt het maximum €15.317. Heb je in voorgaande jaren niet volledig gebruik gemaakt van de maximale lijfrentebedragen? In dat geval kun je ook nog gebruik maken van een zogenaamde reserveringsruimte. Op de website van de Belastingdienst kun je zelf berekenen wat voor jou het maximum is.

  Houd hierbij de volgende gegevens bij de hand, of vraag deze gegevens op bij je boekhouder of accountant:

  • Aangifte inkomstenbelasting van vorig jaar
  • Opgave van de pensioenaangroei van vorig jaar. Dit is de zogenaamde factor A. De meeste zzp’ers hebben geen pensioenaangroei. . Dat is bijvoorbeeld het geval bij schilders.
  • Inkomensgegevens over de afgelopen 7 jaren. Dit is voor het berekenen van de reserveringsruimte.

  Hoeveel lijfrentepremie mag je aftrekken?

  Je mag maximaal €8.065 in 2023 aftrekken van je inkomen. Het kan hoger zijn door je leeftijd of doordat je in voorgaande jaren niet optimaal gebruik hebt gemaakt van de mogelijkheid om premie of inleg voor een lijfrente af te trekken. Bij het staken van je onderneming bedraagt het maximale bedrag €510.970 in 2023. De lijfrentepremie aftrekken zorgt ervoor dat de Belastingdienst deels bijdraagt aan jouw pensioenopbouw.

  Wat zijn de belangrijkste regels?

  Een heel belangrijke regel is dat je een pensioentekort hebt, maar dat hebben vrijwel alle zzp’ers. Tijdens de opbouwfase kun je het geld niet weer uit het lijfrentekapitaal onttrekken. Het geld is namelijk bestemd om je pensioen mee aan te vullen. Er geldt een uitzondering bij het arbeidsongeschikt raken. In dat geval mag je bedragen opnemen uit de lijfrente. Normaal gesproken moet je er dus van uitgaan dat je pas na jouw pensionering profiteert van de waarde van de lijfrente.

  Voor bepaalde groepen zzp’ers geldt een verplichte beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling. Het gaat hierbij vooral om beroepen in de gezondheidszorg (zoals huisarts) maar ook voor bijvoorbeeld zelfstandige schilders. Dit kun je navragen bij een eventuele vakvereniging.

  CRM
  CRM Pipedrive

  Automatiseer je sales proces

  Meer informatie

  Aanvullende tips voor een goed pensioen

  Vaak zien zzp’ers pas kort voor de pensionering de noodzaak in van het opbouwen van een lijfrentekapitaal. Het gaat je niet lukken om bijvoorbeeld in 10 jaar een ruime aanvulling op de AOW-uitkering op te bouwen. Je kunt een goed pensioen opbouwen door al op jonge leeftijd te beginnen met het opbouwen van een lijfrentekapitaal.

  Vertrouw niet volledig op de waardeontwikkeling van jouw onderneming. Zodra je met pensioen gaat, kun je jouw bedrijf en de bedrijfsmiddelen verkopen. Met de opbrengst kun je jouw pensioeninkomen aanvullen, maar houd er rekening mee dat het anders kan lopen. Door omstandigheden kun je failliet gaan. Bij een faillissement raak je alles kwijt en verlies je dus ook het kapitaal dat je uiteindelijk wilde gebruiken voor je oude dag. Reserveer dus vermogen buiten je onderneming.

  Conclusies en aanbevelingen

  Voordat je begint met het opbouwen van een lijfrente, kun je het best eerst het gesprek aangaan met een financieel adviseur. Het is namelijk verstandig om goed onderbouwd aan de slag te gaan voor jouw oude dag. De adviseur kan jou adviseren voor welke opbouwvorm je kiest en hoeveel je maandelijks of jaarlijks moet storten. Pas op met het beleggen van kapitaal dat bestemd is voor jouw pensioen. Het kan namelijk tegenzitten, waardoor je geen rendement maakt, maar juist vermogen verliest.

  Veelgestelde vragen over lijfrentepremie

  Lijfrentepremie betaal je aan een verzekeraar voor het opbouwen van een lijfrentekapitaal. De betaalde lijfrentepremie is aftrekbaar van je inkomen, wat fiscaal voordelig is. De hoogte van de lijfrentepremie is gemaximeerd. Het maximale bedrag is afhankelijk van je leeftijd, inkomen en de pensioenopbouw in het voorgaande jaar.

  De maximale lijfrenteaftrek voor 2023 bedraagt €8.065. Bereik je binnen 10 jaar je AOW-leeftijd, dan kun je onder voorwaarden een extra bedrag storten. Ook als je in de 7 voorgaande jaren niet het maximale bedrag aan lijfrentestortingen hebt verricht, kun je een extra lijfrente aftrek krijgen in 2023.

  Er geldt geen maximale lijfrente. Het bedrag dat je jaarlijks mag storten aan lijfrente is wel gemaximeerd als je de storting van je inkomen af wilt trekken. De maximale storting aan lijfrente bedraagt €8.065 in 2023. Met een pensioentekort mag je meer storten in 2023.

  In 2023 mag je maximaal €8.065 aan lijfrente storten. Met een pensioentekort kun je over een groter bedrag profiteren van de fiscale voordelen. Je financieel adviseur kan jou helpen met het berekenen van de maximale lijfrentestorting.

  Het opbouwen van een lijfrente is aftrekbaar. Het gaat om een premie betaald aan een verzekeraar of om een storting bij het banksparen of beleggen. Een voorwaarde is wel dat het opgebouwde kapitaal alleen maar gebruikt kan worden voor het opbouwen van een lijfrentekapitaal.

  Heeft dit artikel je geholpen?

  Ja Nee