Vragen over de zakelijke rekening

Laatste update: 31-01-2024 Leestijd: 4 min Door: Juul Dijkhuis

Vraag zakelijke rekening

Wij krijgen vaak vragen binnen over de zakelijke rekening. Een aantal veel gestelde vragen hebben wij verzameld en gaan we in dit artikel beantwoorden. Wij kunnen ons namelijk goed voorstellen dat het afsluiten van een zakelijke rekening vragen oproept die je eerst beantwoord wilt hebben, voordat je een zakelijke bankrekening afsluit.

Het afsluiten van een zakelijke rekening is niet verplicht voor een ondernemer. Toch wordt het wel gezien als een verplichting, want het is wel erg lastig ondernemen zonder een zakelijke bankrekening. Gelukkig hoef je het om de kosten niet te laten. Je betaalt er meer voor dan bij een privé rekening, maar door eerst grondig te vergelijken, houd je de kosten laag.

Vragen over de zakelijke rekening

Het afsluiten en het beheren van een (online) zakelijke rekening werkt anders dan bij een privé rekening. Zorg wel eerst voor antwoorden op je vragen voordat je een rekening kiest. Je moet bijvoorbeeld vooraf weten hoe het werkt met de vaste en de variabele kosten en met het afstorten van euro’s. Hier onder tref je een aantal veel gestelde vragen aan.

Voor- en nadelen van een zakelijke rekening

De voordelen van een zakelijke rekening zijn de volgende:
  • Je brengt een splitsing aan tussen privé en zakelijk
  • Een zakelijke bankrekening geeft een professionele uitstraling
  • De boekhouding wordt eenvoudiger
  • Een zakelijke rekening kun je aan het boekhoudprogramma koppelen
  • Beter inzicht in je zakelijke transacties
De nadelen van een zakelijke rekening zijn de volgende:
  • Startende ondernemers hebben nog maar weinig transacties en betalen toch al voor een zakelijke rekening
  • De kosten zijn hoger in vergelijking met een privé rekening
  • Niet bij alle rekeningen heb je de mogelijkheid om contant geld te storten
  • In sommige zakelijke rekeningen is het aantal transacties gemaximeerd (door goed te vergelijken vind je een rekening waarin deze beperking niet zit)

Waarom een zakelijke rekening als ondernemer?

Als ondernemer open je een zakelijke rekening vooral voor het gemak en de professionele uitstraling. Bijvoorbeeld een zzp’er en een VOF (ondernemen samen met vennoten) kunnen gebruik maken van een privé rekening, maar het gevaar is dat privé en zakelijke transacties door elkaar lopen. De meeste banken bieden zakelijke rekeningen aan. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij Knab, Rabobank, ING, ABN Amro en Bunq. Bekijk in onze grote vergelijking van de twaalf grootste banken van Nederland welke bank het beste bij jou past.

Heb je als eenmanszaak een zakelijke rekening nodig?

Voor een eenmanszaak heb je een zakelijke betaalrekening niet echt nodig. Door de grote voordelen van een zakelijke bankrekening kiezen ondernemers er wel voor. Vooral voor starters kan het verleidelijk zijn om de privé rekening in te zetten voor de onderneming. Uiteindelijk moet je toch overstappen naar een zakelijke rekening, dus doe het maar gelijk. Al doe je het alleen al voor de professionele uitstraling richting je klanten en/of je leveranciers.

knab-logo

Knab Zakelijk

Meer informatie

Normaal tarief: €7 per maand

1e jaar €3,50 p/m

64% van de zzp'ers kiest Knab

5/5

Makkelijk en snel online te openen (<10 minuten). Je ontvangt de bankpas binnen 5 dagen.

Waarom is een zakelijke rekening duurder?

Een zakelijke rekening is voor een bank bewerkelijker dan een privé rekening. Een zakelijke bankrekening moet te koppelen zijn aan een boekhoudprogramma en de bank moet een zakelijke klant beter controleren. Wat natuurlijk ook effect heeft, is het aantal transacties. Op een zakelijke rekening gebeurt gemiddeld meer dan op een privé rekening.

Kun je een privé rekening zakelijk gebruiken?

Een privé rekening kun je zakelijk gebruiken, maar uit de voorwaarden van de bank blijkt dat het officieel niet mag. Het zorgt ook voor praktische problemen. Voor de boekhouder is het erg lastig om een splitsing aan te brengen tussen zakelijk en privé.

Wat mag je betalen met je zakelijke rekening?

Met je zakelijke rekening mag je transacties verrichten die zakelijk zijn. Het gaat bijvoorbeeld ook om betalingen van rente voor het rood staan en de kosten van een creditcard. Privé betalingen kunnen wel, maar hiervan moet wel uit de administratie blijken dat het privé opnames zijn. Vooral voor zzp’ers is het opletten dat er geen vermenging komt tussen zakelijk en privé.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee