Zakelijke rekeningen vergelijken

Welke zakelijke rekening is de beste voor jou?

Als zzp’er is het openen van een zakelijke rekening een verstandige stap om diverse redenen:

 • Duidelijke scheiding tussen persoonlijke en zakelijke financiën
 • Vereenvoudigde en overzichtelijke boekhouding
 • Wekt vertrouwen bij klanten en zakenpartners
 • Toegang tot specifieke diensten en voordelen voor zakelijk gebruik
 • Vergemakkelijkt het voldoen aan belastingverplichtingen
 • Faciliteert zakelijke investeringen

Kortom, het openen van een zakelijke rekening is een essentiële stap om je zakelijke activiteiten op een professionele en efficiënte manier te beheren.

Maar welke zakelijke rekening is de beste voor jou? Om dat te bepalen is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de kosten. In dit handige totaaloverzicht zetten we voor de twaalf grootste zakelijke banken de belangrijkste factoren voor je op een rij. Zo ontdek jij eenvoudig welke bank het beste bij jou past.

Welke zakelijke banken zijn er?

In Nederland zijn er diverse traditionele banken, waarvan sommige al meer dan 200 jaar bestaan. Voorbeelden van traditionele banken zijn ING, Rabobank, ABN AMRO en SNS. Deze gevestigde namen bieden een breed scala aan zakelijke rekeningopties, variërend van basispakketten tot meer uitgebreide diensten met extra voordelen zoals specifieke betaalpassen en online boekhoudtools.

Naast de traditionele banken, hebben sids 2012 ook zogenaamde neo-banken, zoals Knab en Bunq, hun intrede gedaan op de Nederlandse zakelijke bankmarkt. Zij bieden vaak innovatieve en digitale oplossingen die specifiek zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van moderne ondernemers.

banken-nederland-overzicht

Zakelijke rekening openen

In vijf stappen

Bij zowel de traditionele als de neo banken kun je jouw nieuwe zakelijke rekening online aanvragen via de volgende stappen:

 1. Start aanvraag zakelijke rekening
 2. Verstrek je persoonlijke gegevens, zoals je paspoort
 3. Deel je bedrijfsgegevens, zoals je bedrijfsnaam en kvk-nummer
 4. Verificatie van je gegevens (bij neo-banken kan dit digitaal via video)
 5. Activatie van je zakelijke rekening

Wie kiest voor een neo-bank kan vanwege de digitale verificatie een zakelijke rekening dus binnen enkele minuten openen.

Beste zakelijke rekening

Om de beste zakelijke rekening te selecteren, kijken we naar alle relevante informatie die we tot onze beschikking hebben: gebruikerservaringen van andere ondernemers, sociale bewijskracht, en beoordelingen van onafhankelijke onderzoekbureau’s. We zetten de belangrijkste informatie hieronder voor je op een rij.

1. Kosten en tarieven

Bij het kiezen van je nieuwe zakelijke bank zijn de kosten en tarieven uiteraard belangrijk om mee te nemen in je beslissing. Om een goed beeld te krijgen van de totale kosten, moet je echter naar meer kijken dan alleen de vaste maandelijkse kosten voor het pakket. Veel banken brangen namelijk extra kosten in rekening voor zaken als transacties, een fysieke betaalpast, boekhoudkoppelingen en klantonderzoek.

Moneyview, een onafhankelijke onderzoeksorganisatie gespecialiseerd in zakelijke betaalrekeningen, heeft een grondige analyse uitgevoerd van 13 betaalrekeningen die geschikt zijn voor zzp'ers. De analyse ProductRating Prijs is gebaseerd op diverse representatieve profielen van zzp'ers actief binnen verschillende sectoren, inclusief hun bijbehorende betaalgedrag. Hierbij zijn verschillende factoren meegenomen, waaronder de pakketkosten (in gevallen waar geen officieel pakket wordt aangeboden, zijn de kosten samengesteld op basis van de rekening, betaalpas en internetbankieren), kosten voor contante opnames en transactiekosten via internetbankieren.

Voor elk profiel zijn diverse aantallen transacties gebruikt, waarbij de kosten zijn aangepast met een eventuele tariefvrije voet. Starterskortingen zijn opgenomen door het berekenen van de gemiddelde kosten over een periode van drie jaar, rekening houdend met de maximale geldigheidsduur van het starterspakket of de starterskorting.

Uit deze analyse blijkt dat Knab als de best beoordeelde zakelijke rekening naar voren komt.

Moneyview winnaar prijs: Knab (+ 1 punt)

Wil je specifiek weten welke kosten jouw toekomstige bank aan jou door gaat rekenen? Dan kun je op de website van de verschillende banken zogeheten informatiewijzers downloaden met een complete specificatie. We hebben dit alvast voor je gedaan en samengevat in het overzicht hieronder.

Overzicht kosten zakelijke rekeningen in Nederland 

(aan verandering onderhevig, laatste update: 28-09-2023):

Op basis van het onafhankelijke onderzoek van Moneyview en bovenstaand overzicht, komt Knab naar voren als winnaar op het gebied van kosten. 

Let op: extra kosten voor klantonderzoek

Sinds 2022 brengen banken vaak extra kosten in rekening voor klantonderzoek bij zakelijke klanten. Deze kosten vloeien voort uit de verplichtingen van de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme).

De meeste banken berekenen voor dit onderzoek geen kosten aan je door. Banken die dit wel doen zijn:

 • ASN Bank: €1,50 per maand (exclusief btw)
 • RegioBank: €1,50 per maand (exclusief btw)
 • SNS: €1,50 per maand (exclusief btw)

2. Sociale bewijskracht

Wanneer veel ondernemers voor een bepaald product kiezen, duidt dit erop dat het product een aantrekkelijk aanbod heeft. Dit verschijnsel staat bekend als sociale bewijskracht
 
Uit cijfers van het CBS en Knab blijkt dat ruim een op de drie zzp’ers die in 2022 een eenmanszaak begonnen hun zakelijke rekening toevertrouwde aan Knab. Meer dan de helft koos voor die bank op aanbeveling van andere ondernemers. Knab is voornamelijk populair vanwege het specifieke productaanbod voor zzp’ers en de lage (vaste) pakketkosten. In totaal regelen nu meer dan 200.000 zzp’ers hun bankzaken via Knab.
 
Sociale bewijskracht winnaar: Knab (+1 punt)

3. Voorwaarden

Voor Moneyview’s Productrating Voorwaarden zijn 19 zakelijke betaalproducten grondig geëvalueerd. ING komt hier als winnaar uit de bus vanwege de vele mogelijkheden om betalingsverkeer te bedrijven op zowel de traditionele manier, zoals via het bankfiliaal, als op
digitale wijze, zoals internetbankieren, mobiel bankieren en app.

Moneyview winnaar voorwaarden: ING (+1 punt)

beste voorwaarden

4. NPS score

NPS is een indicator die bedrijven vooral voor interne rapportage gebruiken. Het is het resultaat van die inmiddels bekende – soms irritant vaak gestelde vraag – die bedrijven je stellen: ‘Hoe waarschijnlijk is het dat je ons bedrijf zou aanbevelen bij vrienden of bekenden?'

Niet alle banken publiceren deze score, maar van degene die dit wel doen zie je hieronder de resultaten:

Knab (42):
9-10: 52%
7-8: 38%
<6: 10%

NPS winnaar: Knab (+1 punt)

5. iPhone App

Mobiele apps vormen tegenwoordig een essentieel onderdeel van je zakelijke rekening. Vaak gebruik je de app namelijk om je rekeningen te openen en betalingen te accepteren. Een vergelijking van de apps kan in dit overzicht daarom niet ontbreken.

Knab komt met een gemiddelde rating (53K beoordelingen) van 4.7 als beste iPhone App naar voren.

App winnaar iPhone: Knab (+1 punt)

6. Android App

De engelstalige app Wise schittert met een 4.6 rating (600K beoordelingen) als beste Android app.

App winnaar Android: Wise (+ 1 punt)

 

Google Play

Wise

4.7

Revolut

4.5

Van Lanschot

NB

ING

4.5

Rabobank

4

SNS

4.3

Knab

3.2

Bunq

3.7

N26

3.2

Triodos

NB

ASN Bank

NB

RegioBank

NB

 

7. Klantenservice

Om de bank met de beste klantenservice te bepalen, hebben een panelonderzoek van de Consumentenbond (14.000 deelnemers) geselecteerd.

Hoewel dit panel uit consumenten bestaat, komen deze beoordelingen voort uit rechtstreekse interacties met de verschillende banken. Om die reden, zij het met enige voorzichtigheid, zien we dit als waardevolle indicatie voor het niveau van de klantenservice bij zakelijke rekeningen.

Goed om te weten: Geen enkele bank krijgt gemiddeld een onvoldoende van zijn klanten. Wel is het percentage mensen dat een onvoldoende geeft bij de ene bank groter dan bij de andere. ASN Bank, Knab en RegioBank krijgen van (bijna) niemand een onvoldoende. Bij ABN AMRO is het percentage onvoldoendes het hoogst, namelijk 11%.

 

Service

Wise

NB

Revolut

NB

Van Lanschot

NB

ING

7,3

Rabobank

7,1

SNS

8,1

Knab

8,4

Bunq

NB

N26

NB

Triodos

8,2

ASN Bank

8,5

RegioBank

8,9

Winnaar klantenservice: Regiobank (+ 1 punt)

8. Investeringsbeleid

Hoe investeert jouw nieuwe bank zijn vermogen? Om te onderzoeken wie dat het meest positief doet, duiken we in de Eerlijke Bankwijzer. De Eerlijke Bankwijzer onderzoekt en beoordeelt het investeringsbeleid van banken op verschillende thema's, zoals klimaatverandering, dierenwelzijn en natuur.

Slechts van een klein deel van de banken is een score beschikbaar, maar die van de Volksbank (moederbedrijf van ASN, Regiobank en SNS) is met afstand het hoogste.

Wil je voor jouw toekomstige bank de scores onderverdeeld zien over de verschillende thema’s, zoals dierenwelzijn, gendergelijkheid of klimaatverandering? Bekijk dan het beleidsscores overzicht per thema.

 

Service

Wise

NB

Revolut

NB

Van Lanschot

5,9

ING

5,1

Rabobank

6,6

SNS

9,4

Knab

NB

Bunq

6,7

N26

NB

Triodos

8,4

ASN Bank

NB

RegioBank

9,4

Gedeelde winnaars investeringsbeleid: ASN, Regiobank en SNS (+ 1 punt)

Onze conclusie voor 2024

 

Knab

ING

Wise

Regiobank

SNS

ASN

Kosten en tarieven

1

     

Sociale bewijskracht

1

     

NPS score

1

     

Voorwaarden

 

1

    

Iphone app

1

     

Android app

  

1

   

Klantenservice

   

1

  

Investeringsbeleid

   

1

1

1

Totaalscore

4

1

1

2

1

1

Knab wint in onze vergelijking op maarliefst vier van de acht onderdelen. Voor de meeste ondernemers adviseren we Knab dan ook als de beste keuze. Met Knab heb je namelijk de beste tarieven en weet je nagenoeg zeker dat je tevreden zult zijn met je gebruikerservaring. Vooral als je een iPhone hebt. Je vraagt een Knab rekening gemakkelijk aan via deze pagina.

Ben jij korter dan een jaar geleden begonnen met ondernemen? Dan kun je via deze pagina de eerste 6 maanden 50% korting ontvangen.

Vind jij duurzaamheid en de best mogelijke klantenservice belagrijker? Dan past Regiobank waarschijnlijk beter bij je.

Wil je vooral de best mogelijk ap op je Android telefoon hebben en vind je het geen probleem in het Engels te bankieren? Overweeg dan om Wise als jouw nieuwe zakelijke bank te selecteren.

Hoewel ING naar voren komt als bank met de beste voorwaarden, waarschuwen we je graag voor de relatief hoge tarieven voor onder andere de maandelijkse kosten, je boekhoudkoppeling en een fysieke bankpas. Bovendien heeft ING de op een na laagste score op klantenservice en de laagste score op investeringsbeleid.

Heb je op basis van dit artikel nog aanvullende vragen? Neem contact met ons op!

Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers.

 • Vaste prijs per maand
 • Jaarlijks 500 gratis transacties
 • Open je rekening gemakkelijk via de Knab app
 • Starters eerste 6 maanden €3,50 per maand
 • Gratis extra rekeningen

Veel gestelde vragen

Alle info om een zakelijke rekening te openen

Wat zijn de voordelen zakelijke rekening?

De belangrijkste reden om een zakelijke rekening te openen, is om je financiële administratie overzichtelijk te houden. Als je continu privé- en zakelijke transacties door elkaar laat lopen, raak je het overzicht compleet kwijt. Welke keer tankte je privé en welke keren was het zakelijk? Door deze rekeningen te scheiden, weet je beter wat je uitgeeft, hoeveel je nog kunt uitgeven of moet besparen, en wordt belastingaangifte doen een stuk eenvoudiger. Ook kunnen veel zakelijke rekeningen direct worden gekoppeld met bedrijfssoftware zoals een boekhoudpakket. Dat scheelt je een hoop administratieve werkzaamheden!

Een zakelijke rekening geeft je bovendien een professionelere uitstraling naar je klanten toe en er zijn vaak hogere limieten. Zo kun je grotere bedragen overboeken en eenvoudiger grote facturen betalen of batchbetalingen doen.

Bij controle van de Belastingdienst eist men bovendien inzicht in de volledige administratie, en het niet scheiden van rekeningen betekent dat ook je privé-uitgaven onder de loep worden genomen.

Heb ik als ondernemer er een zakelijke rekening nodig?

Als ondernemer heb je een zakelijke rekening nodig, omdat het helpt met:

 • Overzichtelijke financiële administratie
 • Vereenvoudigde belastingaangifte
 • Voorkomen van verwarring tussen privé- en zakelijke transacties
 • Mogelijkheid tot koppeling met bedrijfssoftware
 • Professionele uitstraling naar klanten
 • Hogere limieten voor transacties
 • Vergemakkelijkt betaling van grote facturen en batchbetalingen
 • Niet nodig om inzicht te geven in privérekening wanneer Belastingdienst inzicht eist in volledige administratie
 • Scheiden van rekeningen voorkomt onderzoek naar privé-uitgaven

Een zakelijke rekening is wat ons betreft voor iedere ondernemer dus een absolute must.

Wat heb ik nodig om een zakelijke rekening te openen?

Als je een eenmanszaak of vof hebt, zijn de benodigde gegevens beperkt tot je paspoort of ID-kaart, bedrijfsnaam en adres, oprichtingsdatum van je onderneming en het KvK-nummer. Bij een vof vragen bepaalde banken mogelijk naar de samenwerkingsovereenkomst.
Voor BV’s gelden doorgaans aanvullende vereisten. Denk hierbij aan het verstrekken van extra documentatie zoals de statuten, een kopie van de paspoorten van alle aandeelhouders/bestuurders en een geldig adresbewijs.
Banken hanteren dus geen eisen omtrent een minimale omzet of stortingsvereisten.

Mogelijk ook interessant