Zakelijke rekening voor ZZP’ers

Laatste update: 31-01-2024 Leestijd: 4 min Door: Juul Dijkhuis

zakelijke rekening voor zzpers

Een zakelijke rekening voor de zzp’er zorgt ervoor dat je zakelijk kunt afscheiden van je privé vermogen. Voor een zakelijke rekening wil je natuurlijk niet de hoofdprijs betalen, en dat hoeft ook niet. Wij helpen jou met het vinden van een betaalbare zakelijke rekening voor een zzp’er.

Voor het openen van een zakelijke rekening gaan je eerste gedachten waarschijnlijk uit naar de bank waar ook je privé rekening loopt en waar je dus al klant bent. Verstandig is het niet. Zeer waarschijnlijk biedt een van de andere banken een voor jou betere deal wat betreft het gebruiksgemak en de kosten.

Zakelijke rekening voor zzp'er

Als zzp’er ben je zowel een particulier als een ondernemer. Voor de boekhouding is het een absolute aanrader om een zakelijke rekening te openen. Privé en zakelijk vermengen in één rekening is namelijk zeer verwarrend. Een aparte rekening zal je boekhouder mogelijk ook als eis stellen. Je kunt geen volwaardige onderneming runnen zonder een zakelijke rekening voor de zzp’er.

Waarom een zakelijke rekening openen als zzp'er?

Je opent een zakelijke rekening als zzp’er omdat je als ondernemer ook een speciale rekening nodig hebt. De zakelijke inkomsten en uitgaven moet je afscheiden van je privé zaken.

Banken gaan er niet mee akkoord dat je een rekening voor particulieren gebruikt voor zakelijke doeleinden. Om te voorkomen dat je later weer over moet stappen naar een andere rekening, kun je beter gelijk de best passende zakelijke rekening voor de zzp’er afsluiten. Om de kosten hoef je het niet te laten, tenminste als je eerst goed vergelijkt.

Heb je als zzp'er een zakelijke rekening nodig?

Als zzp’er heb je niet echt een zakelijke rekening nodig. Op zich kun je zakelijk bankieren met een privé rekening. Een zzp’er is namelijk geen rechtspersoon.

Veel startende zzp’ers kiezen ervoor om een zakelijke rekening te openen voor het gemak. Een aparte betaalpas hebben voor zakelijke uitgaven biedt gemak en comfort. Het zorgt ook nog eens voor lagere kosten die de boekhouder of accountant bij jou in rekening brengt.

Voor- en nadelen van een zakelijke rekening voor zzp’ers

Het grootste voordeel is het aanbrengen van een splitsing tussen je zakelijke geld en je privé geld. Bij een zzp’er is er een smalle grens tussen privé en zakelijk. Fiscaal is het verschil juist erg belangrijk. De bezittingen die zakelijk zijn aangekocht, kun je verrekenen met de winst. Zakelijk vermogen ligt nog een claim op vanuit de Belastingdienst. Als zakelijk en privé door elkaar gaan lopen, kunnen er grote fiscale problemen ontstaan.

Voordelen van een zakelijke rekening voor zzp'ers:
  • Altijd overzicht in jouw zakelijke financiën
  • Bespaar op de kosten van je boekhouder dankzij versimpelde administratie
  • Je kunt je zakelijke rekening koppelen aan je boekhoud administratie software
  • Een eigen pasje voor zakelijke uitgaven
  • Eenvoudiger om btw te verrekenen
  • Je kunt er een zakelijke spaarrekening aan koppelen
Nadelen van een zakelijke rekening voor zzp’ers:
  • Een extra bankrekening kost geld
  • Een zakelijke rekening is duurder dan een privé rekening
  • In sommige bankrekeningen voor zzp’ers is het aantal transacties beperkt
  • In het buitenland kunnen de transactiekosten hoog zijn

Welke zakelijke rekeningen zijn er voor ZZP'ers?

Vrijwel alle Nederlandse banken bieden zakelijke rekeningen voor zzp’ers aan. De meest gekozen zakelijke rekeningen zijn van Knab, de Rabobank, ING en ABN Amro.

👉 Geen zin om zelf alle banken met elkaar te vergelijken? Bekijk onze vergelijking van de twaalf grootste zakelijke banken in Nederland, inclusief kosten, beoordelingen van mede-ondernemers, voorwaarden, apps en meer.

Wat is belangrijk aan een zakelijke rekening voor een eenmanszaak?

Voor een zakelijke rekening voor een eenmanszaak is het belangrijk dat er fiscaal geen vermenging is tussen zakelijk en privé. Voor een eenmanszaak is een speciale rekening niet verplicht, maar wel handig en raadzaam.

knab-logo

Knab Zakelijk

Meer informatie

Normaal tarief: €7 per maand

1e jaar €3,50 p/m

64% van de zzp'ers kiest Knab

5/5

Makkelijk en snel online te openen (<10 minuten). Je ontvangt de bankpas binnen 5 dagen.

FAQ zakelijke rekening voor een eenmanszaak

Een zakelijke rekening voor een zzp’er kost je ongeveer €60 tot €125 per jaar aan vaste kosten. Hier zitten vaak een aantal transacties per jaar in verwerkt. Bij meer transacties betaal je aanvullende kosten. Een bank kan je extra rekenen voor bijvoorbeeld het verstrekken van een creditcard of voor transacties in het buitenland.

De goedkoopste zakelijke rekening voor zzp’ers biedt de bank Knab aan. Deze bank biedt een degelijke zakelijke rekening voor maar €5 per maand.

 

Er is niet één beste zakelijke rekening
voor zzp’ers. Dat komt doordat er verschillende wensen en eisen zijn. Voor een
detailhandel met maandelijks veel kleine transacties zal een andere zakelijke
rekening de beste zijn, dan voor een stukadoor.

Je kunt beter niet kiezen voor de bank waar je al zit, omdat het waarschijnlijk is dat één van de vele andere banken jou een beter voorstel kan doen. Het zou erg toevallig zijn als je al bij de bank zit die de beste rekening voor jou biedt.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee