Waar moet mijn bedrijfsnaam aan voldoen?

Laatste update: 10-11-2023 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Jij bent je bedrijf, maar jouw eigen naam is niet altijd geschikt als bedrijfsnaam. Wat is dan wel een goede naam voor je onderneming? Loop deze checklist langs om te ontdekken of de naam die je in je hoofd hebt de beste is.

Bekijk de checklist
  1. Hij moet goed te onthouden zijn. Het laatste wat je wilt is dat potentiële klanten je vergeten.
  2. Hij moet niet te lang zijn. Ook dan kunnen jouw klanten er moeite mee hebben hem (in z’n geheel) te onthouden.
  3. Hij moet makkelijk te schrijven zijn. Anders kunnen mensen die je googelen of naar je website willen je niet vinden. Wees dus niet te creatief met de spelling van je naam. Wil je je bedrijf Luxxuri0us o.i.d. noemen dan kun je daar beter nog een keer over nadenken.
  4. Hij moet nog niet bestaan. Je kunt je bedrijf De Bijenkorf noemen, maar dan kun je rekenen op problemen met dat grote warenhuis. Maar ook namen die andere kleine bedrijven of zzp’ers al hebben kun je beter niet kiezen. Dit komt je vindbaarheid niet ten goede. Op de website van de KvK kun je vinden welke handelsnamen er al bestaan.
  5. Check of de domeinnaam nog beschikbaar is. Als je domeinnaam afwijkt van je bedrijfsnaam kunnen klanten je moeilijker vinden.
  6. Gebruik geen vreemde tekens. Van de KvK mag je @ & + wel gebruiken, maar * () # ? ! mogen onder andere niet.
  7. Wees creatief. Je bedrijfsnaam moet geen dertien in een dozijn-gevoel opwekken. Je moet jezelf onderscheiden tussen de vele andere bedrijven die dezelfde klanten binnen willen halen als jij.
  8. Wil je ook het buitenland veroveren? Check dan of jouw naam niet toevallig iets geks betekent in een vreemde taal.
  9. Zorg dat je naam het gevoel weergeeft dat je wilt uitstralen. Test hem op vrienden, familie en kennissen en vraag welke associaties het bij hen oproept.
  10. De naam moet passen bij wie jij bent en bij wat je doet. Ben creatief en ben je ook zzp'er in een creatieve branche? Kies dan niet voor een stijve naam. Blijf dicht bij jezelf.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee