ZZP Servicedesk

Wat als je even zonder inkomen zit?

Wat als je even zonder inkomen zit?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als zzp’er kan het gebeuren dat je een tijdje zonder opdrachten zit of ziek wordt. Dan heb je geen inkomen, want recht op een WW-uitkering heb je niet. ‘‘Ik heb zzp’ers noodgedwongen zien stoppen omdat zij te weinig uren maakten’’, aldus Jaco Brouwer, budgetcoach bij Mijnbudgetcoach.nl.

Sparen

Mocht je zonder werk komen te zitten, dan is het fijn als je een buffer voor jezelf hebt opgebouwd. ‘‘Sparen is altijd verstandig. Niet alleen kun je zonder inkomen komen te zitten, er kan ook iets stuk gaan in huis, zoals de wasmachine.’’ zegt Jaco. Ook is het slim om zakelijke- en privé-uitgaven gescheiden te houden. Zo kun je jezelf als ondernemer een vast salaris geven en de rest van het geld in jouw onderneming laten.

Verzekeren bij UWV

Als zzp’er ben je niet standaard verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Dit dien je zelf te regelen. Je kunt een vrijwillige arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten bij het UWV. Net als bij alle andere AOV uitkeringen zijn gezondheidsklachten die je op het moment van afsluiten hebt uitgesloten van dekking.

Bbz-regeling

Het Bbz, Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen, houdt zzp’ers uit de bijstandswet. Je kunt deze uitkering tijdelijk bij de gemeente krijgen totdat je zelf weer in je levensbehoeften kunt voorzien. Je kunt in aanmerking komen voor een Bbz-uitkering als je zelfstandig bent en in (tijdelijke) financiële problemen zit. Een tip van Jaco om uit de geldproblemen te blijven: ‘‘Onderzoek of je voldoende geld kunt krijgen bij een financiële tegenvaller als ziekte. Als je contact opneemt met de sociale dienst kun je kijken naar jouw mogelijkheden.’’

Update 29 september 2020:
Bbz aanvragen in tijden van de coronacrisis? Hier lees je er alles over. 

Het broodfonds

Een goed alternatief voor een verzekering is het broodfonds. Dit is een groep van 20 tot 50 ondernemers waarin iedereen elkaar kent. Maandelijks legt iedere ondernemer een relatief klein bedrag in waardoor er een reserve ontstaat. Mocht een van de ondernemers ziek worden dan krijgt hij of zij financiële steun uit de ontstane geldpot.

Zwangerschap

Als je als zzp’er zwanger bent, kom je vaak in aanmerking voor de ZEZ-uitkering. Hiervoor moet je wel aan een aantal criteria voldoen. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het aantal gewerkte uren in het voorafgaande jaar. Een ZEZ  begint vier tot zes weken voor je bevalling en ook na je bevalling heb je nog minstens tien weken recht op de uitkering.  ‘‘Als je als ondernemer een zwangerschap plant, is het belangrijk om dit door te berekenen in jouw kostprijs.’’ vertelt Jaco: ‘‘Zo kun je ook een stukje arbeidsongeschiktheid doorberekenen.’’

Tips om aan het werk te blijven

Als budgetcoach adviseert Jaco zzp’ers om zich in te schrijven op zo veel mogelijk sites waarop ondernemers hun diensten aanbieden. ‘‘Zorg voor een groot netwerk. Mensen maken eerder gebruik van je diensten als ze het je gunnen.’’

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!