ZZP Servicedesk

Wat als je de belasting niet kunt betalen?

Wat als je de belasting niet kunt betalen?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Je moet belasting betalen, dat is een gegeven. Maar wat gebeurt er als je onderneming in zwaar weer zit en je niet kunt betalen? Je wilt er liever niet over nadenken en hopelijk overkomt het je niet, maar het is wel handig om overal op voorbereid te zijn.
Wanneer je het niet voor elkaar krijgt de belasting op tijd te betalen, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met het belastingkantoor dat de aanslag heeft opgelegd. Je kunt in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor een regeling.
 

Coronacrisis

Zzp’ers en andere ondernemers die in de problemen komen door de coronacrisis, kunnen vragen om betalingsuitstel.

In tijden van corona zal de Belastingdienst de verzoeken om belastingschuld kwijt te schelden ‘binnen de bestaande wettelijke kaders met een welwillende blik beoordelen’. Dit meldt Rendement Online. Volgens het kabinet zal de fiscus ‘bij twijfel een verzoek toekennen’ als blijkt dat de betalingsregelingen niet helpen. Ook zal de Belastingdienst aannemen dat een onderneming nog levensvatbaar is als bijvoorbeeld de bank of de accountant daar positief over is. Ondernemers die hun financiële middelen niet hebben gebruikt om de belastingschulden af te lossen, zijn voor de Belastingdienst geen reden meer om een saneringsverzoek af te wijzen, tenzij er misbruik is gemaakt.

Buiten de coronacrisis gelden onderstaande regels.

Uitstel

Je kunt uitstel van betaling aanvragen, als je binnen een jaar wel in staat bent het verschuldigde bedrag te voldoen. Je krijgt alleen uitstel als je zekerheid kunt bieden dat je de betaling binnen een jaar wel kunt voldoen. Wanneer jij nog geld van de Belastingdienst tegoed hebt, is het ook mogelijk dit te verrekenen met het bedrag dat jij moet betalen.
 

Kwijtschelding

Als je de belasting ook over een tijd niet kunt betalen dan kan het kwijtgescholden worden. Dit gebeurt bij hoge uitzondering. De Belastingdienst beoordeelt jouw situatie en bepaalt dan of je in aanmerking komt voor kwijtschelding. Daarbij wordt gelet op de volgende punten:
 
  • Het moet gaan om inkomstenbelasting/sociale verzekeringspremies, omzetbelasting (btw), dividendbelasting, kansspelbelasting, erfbelasting, schenkbelasting, recht van overgang en belastingen van rechtsverkeer verschuldigd door rechtspersonen (zoals bv’s en nv’s), accijnzen, verbruiksbelastingen van alcoholvrije dranken en van pruimtabak en snuiftabak, grondwaterbelasting, afvalstoffenbelasting en brandstoffenbelasting, belasting op uranium-235 of regulerende energiebelasting. Voor andere soorten belasting worden nooit kwijtgescholden;
  • Het mag niet aan jezelf te wijten zijn dat je de belasting niet kunt betalen;
  • Je onderneming moet er financieel zo slecht voorstaan dat je de belasting ook niet in termijnen kunt betalen;
  • Je onderneming moet levensvatbaar zijn. De Belastingdienst beoordeelt of jouw onderneming na aflossing en kwijtschelding van alle schulden voldoende vooruitzichten heeft;
  • Je moet een akkoord sluiten met al je schuldeisers, inclusief de Belastingdienst. Hier leg je in vast welk deel van de schulden je moet betalen aan alle schuldeisers en welk deel wordt kwijtgescholden. Als je andere schuldeisers hebt en zij jou geen kwijtschelding verlenen, doet de Belastingdienst dat ook niet;
  • Als een andere partij aansprakelijk is en de Belastingdienst er meer aan overhoudt door deze partij aansprakelijk te stellen, dan krijg je geen kwijtschelding;
  • De Belastingdienst heeft voorrang op andere schuldeisers. Dat betekent dat de fiscus ten minste het dubbele percentage ontvangt van het bedrag dat andere schuldeisers ontvangen;
  • Het bedrag dat je wél af kunt lossen moet in verhouding staan tot je totale schuld;
  • Het bedrag dat je aanbiedt te betalen moet groter zijn dan het bedrag dat de Belastingdienst over zou houden aan het beslagleggen op en verkopen van jouw goederen.
Kwijtschelding is dus niet iets waar je op moet rekenen wanneer je in zo’n situatie terechtkomt.
 

Dwangbevel

Wanneer je niet in aanmerking komt voor uitstel of kwijtschelding dan is het toch zaak zo snel mogelijk te betalen. De Belastingdienst kan je anders een dwangbevel sturen en een verzonden dwangbevel geeft dhet recht beslag te leggen op jouw spullen. Bovendien worden voor een dwangbevel extra kosten in rekening gebracht die bovenop je belastingschuld komen.
 
Zorg dat je altijd je administratie op orde hebt. Uiteindelijk is dat vaak de manier om uit de financiële problemen te blijven.
 
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Met onze ZZP Verkiezingsmatrix zie je in één oogopslag welke partij iets te zeggen heeft over een thema dat voor jou belangrijk is. 

Wil je je administratie op een efficiënte, moderne en makkelijke manier inrichten? Dit whitepaper helpt je daarbij. Zo wordt boekhouden zelfs leuk!

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

belastingaangifte doen als zzp'er
Belastingaangifte doen is een vervelende, maar noodzakelijke taak. Als ondernemer kun je er verschillende voordelen uithalen die vaak over het hoofd worden gezien. Als je het zelf te lastig vindt, kun je een belastingadviseur of een accountant in de…
meldpunt zzp nationale ombudsman
Zzp’ers met schulden kunnen voor hulp en ondersteuning aankloppen bij de gemeente. Deze is wettelijk verplicht om ook aan hen schuldhulp aan te bieden. Maar gebeurt dat ook echt? En hoe moeilijk is het voor zzp’ers om die hulp te krijgen? Om deze…
aftrekposten voor zzp'ers
Waar bij een werknemer de (loon- en) inkomstenbelasting direct worden ingehouden, hoef je als zzp’er pas aan het einde van het jaar aan je inkomstenbelasting te denken. Dat bedrag kan snel oplopen, vooral als je meer dan € 20.000 winst maakt….
vier fiscale voordelen voor de zzp'er
Als zelfstandig ondernemer kun je gebruikmaken van allerlei fiscale voordelen en regelingen. Naast de bekende startersaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek zijn er nog kleinere, meer specifieke fiscale mogelijkheden. We zetten…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.