Wat kost een boekhouder?

Laatste update: 10-11-2023 Leestijd: 10 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Is de administratie ook jouw favoriete onderdeel van het ondernemerschap? Net als bij veel andere ondernemers is het antwoord waarschijnlijk: “Nee!” Je begint geen bedrijf om het grootste gedeelte van de tijd bezig te zijn met administratieve rompslomp. Wat zou jij het liefste doen met de tijd die je nu besteedt aan de administratie? Door een boekhouder aan te nemen, kun jij al deze dingen doen!

Kosten van een boekhouder of accountant

Wil je de kosten van een boekhouder of accountant onderzoeken? Dan is het goed om te weten wat de verschillen zijn tussen een boekhouder en een accountant.

Wanneer je kiest voor een accountant, dan neem je iemand aan die jouw boekhouding controleert. Dit houdt in de praktijk in dat je nog altijd zelf je administratie doet, maar dat iemand voor jou checkt of alles goed staat en je niks bent vergeten.

Wil je liever iemand die alles voor jou uit handen neemt, waardoor je zelf niet meer de administratie hoeft te doen? Dan ben je op zoek naar een boekhouder. Een boekhouder heeft een meer uitvoerende rol.

Dit artikel gaat over de kosten van een boekhouder. Let wel op, de genoemde bedragen zijn een gemiddelde. De uiteindelijke kosten hangen af van de omvang van jouw boekhouding.

Kosten boekhouder zzp

Wanneer je startend bent of een zzp’er is het veelal goed te doen om de administratie zelf bij te houden in Excel of een online boekhoudprogramma. Als je dit leuk vindt, is dat geen probleem. Alleen dat het goed te doen is, betekent niet dat je het zelf moet doen. Je bent gaan ondernemen omdat je wilt doen wat je leuk vindt. Een boekhouder in dienst nemen, draagt hieraan bij.

Wat kost een boekhouder voor een zzp’er dan? Een boekhouder kost tussen de € 40,- en € 80,- per uur. Hoe meer ervaring de boekhouder heeft, hoe hoger het uurtarief zal zijn. Het gemiddelde uurtarief komt neer op € 60,- per uur.

Wanneer je als zzp’er 1,5 uur per maand gebruikmaakt van een boekhouder, dan betaal je dus € 90,- per maand. De kosten per jaar komen dan neer op ongeveer € 1000,- per jaar.

Wat kost een boekhouder per jaar gemiddeld bij een zzp:

Gemiddelde kosten boekhouder per uur zzp: € 60,-

Gemiddelde kosten boekhouder per maand zzp: € 90,-

Gemiddelde kosten boekhouder per jaar zzp: € 1000,-

Kosten boekhouder vof

Wanneer de boekhouder de boekhouding moet doen van meerdere vennoten, zoals bij een vof het geval is, kost dit ook meer tijd. De kosten boekhouder vennootschap hangen daarbij ook af van de transacties, in de regel kun je een bedrag aanhouden vanaf € 125,- per maand.

De kosten boekhouder vennootschap komen per jaar neer op ongeveer € 1500,-

Wat kost een boekhouder per jaar gemiddeld bij een vof:

Gemiddelde kosten boekhouder per maand vof: € 125,-

Gemiddelde kosten boekhouder per jaar vof: € 1500,-

Kosten boekhouder bv

Ben jij de eigenaar van een bv of een bvba? Dan zijn de kosten voor een boekhouder bij een bvba niet anders dan de kosten voor een boekhouder bij een bv.

Zoek je een boekhouder voor een bv? Dan hangen de kosten af van de grootte van de bv. Daarnaast zijn er nog verschillende factoren die invloed hebben op de kosten boekhouder bvba of bv:

  • Het aantal documenten dat verwerkt moet worden in de administratie
  • Of de boekhouder ook een jaarrekening op moet stellen
  • Bevat de boekhouding enkel banktransacties of ook dagontvangsten?
  • Is jouw omzet boven of onder de grens van € 25.000?
  • Heb jij personeel in dienst?
  • Wil je de gehele boekhouding uitbesteden of enkel een gedeelte?

Kosten boekhouder klein bedrijf

De kosten voor een boekhouder van een klein bedrijf verschillen van die van een groot bedrijf. De gemiddelde boekhouderkosten van een klein bedrijf liggen tussen de € 2000,- en € 2500,- per jaar. De kosten voor een boekhouder bij een mkb zijn vergelijkbaar.

Kosten boekhouder bv groot

Heb jij een grote bv en dus ook meer mensen in dienst, dan zullen de jaarlijkse kosten ook hoger uitvallen. Je kunt hierbij denken aan een bedrag tussen de € 2500,- en € 5000,- per jaar.

Heb jij binnen je bv ook nog verschillende holdings? Dan komen er nog extra kosten bij per holding. Deze kosten vind je hieronder.

Kosten boekhouder bv + holding

Bovenstaand vond je de kosten voor een boekhouder van een bv. Wanneer je nog verschillende holdings hebt binnen je bv dan komen er nog wat extra kosten bovenop. Je kunt hier gemiddeld € 105,- per maand voor rekenen, dit komt dan uit op een jaartotaal van € 1300,- aan kosten boekhouder.

Deze € 1300,- per jaar voor de boekhouding van de holding, betaal je dus nog bovenop de kosten van de boekhouding van de bv die je al jaarlijks betaalt.

Gemiddelde kosten boekhouder per bedrijfsvorm

Wat kost een boekhouder dan per jaar? Wij hebben een overzicht gemaakt met de kosten van een boekhouder per jaar op basis van de bedrijfsvorm.

Gemiddelde kosten per jaar
Kosten boekhouder: zzp € 1000,- per jaar
Kosten boekhouder: vof € 1500,- per jaar
Kosten boekhouder: klein bedrijf € 2000,- tot € 2500,- per jaar
Kosten boekhouder: grote bv € 2500,- tot € 5000,- per jaar
Kosten boekhouder: holding € 1300,- per jaar

Wil je alleen antwoord op de vraag: wat zijn de kosten boekhouder belastingaangifte? Dan kost dit gemiddeld € 75,- per uur.

Bespaar niet op een boekhouder

We kunnen het ons goed voorstellen dat je het liefst zo veel mogelijk bespaart op een boekhouder. Toch raden we dit af. Wist je dat een gemiddelde ondernemer 16 uur per maand kwijt is aan zijn of haar administratie? (bron: Basware Benelux)

Hierin zit uiteraard niet alleen de boekhouding, maar ook het opstellen en opvolgen van facturen. Dit kost in het algemeen de meeste tijd, zeker wanneer dit niet geautomatiseerd is. Bij het in dienst nemen van een boekhouder moet je uiteraard nog altijd zelf de bonnetjes verzamelen, maar een boekhouder verwerkt dit voor je. Dit scheelt jou veel tijd. Daarom raden we het ook ten zeerste af om te besparen op een boekhouder.

Daarnaast is een goede boekhouder op de hoogte van fiscale regelingen. Hierdoor kun je veel geld op belastingen besparen. Dit uitzoeken kost veel tijd – en tijd is geld! Een goede boekhouder levert dus uiteindelijk ook veel op.

Een boekhouder is ook jouw financiële sparringpartner. Dan wil je wel iemand die je kunt vertrouwen en kennis heeft van zaken. Dat is de € 100,- die je misschien extra betaalt, meer dan waard.

Wanneer je bespaart op een boekhouder, kun je iemand treffen die minder ervaring heeft en dus onder de streep meer geld kost dan nodig is, vergeleken met een boekhouder waarvan het uurtarief hoger is, maar vaak sneller is in zijn of haar werk.

e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden is de urenregistratie tool voor zzp'ers. Profiteer nu van de 15 maanden gratis actie.

4.5/5

500.000 ondernemers gingen je voor!

Wat levert een boekhouder je op?

Nu je op de hoogte bent van de kosten van een boekhouder voor verschillende ondernemingsvormen, is het nu tijd om te ontdekken wat een boekhouder jou oplevert!

Tijd

Allereerst bespaart een boekhouder jou veel tijd. En je kent het gezegde: “tijd is geld!”. Wanneer je een boekhouder inhuurt, hoef jij niet meer alle fiscale regelingen door te spitten en je hoofd te breken over de belastingaangifte. Dit zorgt ervoor dat jij meer tijd hebt voor de dingen die je het liefst doet in jouw onderneming.

Hierdoor creëer je ook mentale rust voor jezelf en een focus op het doorontwikkelen van jouw bedrijf.

Financieel en fiscaal advies

Wanneer je specifiek op zoek bent naar iemand voor financieel en fiscaal advies, dan raden we je een accountant aan. Deze geven alleen advies maar doen niet jouw administratie. Een boekhouder doet wel jouw administratie en geeft daarnaast financieel en fiscaal advies. De boekhouder weet alles op het gebied van:

  • Belastingen;
  • Verzekeringen;
  • Contracten;
  • Andere financiële zaken.

Geld in de vorm van besparingen

De boekhouderkosten verdienen zich terug in de belastingaangifte en andere besparingen die jouw boekhouder je kan aanraden.

Een boekhouder kent namelijk alle mogelijke belastingvoordelen, hierdoor kan het zomaar zijn dat jij meer kosten kunt aftrekken dan je van tevoren dacht. Je kunt hiermee enorm veel geld besparen, want zeg nou zelf: geef jij liever je geld aan de belastingdienst? Of investeer jij het liever in je bedrijf?

Je voorkomt boetes

Daarnaast voorkomt een boekhouder ook boetes, deze persoon is op de hoogte van alle wetswijzigingen en eisen waaraan je moet voldoen. Hierdoor kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan en is de kans dus aanzienlijk kleiner dat je onverwachts een boete krijgt.

Voor- en nadelen van een boekhouder inhuren

Voordeel 1: Je bespaart tijd

Door het inschakelen van een boekhouder win je tijd. Daarnaast bespaart het je ook een hoop stress. De boekhouding is verplicht, maar door een boekhouder hoef jij daar niet je tijd aan te besteden. Hierdoor kun jij je focussen op zaken die écht belangrijk zijn.

Voordeel 2: Expertise

Naast dat de boekhouder een expert is in de wet- en regelgevingen met de bijbehorende aanpassingen, kun je ook kiezen voor een boekhouder met een expertise in jouw vakgebied. Deze persoon kan dienen als sparringpartner over jouw bedrijfsstructuur en financiën.

Voordeel 3: Geld besparen

De hoofdtaak van een boekhouder is om jou zo min mogelijk belasting te laten betalen. Doordat een boekhouder alles weet over de wet- en regelgeving, weet deze persoon ook alles af van de verschillende ondernemersregelingen. Hierdoor bespaar je aanzienlijk!

Voordeel 4: Boekhouder kosten zijn aftrekbaar

Daarnaast krijgen we ook veel de vraag: Zijn boekhouder kosten aftrekbaar? Ja, boekhouder kosten zijn aftrekbaar, doordat ze vallen onder bedrijfskosten. Dit geldt dus als een investering. Dit kan erg interessant zijn als je een eenmanszaak, vof of bv hebt met weinig andere kosten.

Zijn er nog nadelen?

Naast de kosten, is er nog maar één nadeel te noemen. En dat is het verlies aan direct overzicht. Wanneer je zelf de boekhouding doet voor je bedrijf, heb je direct inzicht in hoe het gaat. Het kan zijn dat je het gevoel hebt, dat je de controle verliest door het uit handen geven van je administratie.

Dit gevoel kun je eenvoudig voorkomen door regelmatig contact te houden met de boekhouder en door de cijfers te lopen. Zo blijf je toch op de hoogte van de financiële status van jouw bedrijf, leer je meer over de wet- en regelgeving en kun je direct financiële zaken bespreken.

Een goede boekhouder vinden in 4 stappen

In een eerder artikel hebben we uitgebreid beschreven hoe je een goede boekhouder vindt voor jouw onderneming. Hieronder leggen we de stappen nogmaals kort aan je uit.

Stap 1: Welk type boekhouder zoek je?

Zoek je een boekhouder met jarenlange ervaring en iemand die van de oude stempel is? Of zoek je juist een jonger persoon? Dit is geheel afhankelijk van de werkwijze van jouw voorkeur. Je kunt voor tips altijd even om je heen vragen bij andere ondernemers, om te zien waar hun voorkeur naar uitgaat en wat de ervaringen zijn. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken.

Daarnaast is het aan te raden om een specialist voor jouw vakgebied te zoeken. Een webwinkel of een dienstverlening hebben heel verschillende boekhoudingen. Iemand met een specialisme zal jou het beste kunnen adviseren.

Stap 2: Plan een kennismaking

Plan altijd een kennismaking met de persoon. Het is belangrijk dat je een klik hebt met jouw nieuwe boekhouder. Je moet je vrij genoeg voelen om vragen te stellen en daarnaast ook het gevoel hebben dat een persoon de juiste expertise en kennis heeft. Dit kun je vaak niet zien op een website of met een telefoontje. Eigenlijk moet je het aannemen van een boekhouder zien als het aannemen van een nieuwe werknemer. En zeg nou zelf, een nieuwe werknemer neem je toch ook niet alleen aan op een LinkedIn-profiel? Twijfel je over de boekhouder die je hebt gesproken en wil je weten of je te maken hebt met een malafide boekhouder? Zo herken je dit!

Stap 3: Laat een prijsopgave maken

Elke boekhouder houdt andere prijzen aan, de ene heeft een abonnementsvorm, de ander betaal je maandelijks voor de gemaakte uren. Zorg dat je van verschillende boekhouders een prijsopgave krijgt. Zo kun je goed de prijzen vergelijken en kiezen welke manier van betalen het beste bij jou past. De kosten van een boekhouder zijn al hoog genoeg, dus je wilt niet te veel betalen voor hetzelfde werk.

Stap 4: Kies de boekhouder

Als je alle gesprekken hebt gehad en de prijsopgaven hebt vergeleken, is het tijd om een boekhouder te kiezen. Plan altijd een overleg met je nieuwe boekhouder om afspraken te maken en dingen op papier te zetten. Zo zorg je dat alle neuzen dezelfde kant op staan en kun jij rekenen op een goede samenwerking met jouw boekhouder.

Tip! Zorg dat jij altijd inzicht hebt in de boekhouding. Hierbij is het hebben van de volledige rechten in de gebruikte tool of documenten van belang.

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

Het eenvoudigste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Beoordeeld met een 9,7

Het boekhoudprogramma ontworpen voor zzp’ers.  Geniet nu van de gratis opties

Advies: Bekijk alle drie de programma’s en beoordeel welke het beste bij je past.

FAQ kosten boekhouder

Een boekhouder kost tussen de € 40,- tot € 80,- per uur. De kosten van de boekhouder zijn afhankelijk van de ervaring van de boekhouder, maar ook de omvang van jouw administratie. De bedragen kunnen dus hoger uitvallen op basis van jouw bedrijfsstructuur en gewenste ervaring van de boekhouder.

Een boekhouder kost gemiddeld tussen de € 80 en € 175 per maand in 2023, afhankelijk van jouw bedrijfsstructuur. Voor een zzp’er kost de boekhouder gemiddeld € 80,- per maand. Voor een vof betaal je al snel € 125 per maand. Zoek je een boekhouder voor een bv? Dan starten de bedragen vanaf € 175 per maand.

Nee, als zzp’er kun je zelf de boekhouding doen door gebruik te maken van Excel en verschillende online tools. Toch is het wel aan te raden een boekhouder te nemen als zzp’er. Dit bespaart je geld en kan jou helpen met verschillende ondernemersregelingen, waardoor jij minder belasting betaalt.

Een gemiddelde ondernemer besteedt zo’n 4 uur aan zijn of haar administratie per week. Dit komt uit op een gemiddelde van 16 uur per maand.

Bij een boekhouder moet je letten op de kennis en ervaring van de boekhouder. Het is aan te raden om een specialist te zoeken in jouw vakgebied, om zo optimaal te genieten van alle voordelen van een boekhouder. Door te kiezen voor een goede boekhouder, bespaar je uiteindelijk geld.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee