Zakelijke rekening openen

Laatste update: 31-01-2024 Leestijd: 4 min Door: Juul Dijkhuis

Zakelijke rekening openen

Om een zakelijke rekening te openen kun je terecht bij de bank waar je ook privé bij bent. Dat kan handig zijn, maar waarschijnlijk is het verstandiger om eerst kritisch te vergelijken. Er is hoogstwaarschijnlijk een zakelijke rekening te vinden die beter bij jouw manier van ondernemen past en die ook nog eens goedkoper is.

Na het openen van een zakelijke rekening blijf je waarschijnlijk ook de komende jaren bij dezelfde bank. Neem dus wel de moeite om te vergelijken. Als je eenmaal een te dure bankrekening hebt, zeg je deze niet eenvoudig weer op. Ga dus vergelijken en kies niet voor de eerste de beste bankrekening. Het gaat niet alleen om de hoogte van de kosten, maar zeker ook om het gebruiksgemak.

Hoe open je een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening kun je eenvoudig online openen. Hiervoor heb je in ieder geval een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig en een geldig legitimatiebewijs.

Naar de lokale bank gaan voor het openen van een zakelijke rekening heeft vaak geen zin. Banken zijn gericht op het online aanvragen van diensten. Binnen een paar dagen na het openen van je zakelijke bankrekening krijg je ook al een bankpas thuisgestuurd.

Kan ik online een zakelijke rekening openen?

Online een zakelijke rekening openen kan, en is vaak ook de enige optie. De online omgevingen van banken zijn veilig en het zijn goed ingerichte systemen.

Bankmedewerkers moeten vaak ook via dezelfde online systemen werken. Voor het openen van een rekening naar de bank gaan heeft daarom ook geen zin. Sterker nog, we raden het af. Banken bevelen alleen maar de rekeningen aan die ze zelf hebben. Ze gaan jou dus geen onafhankelijk advies geven.

Wat kost een zakelijke rekening?

De kosten van een zakelijke rekening kun je opsplitsen in vaste kosten en variabele kosten. De vaste kosten liggen tussen €0 en €250 per jaar. De variabele kosten zijn bijvoorbeeld de rente voor het rood staan en de eventuele kosten per transactie. De variabele kosten zijn zeer uiteenlopend en daardoor lastig te vergelijken. Banken als Bunq, ABN Amro en ING zijn gemiddeld duurder dan de zakelijke rekening van Knab.

De kracht van het vergelijken is het vinden van de zakelijke rekening die goed past bij jouw manier van werken. Als winkelier is het bijvoorbeeld belangrijk dat je contant geld kunt storten en niet extra moet betalen als je meer dan 1250 transacties per jaar hebt. Voor een ander bedrijf kan het belangrijk zijn dat de rekening ook handig is in het buitenland. Je kunt alleen achter de hoogte van de variabele kosten komen als je vergelijkt.

👉 Geen zin om zelf alle kosten op te zoeken? Bekijk hier onze vergelijking van de twaalf grootste banken van Nederland.

Kan ik een zakelijke rekening openen zonder Btw-nummer?

Voor het openen van een zakelijke rekening is het hebben van een Btw-nummer niet verplicht. Er zijn ook ondernemers die niet BTW-plichtig zijn. Ook zij moeten een rekening kunnen openen, en dat kan dus ook gewoon.

Hoe snel open je een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening kun je vaak binnen een half uur openen. Daarna is het nog wel wachten op de betaalpas, die je een aantal dagen later toegestuurd krijgt. Het openen van de rekening kan langer duren door een controle op het KvK nummer en door het moeten controleren van de identiteit. Tegenwoordig zijn ook deze processen geautomatiseerd, dus het kan snel.

Waarom zou je een zakelijke rekening openen?

Voor het runnen van een onderneming moet je wel een zakelijke rekening openen. De transacties van jouw onderneming moeten namelijk op naam van de onderneming komen. Het gaat zowel om inkomende bedragen als om zakelijke betalingen die je doet uit naam van de onderneming. In principe kun je een privérekening gebruiken, maar dat raden we af, omdat je een splitsing moet hebben tussen privé en zakelijk geld voor de fiscale afrekeningen.

Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

Kun je een zakelijke rekening openen zonder KvK?

Voor het openen van een zakelijke rekening heb je een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) nodig. Zonder een inschrijving kom je niet door het aanvraagproces heen.

 

Wat heb je nodig om een zakelijke rekening te openen?

Voor het openen van een zakelijke rekening heb je jouw KvK inschrijfnummer nodig. Ook zal de bank jou vragen om een geldig identiteitsbewijs. De bank is namelijk verplicht om jouw identiteit vast te stellen. Een bank kan ook nog aanvullende eisen stellen voor bijvoorbeeld een BV of een stichting. Ook kunnen er vragen gesteld worden over het aantal transacties per jaar. Een zzp’er of een VOF kan gevraagd worden naar omzetgegevens.

 

Waar let je op bij het openen van een zakelijke rekening?

Let vooral op de kwaliteit van de zakelijke rekening. De bankrekening moet afgestemd zijn op de wensen voor het zakelijk gebruiken van de rekening. Je kunt beter iets meer geld betalen voor een kwalitatief betere rekening. Let bijvoorbeeld ook op hoeveel je betaalt voor een aan de bankrekening gekoppelde creditcard.

Richt je niet hoofdzakelijk op de kosten. Er zijn zakelijke bankrekeningen waarvoor je geen vaste kosten betaalt. Voorbeelden hiervan zijn Wise en N26. Houd er wel rekening mee dat je betaalt voor diensten. Ze brengen bijvoorbeeld kosten in rekening voor transacties of voor het aanvragen van een betaalpas.

Zowel voor een eenmanszaak of voor vennoten in een VOF en voor een BV is het belangrijk om slim te kiezen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee