Hoe bespaar je op bankkosten als ondernemer?

Laatste update: 31-01-2024 Leestijd: 6 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Ondernemer gebruikt zakelijke bankpas voor transactie

Door te besparen op de vaste lasten kun je als ondernemer maandelijks honderden euro’s over houden. Bij vaste lasten wordt snel gedacht aan de telefoon- en energierekening, maar veel ondernemers vergeten de bankkosten. Hierdoor betalen zij maandelijks onnodig veel geld, terwijl besparen op bankkosten erg eenvoudig is. Dat begint bij het vergelijken van zakelijke bankrekeningen en gaat verder tot het opzeggen van onnodige producten en diensten.

Waarom een zakelijke rekening?

Ondanks dat een zakelijke rekening niet verplicht is, zijn er meer dan genoeg redenen om een zakelijke rekening te nemen. Het zorgt voor meer financieel overzicht omdat je persoonlijke en zakelijke inkomsten en uitgaven makkelijker van elkaar kunt scheiden. Dat is fijn wanneer je zelf de boekhouding doet, maar ook voor je boekhouder.

Met een zakelijke rekening kun je een stuk makkelijker de belastingaangifte doen. Je aangifte wordt ook een stuk nauwkeuriger waardoor je toekomstige problemen voorkomt. En wil de Belastingdienst een controle uitvoeren? Met een zakelijke rekening kun je jouw administratie veel makkelijker aan de fiscus overhandigen.

Natuurlijk helpt een zakelijke rekening ook bij de uitstraling van je bedrijf. Een rekening op naam van je bedrijf komt een stuk professioneler over bij (potentiële) klanten. Alleen om die reden al zou je voor een zakelijke rekening kiezen.

6 tips om te besparen op je bankkosten

Wil je besparen op de vaste lasten? Dan is het verstandig om eens naar de bankkosten te kijken. Met onderstaande tips kunnen ondernemers vrij eenvoudig geld besparen op de bankkosten.

Tip 1: Bepaal eerst waar je de rekening voor gaat gebruiken

Bepaal eerst waar je de rekening voor gaat gebruiken. Wil je alleen geld ontvangen? Moet het een rekening met betaalkaart worden? Of wordt de rekening als spaarrekeningen gebruikt? Kijk goed naar wat je eisen en wensen zijn zodat je een rekening kunt kiezen die hieraan voldoet. Zorg ervoor dat de rekening niet te veel overbodige functies bevat, want dat kost alleen maar onnodig veel geld.

Tip 2: Vergelijk banken en neem de tijd

Natuurlijk moet je de bankkosten vergelijken, maar kijk daarnaast ook goed naar wat een bank te bieden heeft. Een besparing moet er niet voor zorgen dat je bepaalde handelingen handmatig moet uitvoeren. Dit kost je meer tijd, en kan uiteindelijk ook meer geld kosten. Neem daarom altijd de tijd voor het vergelijken van zakelijke bankrekeningen.

👉 Geen zin om alle informatie op te zoeken? Bekijk onze grote vergelijking van de twaalf grootste zakelijke banken in Nederland, inclusief kosten, beoordelingen van mede-ondernemers, voorwaarden, apps en meer.

Tip 3: Stimuleer pinbetalingen

Wanneer je contant geld ontvangt moet je dit bij de bank storten. Des te vaker je stort, des te meer kosten je maakt. Pinbetalingen kosten minder geld, dus kun je vrij eenvoudig besparen door klanten te stimuleren een pinbetaling uit te voeren. Daarnaast kan het ook nog een stuk veiliger zijn om minder contant geld in bezit te hebben.

Tip 4: Ga volledig online

We zijn gewend om papieren afschriften van de bank te ontvangen. Hetzelfde geldt voor papieren acceptgiro’s. Hier betaal je echter wel kosten voor die hoog kunnen oplopen. Het is daarom een stuk voordeliger om volledig online te gaan. Een elektronische transactie kost gemiddeld €0,05, terwijl een overschrijving via papier al snel €1 kost.

Tip 5: Wees kritisch op wat je afneemt

Het is belangrijk om een bank te kiezen die aan al je wensen en eisen voldoet. Het is op hetzelfde moment ook belangrijk om geen overbodige producten en diensten af te nemen. Denk aan extra betaalkaarten, een zakelijke creditcard of spoedbetalingen. Wees dus kritisch op de producten en diensten die je afneemt, en zeg producten op die je niet meer nodig hebt.

Tip 6: Kies Wise voor internationale transacties

Banken rekenen hoge kosten voor internationale transacties. Daarnaast wordt er ook vaak een wisselkoers gebruikt die voor jou ongunstig is. Je kunt internationale transacties daarom beter via Wise uitvoeren. Dit is een in België gevestigde bank waar je eenvoudig en snel een multi-currency account kunt openen. Hier kun je meer dan 50 verschillende valuta’s opslaan, versturen en ontvangen. Wise gebruikt een gunstige wisselkoers en rekent tot 10 keer lagere transactiekosten dan banken.

De voordeligste zakelijke rekeningen van dit moment

Dit zijn de populairste zakelijke bankrekeningen voor ondernemers in Nederland:

  • Knab heeft standaard een vaste lage prijs van €7 per maand en biedt starters momenteel 6 maanden lang 50% korting
  • ASN heeft ASN Betalen Zelfstandigen dat €78 per jaar kost. Hiermee kun je 1.000 transacties per jaar uitvoeren.
  • N26 heeft een N26 Business Account waar ze geen kosten voor rekenen. Je betaalt hier ook geen kosten per bij- en afschrijving. Deze rekening is dus geheel gratis.
  • Rabobank heeft een speciale ZZP Rekening die €0 per jaar kost. De Rabobank bankkosten voor de bij- en afschrijvingen bedragen €0,39.
  • Wise rekent geen maandelijkse of jaarlijkse kosten voor Wise Business. Het kost €50 om een account te openen, en een bijschrijving kost €0,37 (ontvangen van euro’s is gratis).

ABN Amro, ING, Regiobank, Triodos, Bunq, SNS, en Holvi hebben ook speciale rekeningen voor ondernemers en zzp’ers. Deze betaalrekeningen zijn een stuk duurder, maar zouden mogelijk wel bij je wensen en eisen aansluiten. Het is raadzaam om ook de producten van andere banken te onderzoeken. Ondanks dat de kosten hoger zijn, zou je hier op de lange termijn mogelijk wel het grootste voordeel uit kunnen halen.

Valkuilen bij het kiezen van een zakelijke rekening

Zit je midden in de zoektocht naar een geschikte zakelijke rekening? Zorg er dan voor dat je onderstaande valkuilen voorkomt.

Boekhoudkoppeling niet checken

De meeste boekhoudprogramma’s ondersteunen een koppeling met Nederlandse bankrekeningen, maar dit is lang niet altijd het geval. Kijk daarom goed of je de zakelijke rekening aan een boekhoudprogramma kunt koppelen. Kan dit niet? Dan moet je alle transacties handmatig in het boekhoudprogramma zetten. Met een boekhoudkoppeling kan het boekhoudprogramma automatisch betalingen en uitgaven aan facturen koppelen.

Goedkoop kan duurkoop zijn

De ene bankrekening kun je voor 10 euro per maand afsluiten, terwijl je de andere gratis kunt gebruiken. Je denkt makkelijk geld te besparen door een goedkopere rekening te kiezen, maar goedkoop kan in dat geval duurkoop zijn. Kijk vooral naar wat in jouw situatie belangrijk is en ga vervolgens op zoek naar een bank die aan jouw behoeften voldoet. Een goedkopere rekening die niet aan je eisen voldoet kan op de lange termijn juist voor extra kosten zorgen.

Starterskorting

Let goed op wanneer banken een starterskorting aanbieden. Op de website adverteren ze vaak met de kosten voor de eerste maand of het eerste jaar, terwijl de kosten voor de daaropvolgende jaren fors hoger zijn. In veel gevallen kun je de rekening niet zomaar opzeggen en moet je betalen tot het contract is afgelopen. Lees daarom altijd goed de kleine letters en voorwaarden wanneer je een starterskorting voorbij ziet komen.

Een keuze maken die niet goed voelt

Banken investeren het geld van hun klanten om hier aan te verdienen. Dat is prima, maar misschien niet wanneer de bank het geld in onethische zaken investeert die botsen met je waarden. Dit heeft natuurlijk niet direct invloed op de bruikbaarheid van je rekening, maar kan wel een slecht gevoel opleveren. Door de bank van te voren goed te onderzoeken kom je er snel achter welke banken in lijn met jouw waarden handelen. En voelt het niet goed of heb je een slecht onderbuikgevoel? Luister dan naar je gevoel en kies voor een bank waarbij je je goed voelt.

Conclusies en aanbevelingen

Bankkosten zijn de kosten die ondernemers aan de bank betalen voor gebruik van hun producten en diensten. Ondernemers kunnen op bankkosten besparen door goed te kijken waar ze een zakelijke rekening voor nodig hebben en kritisch te zijn op de producten en diensten die ze afnemen. In ons grote onderzoek ku je eenvoudig de kosten, voorwaarden en beoordelingen met elkaar vergelijken.

Naast besparen op bankkosten kun je als ondernemer op nog meer vaste lasten besparen. Denk aan verzekeringen, communicatiemiddelen en software. Je hoeft niet altijd geld te besparen, maar kunt ook tijd besparen. Dat doe je door het juiste boekhoudprogramma te kiezen.

E-boekhouden
e-Boekhouden

Nu 15 maanden gratis e-Boekhouden

Bekijk voordelen
Veelgestelde vragen over bankkosten besparen

Bankkosten zijn de kosten die klanten aan de bank moet betalen. Een bank kan in verschillende gevallen kosten rekenen, waaronder voor rood staan, het openen van een rekening, het uitvoeren van (internationale) banktransacties of een speciale dienstverlening.

De Duitse bank N26 is de voordeligste bank voor zzp’ers. Deze bank rekent geen kosten aan zzp’ers die een rekening willen openen en gebruiken.

Bankkosten zijn aftrekbaar, net zoals alle andere zakelijke kosten die je met een onderneming maakt.

De bankkosten kunnen bestaan uit het openen van een rekening, het aanhouden van een rekening, rood staan, het uitvoeren van transacties of het aanvragen van een speciale dienstverlening.

De kosten voor het hebben van een betaal- en of spaarrekening, de rente en de transactiekosten zijn vrijgesteld van btw.

Wanneer je speciale dienstverlening bij een bank aanvraagt maak je kosten die niet zijn vrijgesteld van btw. Dit betekent dat je de btw van deze bankkosten van de omzetbelasting kunt aftrekken.

Een zakelijke rekening is niet verplicht. Het is echter wel handig om een zakelijke bankrekening te hebben. Zo is het makkelijker om privé en zakelijke transacties van elkaar te scheiden en wordt het eenvoudiger om de administratie bij te houden.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee