Zijn feesten van de zaak aftrekbaar als representatiekosten?
Als ondernemer moet je jezelf en je eenmanszaak goed neerzetten en kunnen presenteren. De kosten daarvoor zijn kosten die je maakt voor je zaak en deze zijn dus aftrekbaar. Maar er zit een grens aan.
Als ondernemer moet je bijvoorbeeld bij bepaalde afspraken nette kleding dragen. De kosten voor dat nette colbertje of die chique rok zijn echter niet als zakelijk aftrekbaar bij de Belastingdienst. Wel deels aftrekbaar zijn kosten voor voedsel, drank, genotmiddelen, congressen, seminars en studiereizen. Lees nu welke representatiekosten aftrekbaar zijn.
Feestjes
Representatiekosten. Wat zijn dat nou precies? Daaronder vallen bijvoorbeeld feestjes of recepties die je organiseert of evenementen die je bezoekt voor je werk, zoals een vakbeurs. Denk daarbij aan de kosten van een traiteur, dranken, voedingswaar, zelfs rookartikelen, bloemen, huur en decoratiemateriaal. Maar ook het kopje koffie, de lunch of eventueel zakendiners, met een potentiële klant of opdrachtgever vallen onder representatie. Of het relatiegeschenk dat je je vaste klanten met kerst stuurt. Maak je kosten voor het bezoeken van een seminar of een congres, dan geldt deze aftrekbeperking ook voor de reis- en verblijfkosten.
Beperkte aftrek
De kosten voor representatie zijn dus niet geheel aftrekbaar. Dat geldt alleen voor die representatiekosten die boven de drempel van 4.700 euro uitkomen. Ben je met je bedrijf niet zo bezig met het organiseren of deelnemen aan feesten en recepties? Dan kun je ook kiezen om al je representatiekosten te laten vallen in de gedeeltelijke aftrek van 80 procent.
Is een bedrijfsfeest aftrekbaar voor de btw? Ja, maar alleen als er alleen werknemers aanwezig zijn. En is een bedrijfsuitje aftrekbaar zzp? Ja, in principe wel. Voor de precieze regels, check altijd de website van de Belastingdienst.
Representatie vs. reclame
In tegenstelling tot representatiekosten zijn reclamekosten die je maakt voor je eigen bedrijf wel volledig aftrekbaar. Het is dan ook slim om daarvan gebruik te maken. Maar wat is dan precies het verschil? Is representatie niet hetzelfde als reclame maken? Nee, oordeelt de Belastingdienst. Bij reclame ontvang je als ondernemer een tegenprestatie, denk bijvoorbeeld aan een plaatsing in het lokale huis-aan-huisblad of een banner op een website.
Veel ondernemers steunen bijvoorbeeld een wijk- of dorpsfeest voor hun naamsbekendheid. Die kosten vallen onder representatiekosten. Als je nu vraagt aan de feestcommissie of er in de feestbrochure een advertentie van jouw bedrijf of een reclamebord op het feestterrein mag komen, dan is er ineens sprake van reclame. En zijn de representatie kosten dus wel volledig aftrekbaar.
Zo kun je jouw bijdrage aan een buurtfeest zakelijk aantrekkelijker maken. Je hebt er immers dubbel profijt van. En je krijgt naamsbekendheid voor je bedrijf en je kunt de kosten toch aftrekken. Daarom is het slim om te kijken in welke vorm je een tegenprestatie kunt regelen. Sponsor niet zomaar een activiteit. Vraag om een tegenprestatie zoals een kleine advertentie of vermelding van uw onderneming zodat de volledige representatiekosten btw aftrekbaar worden.
Belangrijk is, net als bij alle andere zakelijke kosten, dat de kassabonnen wel op naam van je bedrijf moeten staan of op zijn minst wel betaald moet worden met je zakelijke rekening. Zo kan de Belastingdienst het goed traceren en herkennen.
Meer kosten die je kunt aftrekken
Gelukkig kun je naast representatiekosten, ook werkkleding, studiekosten en bijvoorbeeld vakliteratuur aftrekken. Een uitgebreide lijst van aftrekbare kosten vind je hier.
Bekijk hieronder welke boekhoudprogramma's wij aanraden om je administratie goed bij te houden: