ZZP Servicedesk

Welke kosten zijn aftrekbaar?

welke kosten zijn aftrekbaar voor zzp'ers

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Om je bedrijf op te zetten en draaiende te houden moet je kosten maken. Deze kosten zijn in veel gevallen aftrekbaar van de winst, waardoor je minder belasting betaalt. In dit artikel zetten we de belangrijkste zakelijke kosten voor je op een rij.

Zakelijke kosten zijn onderdeel van de belangrijkste aftrekposten die je als zzp’er hebt. Andere aftrekposten zijn bijvoorbeeld: zelfstandigenaftrek, startersaftrek, investeringsaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

De Belastingdienst omschrijft zakelijke kosten als ‘kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van je onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben’. Maar wat valt dan precies onder die noemer en hoe houd je dit goed bij?

Zakelijke kosten bijhouden

Kosten die je maakt, moet je verantwoorden in de boekhouding. Alleen dan worden ze als aftrekpost geaccepteerd door de Belastingdienst. Een deel van deze kosten is volledig aftrekbaar en een deel gedeeltelijk aftrekbaar of tot een drempelbedrag. Daarom raden we aan om de zakelijke kosten in jouw administratie te splitsen: kosten die voor 100% aftrekbaar zijn, kosten waarvoor een drempel geldt en kosten die niet aftrekbaar zijn.

Er zijn diverse boekhoudpakketten waarin je dit eenvoudig bijhoudt. De software berekent automatisch de hoogte van de zakelijke kosten en hoeveel belasting je kunt aftrekken. Een aantal pakketten die wij kunnen aanbevelen zijn:


 

Tip: Ben je starter? Er zijn zelfs pakketten die volledig gratis zijn. Je kunt dan 12-15 maanden volledig gratis gebruik maken van het pakket.

1. Werkkleding

Werkkleding is 100 procent aftrekbaar, maar de Belastingdienst ziet niet zomaar elke zakelijke outfit als werkkleding. Het moet kleding zijn die je (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van je onderneming. Dat moet duidelijk blijken, zoals bijvoorbeeld bij een uniform of overall het geval is. Als de kleding ook buiten werktijd gedragen zou kunnen worden dan moet je het voorzien van een beeldmerk van minimaal 70cm2 om het aftrekbaar te laten zijn. Dit beeldmerk moet verwijzen naar je onderneming.

2. Aktetassen en dergelijken

Dit mag je volledig aftrekken, zonder dat je er een beeldmerk op hoeft te zetten.

3. Representatiekosten, congressen, seminars en studiereizen

Deze kosten mogen worden afgetrokken. Let wel: er geldt een drempel van € 4.700,-. Wanneer je onder dit bedrag zit, mag je 80 procent van de kosten aftrekken in de aangifte.

Voor de reis- en verblijfskosten mag je maximaal € 1.500 aftrekken. Was het voor jouw opdracht noodzakelijk om een congres en dergelijke bij te wonen? Dan geldt dit maximum niet.

Bij representatiekosten moet je denken aan de kosten van recepties, feestjes en relatiegeschenken. Als je echter een vaartuig inzet voor representatieve doeleinden, mag je dat weer niet aftrekken.

4. Relatiegeschenken in de vorm van voedsel, drank, genotmiddelen

Relatiegeschenken vallen onder representatiekosten, dus hier gelden dezelfde voorwaarden. Onder ‘voedsel’ vallen zakenlunches en -diners (ook de fooien) en denk bij ‘drank’ aan koffie, thee, melk en frisdrank. Sigaretten en sigaren vallen onder ‘genotmiddelen’.

5. Werkruimte thuis

Wanneer je thuis je werkruimte hebt, mag je de kosten daarvoor niet aftrekken. Er zijn echter uitzonderingen. Om te kijken of jij zo’n uitzonderingsgeval bent, kun je deze tool van de Belastingdienst gebruiken.

6. Telefoonabonnementen

Je telefoonabonnement thuis is niet aftrekbaar, maar de kosten voor de zakelijke gesprekken zijn 100 procent aftrekbaar.

7. Vakliteratuur

Vakliteratuur is 100 procent aftrekbaar, algemene literatuur niet.

8. Studiekosten

Studiekosten mag je volgens de Belastingdienst in de meeste gevallen aftrekken van de winst. Voorwaarde is wel dat de studie of opleiding gevolgd wordt ten behoeve van de zakelijke belangen van de onderneming.

Je mag alleen de noodzakelijke kosten aftrekken: collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld en leermiddelen die je van de opleiding móet hebben, zoals boeken of bepaalde software. Heb je een fiscale partner? Dan mag je ook zijn studiekosten aftrekken.

9. Verhuiskosten

Verhuiskosten en kosten voor (dubbele) huisvesting buiten de woonplaats zijn beperkt aftrekbaar.

Bij verhuizing om zakelijke redenen, kun je de kosten aftrekken voor het overbrengen van de inboedel. Daarnaast mag je een vast bedrag van € 7.750,- aftrekken.

Moet je om zakelijke redenen kosten maken voor huisvesting buiten jouw woonplaats? Dan zijn deze kosten aftrekbaar gedurende 2 jaar.

10. Auto van de zaak

De auto van de zaak is aftrekbaar, net als de zakelijke kosten die je maakt met je eigen auto. Gebruik je de auto van je onderneming ook privé? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag verrekenen met de autokosten van jouw onderneming.

Hoeveel je moet verrekenen hangt af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en wanneer de auto voor het eerst is toegelaten op de weg. Je betaalt btw over het werkelijke privégebruik. Om dit privégebruik te bepalen, kun je een sluitende kilometeradministratie bijhouden.

11. Zakelijke kosten eigen auto

Als je de eigen auto ook voor zakelijke doeleinden gebruikt, mag je een vast bedrag van € 0,19 per kilometer aftrekken.

12. Zakelijke reiskosten met openbaar vervoer, taxi en vliegtuig

Als je kunt aantonen dat je deze kosten werkelijk gemaakt hebt, mag je deze kosten in zijn geheel aftrekken. Bewaar bijvoorbeeld je treinkaartje. Reis je met een OV-chipkaart? Maak dan een uitdraai van de reizen.

13. Kosten om te kunnen starten als zzp’er

Alle kosten die je hebt gemaakt om te kunnen starten als zzp’er zijn aftrekbaar. Zolang maar duidelijk is dat je de kosten met dat doel gemaakt hebt. Denk aan het geld dat je uit hebt gegeven aan marktverkenning en het inwinnen van adviezen.

Bron: de Belastingdienst

De kosten bijhouden in je administratie

Als je veel kosten maakt, is het van belang om deze netjes op te slaan in je (digitale) administratie. Vaak is het dan fijn om alles op één overzichtelijke plek te hebben. Je kunt het overzicht bewaren door middel van een handig online boekhoudpakket. Bekijk bijvoorbeeld deze pakketten eens:

 

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!