Zzp’er en vakantie: slim plannen

Laatste update: 24-11-2022 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Vakantie als ondernemer

Als de vakantieperiode voor de deur staat komt bij veel zzp’ers de vraag naar boven of het wel slim is even weg te gaan. Je zult maar net een opdracht mislopen of je krijgt een telefoontje van die potentiële klant als het net even niet uitkomt. Kortom, hoe en wanneer kun als zzp’er je vakantie het beste plannen?

5 tips om onbezorgd van je vakantie te genieten

Als zzp’er wil je altijd en overal bereikbaar zijn, maar die welverdiende vakantie na maanden hard werken laten verpesten door het gevoel dat je een klus bent misgelopen, is ook zonde. Daarnaast wil je je vakantie ook niet verpesten door op het strand om de vijf minuten je telefoon te checken op e-mailtjes. Werken is leuk, maar een werkverslaving is niet de bedoeling.
Hoe kun je het beste je vakantie plannen? Vijf tips:

1. Op tijd

Bedenk ruim op tijd wanneer je met vakantie gaat en laat je opdrachtgevers dit ook weten. Bel of mail ze zodra je weet wanneer je weggaat en vertel ze daarbij ook hoe bereikbaar je bent. Je kunt daarbij denken aan een vast moment waarop je je mail checkt. Zo kunnen jij en je opdrachtgevers in hun planning rekening houden met je afwezigheid, zonder dat je iemand teleur hoeft te stellen of een opdracht mis hoeft te lopen.

2. Rustige periode

Wanneer je weet dat in een bepaalde periode weinig opdrachten worden verstrekt, dan is dat de beste periode om weg te gaan. Zijn er bijvoorbeeld veel beurzen in het najaar, of krijg je juist de meeste klussen aangeboden vlak voor kerst, zorg dat je er dan bent.

3. Schoolvakanties

Ben jij door je kinderen gebonden aan de schoolvakanties en is dat net een drukke periode? Probeer dan je vakanties te spreiden: twee keer een weekend weg met je kinderen en buiten de vakantie nog een weekje weg met vrienden of alleen. Zo pak je de opdrachten in de schoolvakanties toch mee terwijl je concurrenten het land uit zijn. Wel even goed afspreken met je partner en kinderen!

4. Financiën

Vakantie is een dure grap, en in tegenstelling tot mensen in loondienst krijg jij geen vakantiegeld of betaalde vrije dagen. Als het lukt, spaar dan maandelijks een bedrag voor je vakantie, bijvoorbeeld 8 procent, dan heb je tegen de tijd dat je weggaat toch wat extra geld. Let ook op dat je facturen verstuurd zijn voor je vertrekt en dat op jouw beurt alle rekeningen zijn betaald zodat er geen betaaltermijn verstrijkt.

5. Ga ook echt

Heb je eenmaal bedacht dat je met vakantie wilt, ga dan ook echt. Boek een ticket en houd daaraan vast. Die vakantie heb je als zzp’er ook hard nodig. Wees eerlijk naar je klanten dat je niet of slecht bereikbaar bent. Zij zullen er alle begrip voor hebben dat ze je even moeten missen. Je kunt altijd door blijven werken maar wat hebben jij en je opdrachtgevers eraan als je straks overspannen thuis zit?

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee