ZZP Servicedesk

In loondienst en werken als zzp’er

Parttime ondernemen en in loondienst werken

In loondienst en werken als zzp’er

Je bent in loondienst en je wilt daarnaast aan de slag als zzp’er. Dit kan zijn omdat je uiteindelijk ondernemer wilt worden of omdat je gewoon wat bij wilt verdienen. Waar moet je rekening mee houden? Als je parttime gaat ondernemen, zijn er tien belangrijke vragen die je jezelf moet stellen.

1. Mag het wel van je werkgever?

Als zzp’er naast je baan werken, het mag niet altijd. Er kan in je arbeidsovereenkomst staan dat je geen nevenwerkzaamheden uit mag oefenen. Daarnaast mag je je werkgever niet beconcurreren. Dus als je monteur bent bij een garage en in de avonduren wilt bijklussen kan dat een probleem worden. Overleg dus altijd met je werkgever voor je voor jezelf aan de slag gaat als zzp’er.

2. Heb je een plan?

Het is altijd verstandig een ondernemingsplan te maken als je begint als zzp’er. Ook al is het alleen maar voor jezelf. Door een ondernemingsplan te schrijven krijg je inzicht in wat je wilt gaan doen en of dit levensvatbaar is. Als je een goed idee hebt en dit op de markt wilt brengen, moet je eerst in kaart brengen of er een kans van slagen is.

TIP!

Beginnende zzp’er? Een goede boekhouding is een absolute must en bespaart een hoop tijd en geld. Klik op onderstaande links en ontdek wat het beste bij jou als ondernemer past.

advertorial

3. Heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Wanneer een beroepsfout je klant grote schade kan toebrengen, is het verstandig een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is bijvoorbeeld niet nodig als je illustrator bent, maar wel als je juridisch advies geeft of als zzp’er in de zorg actief bent.

4. Ziet de Belastingdienst jou als ondernemer?

Wanneer de activiteiten zich afspelen binnen de hobby- of familiesfeer ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent, kun je dat wel zijn voor de btw. Je bent ondernemer voor de btw als je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent.

Je kunt controleren of de Belastingdienst jou ziet als ondernemer voor de inkomsten- en omzetbelasting.

5. Welke afspraken heb je gemaakt met de opdrachtgever?

Waar je voorheen nog te maken had met de VAR, is het daarnaast ook niet meer nodig een modelovereenkomst op te stellen en te laten controleren. Dit mag wel. Zo’n overeenkomst vul je samen met je opdrachtgever in om vast te leggen dat je geen dienstverband hebt, maar als zelfstandige in opdracht werkt. Jullie zijn samen verantwoordelijk voor het in stand houden van je zelfstandigheid tijdens je werkzaamheden. Naast het feit dat er voor de plannen uit het regeerakkoord van 2017 meer onderzoek nodig is, is de handhaving van de wet DBA is opgeschort tot 1 januari 2021. Hoewel opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking, is het aan te raden om je toch aan de regels van de wet DBA te houden. De Belastingdienst doet onderzoek naar arbeidsrelaties als er belangrijk vermoede van fraude is.

6. Moet je btw in rekening brengen en afdragen?

Sommige goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Dit is het geval wanneer je bijvoorbeeld muziek componeert, tandarts of journalist bent.
 
Ondernemers met maximaal €20.000 omzet per jaar kunnen per 1 januari 2020 kiezen voor een vrijstelling van de omzetbelasting. Lees meer over deze regeling voor kleine ondernemers. 

7. Hoeveel uur besteed je als freelancer of zzp'er?

Als je voldoet aan het urencriterium van minimaal 1.225 uur per jaar en aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebt, kom je in aanmerking voor zelfstandigenaftrek. Wanneer je meer tijd besteedt aan je werk in loondienst dan aan je zzp-werkzaamheden, kom je niet in aanmerking. Het is daarom raadzaam om je uren nauwkeurig te registeren. Middels een online boekhoudpakket met urenregistratie module gaat dit erg makkelijk. Voorbeelden hiervan zijn:

e-Boekhouden.nl – Beste urenregistratie voor ZZP’ers

Werk je op projectbasis, of wil je je uren bijhouden voor het urencriterium? Gebruik dan de urenmodule van e-Boekhouden.nl. Je registreert hiermee heel eenvoudig je uren per project of activiteit. Maak nu een account aan.
Probeer nu 15 maanden gratis

Rompslomp.nl – Dé makkelijkste urenregistratie app voor ZZP’ers

Dé makkelijkste urenregistratie app voor ZZP’ers – Registreer gemakkelijk je gewerkte uren & ritten – Gebruik onze handige timer – Zet je uren om naar een factuur – Maak nu je gratis account aan en probeer het zelf!
Proefperiode  Contact  Prijzen

In 2019 is de zelfstandigenaftrek 7.280 euro, in 2020 7.030 euro en in 2021 6.670 euro. Dat bedrag mag je van je winst aftrekken.

8. Wanneer begin je als zzp’er?

Het urencriterium geldt ook als je aan het eind van het jaar met je onderneming start. Begin je in november, dan moet je alsnog in dat jaar aan 1.225 uur voldoen. En dat ga je zo laat in het jaar niet halen.

9. Hoe lang ben je al zzp’er?

Als je in één of meer van de vijf voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was en in die periode niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast, kom je in aanmerking voor een startersaftrek. Dit is 2.123 euro bovenop de zelfstandigenaftrek.

10. Moet je meer inkomstenbelasting gaan betalen?

Wanneer je geld bijverdient met werk als zzp’er, kan het zijn dat je in een hogere belastingschijf terechtkomt. Dat betekent dat je meer inkomstenbelasting af moet dragen.

Als je in 2020 de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt gelden de volgende tarieven:

1. Inkomen tot 68.508: 37,35 procent

2. Vanaf 68.508: 49,50 procent

Als je in 2021 de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt gelden de volgende tarieven:

1. Inkomen tot 68.508: 37,10 procent

2. Vanaf 68.508: 49,50 procent

Als je werkt in een online boekhoudpakket, zie je precies wat je inkomen is in dat specifieke jaar. Daarnaast heeft een boekhoudpakket nog meer voordelen. Bekijk deze pakketten:

Logo e-boekhouden
5/5
1361 beoordelingen
4.3/5
125 beoordelingen
4.3/5
71 beoordelingen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.