In loondienst en werken als zzp’er

Laatste update op 24-11-2022 Leestijd 0 min Door Redactie ZZP Servicedesk

Zzp en werken in loondienst

Je bent in loondienst en je wilt daarnaast aan de slag als zzp’er. Dit kan zijn omdat je uiteindelijk ondernemer wilt worden of omdat je gewoon wat bij wilt verdienen. Waar moet je rekening mee houden? Als je parttime gaat ondernemen, zijn er tien belangrijke vragen die je jezelf moet stellen.

Zzp naast loondienst checklist:

  1. Mag het wel van je werkgever?
  2. Heb je een plan?
  3. Heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig?
  4. Ziet de Belastingdienst jou als ondernemer?
  5. Welke afspraken heb je gemaakt met je opdrachtgever?
  6. Moet je btw in rekening brengen en afdragen?
  7. Hoeveel uur besteed je als freelancer of zzp'er?
  8. Wanneer begin je als zzp'er?
  9. Hoe lang ben je al zzp'er?
  10. Moet je meer inkomstenbelasting gaan betalen?

1. Mag het wel van je werkgever?

Als zzp'er naast je baan werken, het mag niet altijd. Er kan in je arbeidsovereenkomst staan dat je geen nevenwerkzaamheden uit mag oefenen. Daarnaast mag je je werkgever niet beconcurreren. Dus als je monteur bent bij een garage en in de avonduren wilt bijklussen kan dat een probleem worden. Overleg dus altijd met je werkgever voor je voor jezelf aan de slag gaat als zzp'er.

2. Heb je een plan?

Het is altijd verstandig een ondernemingsplan te maken als je begint als zzp'er. Ook al is het alleen maar voor jezelf. Door een ondernemingsplan te schrijven krijg je inzicht in wat je wilt gaan doen en of dit levensvatbaar is. Als je een goed idee hebt en dit op de markt wilt brengen, moet je eerst in kaart brengen of er een kans van slagen is.

3. Heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Wanneer een beroepsfout je klant grote schade kan toebrengen, is het verstandig een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is bijvoorbeeld niet nodig als je illustrator bent, maar wel als je juridisch advies geeft of als zzp'er in de zorg actief bent.

4. Ziet de Belastingdienst jou als ondernemer?

Wanneer de activiteiten zich afspelen binnen de hobby- of familiesfeer ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent, kun je dat wel zijn voor de btw. Je bent ondernemer voor de btw als je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent.

Je kunt controleren of de Belastingdienst jou ziet als ondernemer voor de inkomsten- en omzetbelasting.

5. Welke afspraken heb je gemaakt met de opdrachtgever?

Waar je voorheen nog te maken had met de VAR, is het daarnaast ook niet meer nodig een modelovereenkomst op te stellen en te laten controleren. Dit mag wel. Zo'n overeenkomst vul je samen met je opdrachtgever in om vast te leggen dat je geen dienstverband hebt, maar als zelfstandige in opdracht werkt. Jullie zijn samen verantwoordelijk voor het in stand houden van je zelfstandigheid tijdens je werkzaamheden. Naast het feit dat er voor de plannen uit het regeerakkoord van 2017 meer onderzoek nodig is, is de handhaving van de wet DBA is opgeschort tot 1 januari 2021. Hoewel opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking, is het aan te raden om je toch aan de regels van de wet DBA te houden. De Belastingdienst doet onderzoek naar arbeidsrelaties als er belangrijk vermoede van fraude is.

6. Moet je btw in rekening brengen en afdragen?

Sommige goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Dit is het geval wanneer je bijvoorbeeld muziek componeert, tandarts of journalist bent. Ondernemers met maximaal €20.000 omzet per jaar kunnen per 1 januari 2020 kiezen voor een vrijstelling van de omzetbelasting. Lees meer over deze regeling voor kleine ondernemers.

7. Hoeveel uur besteed je als freelancer of zzp'er?

Als je voldoet aan het urencriterium van minimaal 1.225 uur per jaar en aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebt, kom je in aanmerking voor zelfstandigenaftrek. Wanneer je meer tijd besteedt aan je werk in loondienst dan aan je zzp-werkzaamheden, kom je niet in aanmerking. Het is daarom raadzaam om je uren nauwkeurig te registeren. Middels een online boekhoudpakket met urenregistratie module gaat dit erg makkelijk. Voorbeelden hiervan zijn:

In 2019 is de zelfstandigenaftrek 7.280 euro, in 2020 7.030 euro en in 2021 6.670 euro. Dat bedrag mag je van je winst aftrekken.

8. Wanneer begin je als zzp’er?

Het urencriterium geldt ook als je aan het eind van het jaar met je onderneming start. Begin je in november, dan moet je alsnog in dat jaar aan 1.225 uur voldoen. En dat ga je zo laat in het jaar niet halen.

9. Hoe lang ben je al zzp’er?

Als je in één of meer van de vijf voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was en in die periode niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast, kom je in aanmerking voor een startersaftrek. Dit is 2.123 euro bovenop de zelfstandigenaftrek.

10. Moet je meer inkomstenbelasting gaan betalen?

Wanneer je geld bijverdient met werk als zzp'er, kan het zijn dat je in een hogere belastingschijf terechtkomt. Dat betekent dat je meer inkomstenbelasting af moet dragen.

Als je in 2020 de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt gelden de volgende tarieven:

1. Inkomen tot 68.508: 37,35 procent

2. Vanaf 68.508: 49,50 procent

Als je in 2021 de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt gelden de volgende tarieven:

1. Inkomen tot 68.508: 37,10 procent

2. Vanaf 68.508: 49,50 procent

Als je werkt in een online boekhoudpakket, zie je precies wat je inkomen is in dat specifieke jaar. Daarnaast heeft een boekhoudpakket nog meer voordelen. Bekijk deze pakketten:

E-boekhouden
e-Boekhouden

Nu 15 maanden gratis e-Boekhouden

Meer info

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee