Beleggen als zzp’er: zakelijk of privé

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Beleggen als zzp´er

Zet jij het geld dat je als zzp’er verdient wel voldoende aan het werk? Niet alleen je rendement, maar ook de belasting speelt daarbij een rol.

Houd je als zzp’er geld over na aftrek van alle zakelijke kosten? Elke euro winst draagt bij aan de opbouw van vermogen. En dat vermogen kun je gebruiken om je zakelijke doelen te behalen.

Beleggen is een aantrekkelijke manier om je vermogen op termijn te laten groeien. Maar kies je dan voor zakelijk vermogensbeheer of kies je ervoor om als particulier te gaan beleggen? De belasting die je betaalt op je vermogen speelt een belangrijke rol in deze keuze.

Belastingheffing bij particulier en zakelijk vermogen

Het vermogen waar belasting over gerekend wordt heet de ‘grondslag sparen en beleggen’. Over deze grondslag berekent de Belastingdienst het voordeel waarover je belasting betaalt. De ‘grondslag sparen en beleggen’ is de waarde van je vermogen op 1 januari van het jaar van aangifte min je heffingsvrij vermogen.

Je heffingsvrij vermogen is dat je over de eerste € 57.000 van je vermogen als particulier helemaal geen belasting betaalt (voor fiscaal partners geldt het dubbele bedrag, € 114.000).

Voor de belasting over de rest van je vermogen rekent de Belastingdienst met een verondersteld – ofwel forfaitair – rendement. In de voorlopige aanslag 2023 gebruikt de Belastingdienst fictieve rendementspercentages die dicht bij het werkelijke rendement van jouw box 3-inkomen liggen.

Dit zijn de voorlopige rendementspercentages voor 2023:

Bank- en spaartegoeden en contant geld: 0,36%

Beleggingen/andere bezittingen: 6,17%

Schulden: 2,57%

(Bron: Belastingdienst, 2023)

Begin 2024 stelt de Belastingdienst de definitieve percentages vast. Als de percentages veranderen dan worden die verrekend op je definitieve aanslag nadat je aangifte hebt gedaan.

Over het rendement wat op deze manier berekend wordt, betaal je als particulier 32% belasting.

Overtollig geld op je zakelijke rekening wordt anders belast: je betaalt belasting over het werkelijk behaalde rendement. Daarover betaal je het voor jou geldende tarief inkomstenbelasting (maximaal 49,50 %). De meeste zzp’ers en eenmanszaken betalen in box 1 een gemiddeld belastingtarief van 40%. De werkelijke belasting valt overigens iets lager uit door de mkb-winstvrijstelling voor ondernemers.

Rekenvoorbeeld

Een rekenvoorbeeld maakt het duidelijk:
Stel je haalt over € 50.000 op je rekening 0,5% rente (rendement). Dat is € 250. Je hebt daardoor een vermogen van € 50.250.

Belasting in box 3 (privé)
Je vermogen van € 50.250 valt volledig in de eerste schijf in box 3. Na aftrek van de vrijstelling van € 30.846 bedraag de heffingsgrondslag € 19.404. Het rendement in deze schijf waar je belasting over betaalt is €347. Dit is opgebouwd uit:

67% van € 19.404 = € 13.001 * 0,07% = €9
33% van € 19.404 = € 6.403 * 0,0528% = € 338
€ 9 + € 338 = € 347.

Je betaalt over dit rendement 30% belasting = € 104.

Belasting in box 1 (zakelijk)
Houd je je vermogen op een zakelijke rekening? Dan wordt in box 1 het werkelijke rendement belast. Je betaalt over het bijgeschreven rendement op je zakelijke rekening meestal gemiddeld 40% belasting.

40% over € 250 = € 100
(alle bedragen zijn naar beneden afgerond)

Zakelijk beleggen meestal interessanter

De keuze tussen zakelijk en privé vermogen opbouwen draait dus om hoeveel belasting je effectief over je vermogen betaalt. Door de wijze van belastingheffing is het bij een laag rendement vaak aantrekkelijk gebruik te maken van een zakelijk beleggingsrekening. Voor zover het vermogen natuurlijk uitkomt boven de vrijstelling in box 3. Over je rendement betaal je dan in box 1 (uitgaande van een gemiddeld belastingtarief van 40%) effectief 0,20% belasting. Minder dan de helft dus van het laagste tarief in box 3.

Bij een hoog rendement en meer vermogen is opbouw van vermogen in privé aantrekkelijker. Je rendement ligt dan al snel hoger dan de door de overheid gebruikte veronderstelde rendementen. Over je zakelijke beleggingsrekening van € 100.000 en 5% rendement betaal je in box 1 een effectief belastingpercentage van 2% (40% over 5%). Meer dan de belasting van 1,34% in box 3.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Vind het omslagpunt voor zakelijk beleggen of privé

Waar het omslagpunt tussen zakelijk en privé in jouw situatie ligt is afhankelijk van de omvang van je vermogen, je belastingschaal én van het rendement dat je behaalt. Met de handige rekentool van BerekenHet.nl zie je snel welk bedrag je als particulier aan belasting in box 3 betaalt. Dat zet je af tegen het effectieve belastingtarief dat voor jou als zzp’er of eenmanszaak geldt.

Door goed naar de belastingheffing te kijken kies je weloverwogen voor zakelijk of privé.

Let op: de Belastingdienst is alert op misbruik. Het spaargeld dat je als zzp’er op je zakelijke rekening hebt staan moet wel een zakelijk doel dienen. Controleer elk jaar wat voor jou de beste keuze is. En hou daarbij rekening met dat het verschuiven van vermogen van de ene naar de andere box niet altijd is toegestaan.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee