Eenvoudig je uren bijhouden? Zo doe je dat

Laatste update: 10-02-2023 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

eenvoudig uren bijhouden

Als zzp’er is het vaak noodzakelijk om je uren bij te houden, zodat je deze later ook kunt factureren aan je klanten. Maar hoe doe je dat en wat is het nut van een goede urenregistratie?

Urencriterium

Uren bijhouden doe je niet alleen voor jezelf, maar vaak ook voor de Belastingdienst. Als zzp’er kun je namelijk profiteren van aantrekkelijke aftrekposten, maar daarvoor moet je wel voldoen aan het zogenaamde urencriterium. Dat urencriterium houdt in dat je minstens 1225 uur per jaar aan je bedrijf werkt. Dit hoeven uiteraard niet alleen maar declarabele uren te zijn. Uren die je besteed aan bijvoorbeeld je administratie tellen ook gewoon mee. Door jouw gewerkte uren te registreren, weet je precies of je aan het urencriterium voldoet én heb je bewijs als de Belastingdienst het komt controleren.

Inzicht

Daarnaast geeft een goede urenregistratie inzicht. Je weet precies hoe lang je over bepaalde dingen doet en waar je veel of juist weinig tijd aan besteedt. Zo weet je bij het maken van een offerte beter hoeveel uren je voor een bepaalde opdracht nodig hebt en loopt je achteraf niet onnodig geld mis.

Uren registreren met een app

Maar je vraagt je nu natuurlijk af hoe je gemakkelijk al die uren bijhoudt? ‘Toch super onhandig om steeds die uren te moeten opschrijven?’ Klopt! Maar het kan ook gemakkelijk, waardoor het weinig moeite kost. Denk bijvoorbeeld aan een app waarmee je supersnel je uren invoert.

Je kunt er ook voor kiezen om een Excel bestandje te gebruiken. Dit is alleen wel wat lastige, omdat je daar vaak een laptop of pc voor nodig hebt. De kans dat je dit vergeet na een lange dag werken is aanwezig en dat is jammer.

Van uren naar factuur

Werk je veel op uurbasis? Dan is het zeker handig om te weten hoeveel uren je aan een bepaalde opdracht hebt besteed. Deze uren zijn namelijk declarabel, wat wil zeggen dat je ze in rekening kunt brengen! En je wilt natuurlijk niet te weinig krijgen, omdat je bent vergeten hoe lang je aan iets hebt gewerkt.

Kies je voor urenregistratie die is gekoppeld aan je boekhouding, zoals e-Boekhouden.nl, dan kun je eenvoudig je uren factureren. Ze staan dan namelijk al in hetzelfde systeem. Gebruik je een losse app voor je urenregistratie, dan is het handig als je deze eventueel alsnog kunt koppelen aan je boekhouding.

Kortom het bijhouden van uren is nuttig en soms noodzakelijk! Door handige apps wordt jouw urenadministratie een fluitje van een cent.

Gratis uitproberen

Tip: Ben je starter? Dan kun je het boekhoudpakket van e-Boekhouden.nl
15 maanden gratis uitproberen. Ben je geen starter? Alle leden van ZZP Servicedesk kunnen het pakket 1 jaar gratis uitproberen.

Dit artikel is in samenwerking met e-Boekhouden.nl geschreven.

E-boekhouden
e-Boekhouden

Nu 15 maanden gratis e-Boekhouden

Bekijk voordelen

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee