Geld lenen als ZZP’er: tips & tricks
Miljoenen Nederlanders zijn zzp’er. Als je dit artikel leest, dan is de kans groot dat je zelf ook werkzaam bent als zelfstandige zonder personeel. Mocht je erover nadenken om geld te gaan lenen, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we je 6 belangrijke tips en tricks!
Tip 1: Zorg voor een georganiseerde administratie
De eerste tip is een goede tip van de Kamer van Koophandel. Voordat je overgaat tot het aanvragen van een lening, is het belangrijk om je administratie goed op orde te hebben. Als zzp’er zul je namelijk altijd jaarcijfers moeten aanleveren wanneer je een lening aanvraagt. Als je administratie een puinhoop is, dan is het niet zo eenvoudig om even snel de jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar uit te draaien. Heb je alles netjes gedocumenteerd in je boekhouding, dan is dit echter een fluitje van een cent.
Is je administratie nog niet op orde, zorg dan dat je dit eerst doet. Dit is trouwens altijd een aanrader, ook als je niet van plan bent om een lening aan te vragen. Met een goede financiële administratie weet je hoe het gaat met de zaken en waar je aan kunt werken.
Denk je dat het te veel werk is om zelf je administratie op orde te brengen, of heb je er simpelweg te weinig verstand van? Schakel dan de hulp van een expert in. Een boekhouder kan voor jou de orde op zaken stellen. Meestal is de investering in een goede boekhouder het meer dan waard.
Tip 2: Maak gebruik van een kredietbemiddelaar
Een kredietbemiddelaar bemiddelt tussen kredietverstrekkers een aanvragers van leningen. Zo kun je via een kredietbemiddelaar gunstigere voorwaarden krijgen dan door direct aan te kloppen bij een kredietverstrekker. Een voorbeeld van zo’n kredietbemiddelaar is Becam.
Natuurlijk kun je ook zelf aankloppen bij verschillende kredietverstrekkers, om zo een aantal offertes toegestuurd te krijgen. Via een kredietbemiddelaar gaat dit proces echter sneller en profiteer je van de specialistische kennis die de bemiddelaar meebrengt. Heb je dus niet veel kaas gegeten van financiën en specifiek leningen, dan is het vaak een goed idee om de aanvraag voor een lening via een bemiddelaar te laten lopen.
Tip 3: Doorlopend krediet of persoonlijke lening
Als je klaar bent om een eerste leningaanvraag in te dienen, dan is het tijd om te bepalen voor welk type lening je gaat kiezen. Als zzp’er kun je kiezen uit een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Waarin verschillen deze twee van elkaar?
Een persoonlijke lening is waar de meeste zzp’ers voor gaan. Bij zo’n lening heb je een vaste aflostermijn en een vaste rente. Je bent dus iedere maand hetzelfde bedrag kwijt aan de aflossing en de rentebetaling. Zo kom weet je waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.
Een doorlopend krediet werkt anders dan een persoonlijke lening. Bij een doorlopend krediet ben je de eerste paar jaar vrij om geld op te nemen wanneer je wilt, tot een bepaald maximum. Je leent dus niet een bedrag in een keer, maar je kunt meerdere keren kleinere bedragen lenen wanneer het je uitkomt. Het nadeel is dat je niet van tevoren weet hoeveel je precies zult gaan lenen en hoeveel je aan rente moet gaan betalen.
Tip 4: Looptijd of aflospercentage kiezen
Bij het aanvragen van een persoonlijke lening, kies je vooraf de looptijd. Dit is het aantal jaar waarover je de lening verspreid terugbetaalt. Bij een doorlopend krediet kies je vooraf het aflospercentage, het percentage van het geleende bedrag wat je per maand aflost.
Op het eerste gezicht lijkt het interessant om een looptijd of aflospercentage te kiezen, waarbij je per maand zo min mogelijk hoeft te betalen. De keerzijde hiervan is dat je langer leent en dus meer rente moet betalen.
Tip 5: Vergelijk verschillende aanbiedingen
Niemand wil te veel betalen, zeker niet als het om grote bedragen gaat. Daarom doe je er goed aan om altijd offertes van meerdere kredietverstrekkers te vergelijken, voordat je overgaat tot het afsluiten van een lening. Kijk naar de rentes en de voorwaarden die de verschillende kredietverstrekkers hanteren. Leg deze naast elkaar en ga voor jezelf na welk aanbod het beste past bij jouw situatie. Kom je hier zelf niet uit, dan kun je altijd de hulp van een expert inschakelen.
Tip 6: Check de voorwaarden
De laatste tip die we je mee willen geven, is om vooraf altijd goed de voorwaarden van een lening te checken. Doe dit nooit pas achteraf, na het afsluiten van de lening. Als je een lening afsluit met ongunstige voorwaarden, dan kan dit financieel echt vervelend uitpakken op de langere termijn.
Een voorbeeld van zo’n voorwaarde heeft te maken met vroegtijdig aflossen. Zoals we eerder al aangaven, kies je vooraf zelf een looptijd voor de lening. Heb je echter een goede maand gehad, dan wil je misschien wel eerder je lening afsluiten. Dat kan niet altijd!
Bij veel kredietverstrekkers kun je wel gewoon je lening eerder aflossen, maar er zijn een aantal kredietverstrekkers waarbij je extra moet betalen als je eerder aflost. Je moet dan een boete betalen en mag dus niet boetevrij vroegtijdig aflossen. Voorwaarden als deze zijn belangrijk om vooraf dubbel te checken.