De 7 beste manieren om geld te verdienen met YouTube

Laatste update: 02-04-2024 Leestijd: 8 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Geld verdienen met YouTube

YouTube, één van de meest bezochte websites ter wereld en een perfect platform om geld te verdienen! De website is ontzettend populair bij jong en oud en trekt bezoekers van over de hele wereld. De werkwijze van YouTube is simpel: maak een account aan, deel je video’s en laat anderen genieten van deze video’s.

Ontdek in dit artikel de zeven beste strategieën om geld te verdienen met YouTube. We geven je zes nuttige tips om je YouTube-kanaal te laten groeien, leggen je uit wat belangrijk is om YoutTube zakelijk in te zetten en beantwoorden we de meest voorkomende vragen.

Misschien ook interessant:

 

De allereerste YouTube video

De allereerste video op het platform werd geplaatst op 23 april 2005 door medeoprichter van YouTube Jawed Karim. In het 18 seconden-durende filmpje vertelt hij, terwijl hij in een dierentuin bij de olifanten staat, dat de beesten een ontzettend lange slurf hebben. That’s it, de allereerste video op YouTube. Niet bijzonder, spannend of interessant. En tóch is de video al meer dan 200 miljoen keren bekeken en heeft het de maker veel geld opgeleverd.

Tegenwoordig verdien je (helaas) geen geld meer met een dergelijke video. Je zult net iets meer moeten uitpakken om kijkers te boeien, je aantal abonnees te vergroten en om er daadwerkelijk geld mee te verdienen. Maar het is mogelijk!

Wij vertellen je de 7 beste manieren om geld te verdienen met YouTube. Ook geven we je 6 tips om het aantal abonnees op je YouTube-account te laten groeien, vertellen we je waar je op moet letten als je bedrijfsmatig aan de slag wilt met YouTube en beantwoorden we de meestgestelde vragen.

De allereerste YouTube video met medeoprichter Jawed Karim

7 manieren om geld te verdienen met YouTube

 1. Sluit je aan bij het YouTube-partnerprogramma
 2. Verkoop merchandise producten
 3. Plaats affiliate links naar webshops
 4. Plaats advertenties
 5. Bied lidmaatschappen aan
 6. Werk samen met sponsors
 7. Bied YouTube Premium aan

Om geld te verdienen met YouTube moet de basis van je account goed zijn. Kies één specifieke niche, maak unieke, waardevolle en boeiende content, zorg dat de video’s van hoge kwaliteit zijn en wees interactief met je kijkers. Voldoet jouw account aan al deze voorwaarden? Dan ben jij klaar om met deze 7 manieren geld te verdienen met je YouTube-account.

1: Sluit je aan bij het YouTube-partnerprogramma

Met het YouTube-partnerprogramma krijgen YouTube-gebruikers toegang tot extra functies. Zo krijg je toegang tot een professioneel ondersteuningsteam voor videomakers, toegang tot de Copyright Match Tool (om ongewenste duplicatie van jouw video’s te voorkomen) en toegang tot handige functies om inkomsten te genereren.

Allemaal functies om nog betere video’s te maken die nóg beter aansluiten bij je kijkers. Wel zijn er een aantal voorwaarden om te mogen deelnemen aan het YouTube-partnerprogramma. Zo moet je meer dan 1000 abonnees hebben en in de afgelopen 12 maanden een minimale kijktijd van 4000 uur hebben bereikt.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

2: Verkoop merchandise producten

Veel bekende youtubers kiezen ervoor merchandise producten te verkopen via YouTube. Bij merchandise profiteer je van de populariteit van je eigen YouTube kanaal door producten met bijvoorbeeld jouw logo te verkopen. Hierbij kun je denken aan de verkoop van t-shirts, mokken of petten. Heb jij al een flink aantal trouwe abonnees? Verkoop dan je eigen producten met jouw logo en verdien zo je geld!

3: Plaats affiliate links naar webshops

Steeds meer webshops en andere bedrijven doen aan affiliate marketing. Bij affiliate marketing worden partners gevraagd producten te promoten via bijvoorbeeld hun YouTube-kanaal. Levert dit het bedrijf extra online bezoekers of verkopen op? Dan ontvangt de partner over iedere extra bezoeker of verkoop die plaatsvindt via zijn/haar kanaal een affiliate commissie.

Aansluiten bij een affiliate programma is gemakkelijk: benader zelf bedrijven voor een eventuele samenwerking of sluit je aan bij een bestaand(e) affiliate campagne of -netwerk.

Op YouTube promoot je gemakkelijk producten in je video’s. De affiliate link plaats je vervolgens in de beschrijving van de video. Worden je kijkers enthousiast, klikken ze op de affiliate link die ze naar de productpagina van het bedrijf brengt en kopen ze het product? Dan krijg jij hier een bedrag voor. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk een bedrag te ontvangen wanneer kijkers enkel naar een pagina doorklikken zonder iets te kopen.

Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

4: Plaats advertenties

Eén van de meest laagdrempelige manieren om geld te verdienen via YouTube, is door advertenties bij je video’s te plaatsen. Veel bedrijven willen maar wat graag adverteren via YouTube omdat ze op deze manier een grote doelgroep bereiken.

Via ‘YouTube Studio’ zet je per video de advertenties gemakkelijk aan. Je kiest zelf het type advertentie dat je wilt weergeven. Het bedrag dat je hieraan verdient hangt af van het aantal klikken op de advertenties via jouw video, maar ook van het thema van jouw video. Zo verdient een video over financiën meer advertentiegeld dan een video over knutselen.

5: Bied een kanaal-lidmaatschap aan

Door een kanaal-lidmaatschap krijgen kijkers toegang tot exclusieve voordelen. Kijkers met een lidmaatschap krijgen bijvoorbeeld video’s en speciale acties eerder te zien dan kijkers zonder lidmaatschap.

Om lid te worden, betalen kijkers een klein bedrag. Van dit bedrag wordt 70% aan jou uitbetaald. Als videomaker kun je de lidmaatschap-knop zelf aan- en uitzetten via je instellingen.

6: Werk samen met sponsors

Zijn jouw video’s populair? Benader dan sponsors binnen je niche voor samenwerkingen. Jij prijst hun producten en/of diensten aan via je video’s en in ruil daarvoor ontvang je een X bedrag.

7: Bied YouTube Premium aan

Via YouTube Premium kijken leden ononderbroken je video’s (dus zonder advertenties), kunnen ze video’s op de achtergrond afspelen (dus met bijv. een vergrendeld scherm) en kunnen ze video’s downloaden om deze vervolgens offline te bekijken.

Voor een premium account betaal jij als videomaker niets, je kijkers betalen hier wel geld voor. Het grootste deel van deze opbrengsten gaat naar jou, de videomaker.

Bedrijfsmatig aan de slag met YouTube? Let dan hierop

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is geld verdienen met YouTube mogelijk en heeft het zeker de potentie om een succesvolle onderneming te worden. Zodra je bedrijfsmatig aan de slag wilt met je YouTube-account moet je, net als iedere andere Nederlandse ondernemer, je inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Lees hier waar je als startende zzp’er allemaal op moet letten. Verdien je geld met YouTube? Dan moet je waarschijnlijk inkomstenbelasting betalen en btw afdragen. Houd hiervoor een goede administratie bij. Deze administratie kun je uitbesteden aan een goede boekhouder, maar kun je uiteraard ook zelf doen. Wij adviseren deze programma’s:

#1

e-Boekhouden.nl

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

#2

MoneyMonk

Beheer jouw volledige administratie, zonder gedoe!

#3

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp’ers.

6 tips om je aantal YouTube-abonnees te laten groeien

 1. Deel je video’s op andere social media-kanalen
 2. Plaats een abonneer-knop in je video 
 3. Zet een abonneer-link in de beschrijving van je video 
 4. Werk samen met andere youtubers
 5. Zorg voor een pakkende, goede eerste indruk
 6. Wees consistent in video’s

Tip 1: Deel je video’s op andere social media-kanalen

Tegenwoordig deel je gemakkelijk je YouTube-video’s op andere social media-kanalen, zoals Instagram of TikTok. Door je video’s ook te delen op andere kanalen, zien meer mensen je video’s en vergroot je de kans op meer abonnees. Verwijs altijd naar jouw YouTube-kanaal, zodat de kijkers je weten te vinden.

Tip 2: Plaats een abonneer-knop in je video

Om de kijkers van je video’s te stimuleren zich te abonneren op jouw kanaal, kun je een abonneer-knop in je video plaatsen. Zo abonneren ze zich met één gemakkelijke klik op de knop.

Het plaatsen van een abonneer-knop in je video is gemakkelijk:

 • Ga naar YouTube Studio
 • Ga naar instellingen
 • Klik op ‘kanaal’
 • Klik op ‘branding’
 • Bepaal op welk moment je de abonneer-knop wilt laten zien in de video (volledige video, start of einde)
 • Zoek via Google een afbeelding van de abonneer-knop en sla deze op
 • Klik op vervangen of verwijderen
 • Kies de afbeelding en voeg deze toe
 • Sla de wijzigingen op

Tip 3: Zet een abonneer-link in de beschrijving van je video

Naast het plaatsen van een abonneer-knop in je video, kun je ook een abonneer-link in de beschrijving van je video plaatsen. Kopieer de URL van je YouTube-kanaal en voeg daaraan toe ‘sub_confirmation=1’. Zet deze link in de beschrijving van de video en schrijf er een korte tekst bij waarin je je kijkers vraagt zich te abonneren op jouw YouTube-kanaal. Klikken kijkers op deze link? Dan zijn ze geabonneerd op je kanaal!

Tip 4: Werk samen met andere youtubers

Door samen te werken met andere youtubers, vergroot je jouw bereik én het bereik van je collega-youtuber. Een win-win-situatie dus. Jij verwijst in de video naar het kanaal van je collega, je collega verwijst in zijn/haar kanaal naar jou en zo hebben jullie er beiden opeens meerdere abonnees bij!

Tip 5: Zorg voor een pakkende, goede eerste indruk

De eerste indruk is belangrijk. De titel, beschrijving en thumbnail zijn de eerste indruk die kijkers van jouw video krijgen. Zorg voor een passende titel die de kijkers nieuwsgierig maakt, maar geef nog niet teveel prijs. Gebruik een thumbnail en beschrijving die de titel kracht bijzetten en kijkers zullen wel móéten klikken op je video.

Tip 6: Wees consistent met je video’s

Consistentie is één van de belangrijkste factoren voor succes op YouTube. Kijkers abonneren zich namelijk niet op jouw kanaal omdat ze die ene video zo goed vonden. Ze abonneren zich omdat ze in de toekomst soortgelijke video’s verwachten. Wees daarom consistent in je niche, content, opmaak en indeling en bouw op deze manier je eigen merk op.

Daarbij is het ook belangrijk consistent te zijn in je uploads: het algoritme van YouTube is namelijk zo gebouwd dat kanalen met consistente uploads hoger in de zoekresultaten verschijnen. En wie hoger in de zoekresultaten verschijnt, wordt makkelijker gevonden. Een contentkalender helpt daar enorm bij.

Bonus tip: Ga procesmatig te werk

Besluit je na het lezen van dit artikel aan de slag te gaan met YouTube? Je zult snel ontdekken dat het maken van video’s bestaat uit veel verschillende onderdelen: het schrijven van je script, het maken van thumbnails, het opnemen van de video’s, editen enzovoorts. Denk daarom goed na over hoe je jouw video’s zo efficiënt mogelijk kunt produceren. Hoe meer video’s jij kunt maken, hoe meer geld je kunt verdienen. Wellicht werkt het voor jou bijvoorbeeld goed als je eerst meerdere scripten afmaakt en daarna in één dag al de video’s daarvoor opneemt. Zijn er bepaalde onderdelen in het proces die je niet leuk vindt? Kijk dan eens op freelance platformen of je ondernemers kunt vinden, waaraan je die onderdelen kunt uitbesteden. Zo is de kans groot dat je een editor kunt vinden die voor een relatief laag bedrag jouw video’s kan bewerken.

FAQ geld verdienen met YouTube

Je verdient geld met YouTube door advertenties en affiliate links te plaatsen, merchandise producten te verkopen, lidmaatschappen en YouTube Premium aan te bieden en door samen te werken met sponsors.

Je adverteert op YouTube door via ‘YouTube Studio’ de advertentie-functie aan te zetten en het type advertentie te selecteren dat je wilt weergeven.

Met de volgende social media-kanalen kun je geld verdienen:

 • TikTok: Adverteren, producten promoten, accounts verkopen of managen
 • Facebook: Adverteren, producten promoten, accounts verkopen, accounts managen
 • Instagram: Adverteren, producten promoten, accounts verkopen, accounts managen
 • Linkedin: Adverteren
 • Snapchat: Producten promoten
 • Pinterest: Producten promoten
 • Twitter: Nieuwsberichten, onderzoeken of bedrijven promoten
 • YouTube: Producten promoten of geld ontvangen voor het aantal kijkers

Iedere 1000 views op YouTube levert je tussen de €0,50 en €10,00 op. Dit is afhankelijk van de doelgroep die de video’s bekijken. Is de doelgroep zakelijk dan leveren 1000 views meer op dan wanneer de doelgroep bestaat uit jonge kinderen. Kinderen kunnen namelijk geen uitgaven doen en zijn daarom minder interessant voor reclames.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee