ZZP Servicedesk

Hoe maak ik een offerte als zzp’er?

Tips voor het maken van een offerte

Hoe maak ik een offerte als zzp’er?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Met een goede offerte breng je helder over wat je voor je klanten kunt betekenen en wat je ervoor terug wilt. Hoe maak je een offerte en wat moet je erin zetten?

Een offerte heeft weinig wettelijke voorschriften. Voor de Belastingdienst moet je er een offertenummer en jouw gegevens op zetten. Met deze gegevens kan de Belastingdienst zien of jij mogelijk offertes achterhoudt omdat je bijvoorbeeld zwart werkt. Ook zijn er een aantal gegevens die erop moeten staan zodat de klant jou kan bereiken, zoals een telefoonnummer, bedrijfsnaam en adres. Een uitleg van de diensten of producten die jij kunt leveren is uiteraard ook handig.

Een goede offerte is niet te kort, maar ook niet te lang. Eén pagina met een eventuele bijlage waarin je de kosten uitgebreider weergeeft, voldoet. Je kunt in je offerte jouw creativiteit naar voren brengen, maar je kunt het ook heel zakelijk houden.

Wat zet ik in een offerte?

Met een goede offerte zorg je ervoor dat alle onduidelijkheden de wereld uit zijn. Wees niet bang om je opdrachtgever op te bellen als je twijfelt over zijn/haar wensen. Je wilt immers niet dat de opdrachtgever voor een ander bedrijf kiest omdat jouw communicatie niet goed genoeg is.

Wil je een offerte maken? Dit staat er in een heldere offerte:

  • de gegevens van je bedrijf en eventueel je bedrijfslogo bovenin;
  • een offerte- en referentienummer;
  • de naam van je opdrachtgever;
  • een duidelijke opsomming van de diensten of producten die jij gaat leveren;
  • de prijs van de diensten of producten;
  • duidelijkheid over de geldigheid van de prijs, dit kun je in een voetnoot onderaan zetten;
  • de datum van aanmaak;
  • je naam, handtekening en eventueel je functie.

Voordelen online offertes maken

Een offerte hoef je niet handmatig te maken. Er zijn ook online boekhoudprogramma’s die dit automatisch voor je kunnen doen. Met één klik is het vaak direct geregeld. Daarnaast kun je een offerte makkelijk aanpassen naar je eigen huisstijl en online laten ondertekenen.

Boekhoudpakketten met offertemodule

Dit zijn een aantal geschikte boekhoudpakketten met offertemodule:


 

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!