ZZP Servicedesk

Welk tarief rekenen andere zzp’ers in 2022?

Plus: tips voor het vaststellen van het juiste uurtarief.

Welk tarief rekenen andere zzp’ers in 2022?

Het tarief dat andere zzp’ers rekenen in 2022 is een gemiddeld uurtarief tussen de 45 en 60 euro per uur (exclusief btw). Hierbij is een gemiddelde genomen van alle zzp’ers die hebben meegedaan aan het onderzoek. Het blijkt dat 12% van de zzp’ers geen uurtarief rekenen maar een vast bedrag per opgeleverd project of dienst. Hoe bereken je nu je eigen tarief? Hieronder lees je een paar tips.

In dit artikel

Wat zijn de uurtarieven van zzp’ers in 2022?

In het overzicht uit de Loonwijzer Salaris Enquête blijkt dat de uurtarieven die zzp’ers in verschillende sectoren enorm verschillen. Zo rekenen kappers in 2022 een uurtarief van tussen de €12 – €16, terwijl organisatie-adviseurs hun opdrachtgevers voor elk uur van hun tijd tussen de €80 – €150 laten aftikken.

Tip 1: Ga niet per definitie in het midden zitten

Heb jij na een paar goede kennismakingsgesprekken bereikt in de onderhandelingsfase met jouw ideale klant? Mogelijk ben je bang dat je met een te hoog uurtarief alsnog die droomklant kwijtraakt. Het kan daarom verleidelijk zijn te kijken naar wat je collega-zzp’ers in jouw industrie als uurtarief rekenen en veilig in het midden te gaan zitten. Hoewel we begrijpen dat dit een verleidelijke strategie is, kun je op deze manier veel geld mislopen. Wanneer je als zzp’er 1.000 uur per jaar werkt, kan het lef om je uurtarief €10,- hoger in te steken per jaar €10.000,- opleveren

Meer ondernemerstips ontvangen? Dit mag je niet missen! Ontvang net als 11,432 andere ondernemers gratis de beste zakelijke tips en het laatste nieuws in je inbox.

Tip 2: Doe je huiswerk

Ben je onzeker over of je potentiële opdrachtgever akkoord gaat met jouw voorgestelde tarief? Bereid je voor op een gesprek waarin je dit tarief moet verdedigen. Neem eens rustig de tijd om met pen en papier alle argumenten op een rij te zetten, waarom jij dat uurtarief wel degelijk waard bent. Deze exercitie helpt je niet alleen om mogelijk toch de opdracht binnen te halen, het helpt je ook om meer zelfverzekerd te worden over je eigen kwaliteiten in toekomstige gesprekken.

Tip 3: Reken je niet rijk door de vergelijking met loondienst te maken

Veel zzp’ers stappen in de valkuil hun uurtarief een op een te vergelijken met het uurloon in loondienst. Deze vergelijking moet echter met nuance worden bekeken: als zzp’er moet je zelf de kosten ophoesten voor voorzieningen als je pensioen en de benodigde verzekeringen.

Conclusies en aanbevelingen

Ben je na het lezen van dit artikel nog niet helemaal zeker over je uurtarief? Lees hier meer tips om als zzp’er je uurtarief te bepalen. Ben je zzp’er in de zorg? Lees hier ons speciale artikel over uurtarieven voor zzp’ers in de zorg.

Weet je welk tarief je gaat rekenen? Als zzp’er wil je je urenadministratie zo eenvoudig mogelijk houden. Er zijn een aantal mobiele apps die het bijhouden van je uren vergemakkelijken. Zo weet je precies wat je moet factureren. Voorbeelden van handige pakketten zijn:

e-Boekhouden.nl – Starten / ZZP’er 15 maanden gratis (Beste getest)

Een ongekend eenvoudig boekhoudpakket voor zzp’ers inclusief uitgebreide facturatie tool. Maak gebruik van boekhouden, offertes, factureren, urenregistratie en de gratis app. Nú maar liefst 15 maanden gratis! Profiteer van deze unieke actie en start direct!
Claim nu 15 maanden gratis     Bekijk de website

Fiscus.nl – Het boekhoudpakket voor zzp’ers

Hét boekhoudpakket voor Zzp’ers. Maak hier je gratis account aan en start direct!
Proefperiode  Bekijk de website

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Laat je gegevens achter

En ontvang net zoals 11.452 ondernemers het belangrijkste nieuws en mis niets!

Bedankt voor je inschrijving

Let op, de eerste mail kan in de spam komen. Voeg daarom nieuwsbrief@zzpservicedesk.nl nu al toe aan je contacten.