Welk tarief rekenen andere zzp’ers in 2024?

Laatste update: 07-05-2024 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Het tarief dat andere zzp'ers rekenen in 2024 is een gemiddeld uurtarief tussen de 45 en 60 euro per uur (exclusief btw). Hierbij is een gemiddelde genomen van alle zzp'ers die hebben meegedaan aan het onderzoek. Het blijkt dat 8% van de zzp'ers geen uurtarief rekenen maar een vast bedrag per opgeleverd project of dienst. Hoe bereken je nu je eigen tarief? Hieronder lees je een paar tips.

Verhoog je uurtarief

Tip: Zo verhoog jij je uurtarief

Je uurtarief verhogen als zzp'er was nog nooit zo eenvoudig. Download GRATIS ons stappenplan, volg de stappen en ga voor een hoger uurtarief.

Wat zijn de zzp tarieven 2024?

In het overzicht uit de Loonwijzer Salaris Enquête blijkt dat de uurtarieven die zzp’ers in verschillende sectoren enorm verschillen. Zo rekenen kappers in 2024 een uurtarief tussen de €15 – €30, terwijl organisatie-adviseurs hun opdrachtgevers voor elk uur van hun tijd tussen de €85 – €250 laten aftikken. Het uurtarief projectmanager ligt tussen de €50 – €200, en een uurtarief zzp techniek is alles tussen de €40 en – €100.

Hoewel er geen minimum uurtarief zzp 2024 bestaat, is het uurtarief waar je van kunt leven in het algemeen €15.

Tip 1: Ga niet per definitie in het midden zitten

Heb jij na een paar goede kennismakingsgesprekken een goed zzp uurtarief bereikt in de onderhandelingsfase met jouw ideale klant? Mogelijk ben je bang dat je met een te hoog uurtarief alsnog die droomklant kwijtraakt. Het kan daarom verleidelijk zijn te kijken naar wat je collega-zzp’ers in jouw industrie als uurtarief rekenen en veilig in het midden te gaan zitten. Hoewel we begrijpen dat dit een verleidelijke strategie is, kun je op deze manier veel geld mislopen. Wanneer je als zzp’er 1.000 uur per jaar werkt, kan het lef om je uurtarief €10,- hoger in te steken per jaar €10.000,- opleveren.

Tip 2: Doe je huiswerk

Ben je onzeker over of je potentiële opdrachtgever akkoord gaat met jouw voorgestelde tarief? Bereid je voor op een gesprek waarin je dit tarief moet verdedigen. Neem eens rustig de tijd om met pen en papier alle argumenten op een rij te zetten, waarom jij dat uurtarief wel degelijk waard bent. Deze exercitie helpt je niet alleen om mogelijk toch de opdracht binnen te halen, het helpt je ook om meer zelfverzekerd te worden over je eigen kwaliteiten in toekomstige gesprekken.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Tip 3: Reken je niet rijk door de vergelijking met loondienst te maken

Veel zzp’ers stappen in de valkuil hun uurtarief een op een te vergelijken met het uurloon in loondienst. Deze vergelijking moet echter met nuance worden bekeken: als zzp’er moet je zelf de kosten ophoesten voor voorzieningen als je pensioen en de benodigde verzekeringen.

Conclusies en aanbevelingen

Ben je na het lezen van dit artikel nog niet helemaal zeker over je uurtarief? Lees hier meer tips om als zzp’er je uurtarief te bepalen. Ben je zzp’er in de zorg? Lees hier ons speciale artikel over het uurtarief zzp zorg 2024Ben je zzp’er in de bouw? Lees hier ons artikel over het gemiddeld uurtarief zzp bouw 2024. Voor zzp’ers in het onderwijs is ons artikel over het uurtarief zzp onderwijs 2024.

Weet je welk tarief je gaat rekenen? Als zzp’er wil je je urenadministratie zo eenvoudig mogelijk houden. Er zijn een aantal mobiele apps die het bijhouden van je uren vergemakkelijken. Zo weet je precies wat je moet factureren. Voorbeelden van handige boekhoudpakketten zijn:

#1

e-Boekhouden.nl

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

#2

MoneyMonk

Beheer jouw volledige administratie, zonder gedoe!

#3

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp’ers.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee