ZZP Servicedesk

Hoe registreer ik een domeinnaam?

domeinnaam registreren voor een website: hoe doe je dat?

Hoe registreer ik een domeinnaam?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Je hebt de perfecte naam gevonden voor de website van jouw bedrijf. Nu is het belangrijk dat je de naam ergens vastlegt, zodat niemand anders ermee vandoor kan gaan. Maar waar kun je jouw domeinnaam registreren en wat kost dat?

Een domeinnaam registreer je bij zogeheten registrars. Dat zijn online bedrijven waar je vaak niet alleen domeinnamen kunt kopen, maar die ook hostingpakketten en e-maildiensten aanbieden.

Losse domeinnaam of alles-in-één pakket

Bij veel bedrijven kun je terecht voor de registratie van een domeinnaam. Bij deze partijen kun je dan vervolgens ook webhosting afnemen. Echter, er zijn ook aanbieders waar je zelf een website kan bouwen en je domeinnaam gratis is inbegrepen in een alles-in-één pakket. Voorbeelden zijn JouwWeb en   . Als je dus van plan bent niet te veel geld uit te geven en je website zelf te maken, kies dan eerst de online websitebuilder voordat je je domeinnaam registreert.

Welke registrar?

Er zijn ontzettend veel registrars te vinden online. Daarom is het verstandig om te zoeken naar reviews, zeker als je meer dan alleen een domeinnaam bij de registrar af wilt nemen. Als je bijvoorbeeld hosting- en e-maildiensten af gaat nemen, is het belangrijk dat jouw registrar een stabiele partij is waar je van op aan kunt en die jou goed kan helpen wanneer je vragen hebt.

Waar je ook op moet letten, is of de registrar wel de extensie aanbiedt die jij wilt. Het is niet zo dat registrars alle extensies aanbieden die wereldwijd beschikbaar zijn. Als je een .nl-domein wilt, kun je hier alle registrars vinden die dat aanbieden. Overigens betekent dat niet dat .nl de enige extensie is die je bij deze registrars kunt vastleggen. Het aanbod in extensies verschilt per partij.

Kosten

Registrars mogen zelf bepalen welke kosten zij in rekening brengen voor domeinnaamregistratie. Daarom verschillen de prijzen onderling. Bij de meeste kun je al voor een paar euro per jaar een domeinnaam vastleggen. Als er een jaar voorbij is, wordt doorgaans de registratie automatisch verlengd en wordt het geld van je rekening afgeschreven.

Eigenaar

Zodra je de domeinnaam hebt vastgelegd en betaald, ben jij de eigenaar. Dat betekent dat niemand anders gebruik kan maken van dit webadres. Houd er wel rekening mee dat jouw gegevens door deze registratie online te vinden zijn. De gegevens van domeinnaam-eigenaren zijn namelijk vrij toegankelijk. Heb je een .nl-domein op jouw naam staan? Tik het maar eens in op deze website. Je zult zien dat jouw persoonlijke gegevens tevoorschijn komen.

Als geregistreerde houder ben jij de enige die de domeinnaam kan verhuizen of kan overgeven aan een ander. Daarom is het erg belangrijk dat je de domeinnaam van jouw bedrijf op je eigen naam zet. Als je de url laat registreren door bijvoorbeeld je webbouwer, is hij eigenaar en kan hij er van alles mee doen.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Website naar andere domeinnaam overzetten
Er zijn verschillende redenen denkbaar om de website van je bedrijf naar een andere domeinnaam over te zetten. Misschien heb je in het verleden…
Je logo is hét belangrijkste communicatiemiddel voor de herkenbaarheid en naamsbekendheid van je bedrijf. Dat is niet iets dat je even in elkaar flanst….
Jij bent je bedrijf, maar jouw eigen naam is niet altijd geschikt als bedrijfsnaam. Wat is dan wel een goede naam voor je onderneming?…
De vakantietijd is voor veel zzp’ers en zelfstandigen een rustige periode. Opdrachtgevers zijn het land uit en veel bedrijven en overheidsinstellingen sluiten de deuren…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.