ZZPSERVICEDESK

Hoe word ik zelfstandig gastouder?

Hoe word ik zelfstandig gastouder?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Wil je zelfstandig gastouder worden? Dat kan! De laatste jaren is er veel veranderd voor gastouders. Je kunt nu niet meer als bijbaan ‘even snel’ gastouder worden, je moet diploma’s, certificaten en verklaringen hebben. Wat heb je nodig om zelfstandig gastouder te worden?
Wat moet ik regelen?
Naast de regelingen waaraan elke zzp’er zich moet houden, gelden er voor gastouders nog een aantal andere eisen en regelingen. Om te beginnen moet je ouder dan achttien zijn en Nederlands (of Fries in Friesland) spreken, maar er komt nog veel meer bij kijken.
 

Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen

Je moet je volgens de Wet Kinderopvang inschrijven bij een gastouderbureau dat ingeschreven staat in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Als je niet verbonden bent aan een LRKP-nummer, dan krijgen de ouders geen kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Zij hebben namelijk jouw registernummer nodig om deze toeslag te krijgen. 

 

Diploma 

Om te mogen werken als gastouder heb je een diploma nodig. Staat jouw diploma niet op de lijst van regeling Wko, dan kan je het diploma controleren bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Heb je het certificaat goed gastouderschap vóór 2011 óf een Ervaringscertificaat (EVC) voor 1 januari 2012 behaald? Dan volstaat dit ook, maar je hebt ook een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen nodig. 

 

EHBO

Een gastouder moet beschikken over een EHBO-certificaat gericht op kinderen. Je kunt meerdere soorten Eerste Hulp-cursussen volgen om een geschikt certificaat te behalen. 
 

VOG

Je moet een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen om met kinderen te werken. Als je in de laatste acht jaar geen misdaden hebt gepleegd, is dit over het algemeen geen probleem. Sinds 1 juli 2014 is in de wet opgenomen dat niet alleen jij een VOG moet aanvragen, maar ook je huisgenoten. Zij kunnen immers ook in de buurt van de kinderen komen.
 

Aftrekbare kosten

Je kunt als zelfstandig professional gebruikmaken van verschillende aftrekposten. De kosten die jij maakt om jouw beroep uit te oefenen vallen hier ook onder. Denk aan luiers, eten, drinken, speelgoed enzovoorts. Hou dus dit soort aankopen bij in je administratie.
 

Aantal kinderen

Het spreekt voor zich, maar je kunt in je eentje niet op 30 kinderen tegelijk letten. Daarom is er een maximum aantal kinderen waarop jij volgens de wet mag passen.

0 tot 13 jaar: Je mag als gastouder maximaal zes kinderen opvangen. Maximaal vijf kinderen tot 4 jaar, maximaal vier kinderen tot 1 jaar, waarvan dat maximaal twee kinderen van 0 jaar mogen zijn.

Jouw eigen kinderen tot 10 jaar oud tellen ook mee in het totaal aantal kinderen waarop je mag passen. Je kunt als gastouder ook jouw kinderen bij een opvang achterlaten om ruimte te maken voor een extra opvangkind. Jij hebt ook recht op kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst om je werk als gastouder uit te oefenen.

Als je op vier of meer kinderen past, dan is het nodig om een achterwacht in te stellen. Een achterwacht heeft, vreemd genoeg, geen EHBO of VOG nodig, maar moet wel te allen tijden binnen tien minuten ter plaatse kunnen zijn. Een achterwacht is een persoon waarmee je contact op kunt nemen indien er een ongeluk of iets dergelijks gebeurt. Niet alleen ongelukken met de kinderen, maar ook als jij bijvoorbeeld onwel wordt. Je kunt dit regelen met het gastouderbureau waarmee jij verbonden bent, maar je kunt ook een oplettende ouder in de buurt aanwijzen.
 

Eisen aan de werkplek

Je werkplek is tegelijkertijd de plek waar de kinderen met elkaar spelen. Uiteraard moet het veilig voor kinderen zijn, maar er is nog een aantal andere eisen waaraan je opvangplek moet voldoen:
– Voor kinderen tot anderhalf jaar oud moet er een aparte slaapplek zijn;
– De woning moet rookvrij zijn en voldoende werkende rookmelders hebben;
– Er moet zowel binnen als buiten voldoende speelruimte zijn.
 

Gastouder én houder van gastouderbureau niet toegestaan

Het gastouderbureau is verantwoordelijk voor het waarborgen van kwaliteit en begeleiding van de gastouders. 
Daarmee kan een gastouder niet tegelijkertijd houder zijn; je kunt jezelf niet controleren of begeleiden.  

Alle eisen aan gastouders per 2019 staan in de Regeling Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen
 

Tarief bepalen

De ouders van de kinderen krijgen kinderopvangtoeslag als zij hun kinderen bij een kinderopvang of buitenschoolse opvang achterlaten. In 2018 is het maximumtarief dat ouders vergoed krijgen 5,91 euro per uur. Deze vergoeding geldt op maximaal 230 uur per maand. Als jij jouw uurtarief hoger maakt dan 5,91 euro, dan moeten de ouders bijbetalen. Dit is voor de klant niet aantrekkelijk, probeer indien mogelijk jouw tarief onder 5,91 euro per kind per uur te houden.

Bron: Rijksoverheid en Belastingdienst

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Persoonlijk contact via chat
  • Persoonlijk contact via whatsapp
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Meer dan 20 downloads & checklists
  • Toegang tot het ZZP netwerk
  • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

ComputerComputer
Stockroom
En om problemen te voorkomen Het magazijn is voor ieder bedrijf belangrijk. Hier worden immers de producten opgeslagen, verplaatst en misschien wel verstuurd. Het…
Je wilt als zzp’er geld lenen voor privédoeleinden bij een financiële instelling, zoals een bank. Dit kan zijn voor de aanschaf van consumenten goederen…
Iedereen heeft het recht mee te doen in de maatschappij. Het gebruikmaken van internet, computers en smartphones hoort hier ook bij en daarom is…
Voor een vakantie, zakenreis of overstap in de Verenigde Staten wil je natuurlijk alles goed geregeld hebben. Met alleen een geldig paspoort kun je…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.