Hoe word ik zelfstandig gastouder?

Laatste update: 07-03-2024 Leestijd: 4 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Zelfstandig gastouder

Je wordt zelfstandig gastouder door je in te schrijven als gastouder bij een geregistreerd gastouderbureau. Hiervoor moet je voldoen aan alle wettelijke eisen en regelingen. Je kunt je alleen inschrijven op je eigen adres of op het woonadres van de vraagouder. Het is toegestaan om ingeschreven te staan bij meerdere gastouderbureaus. Ook moet je in het bezit zijn van diploma's, certificaten en verklaringen. Hieronder lees je meer over de eisen, regelingen en diploma's die je nodig hebt om gastouder zzp te worden.

Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen

Je moet je volgens de Wet Kinderopvang inschrijven bij een gastouderbureau dat ingeschreven staat in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Als je niet verbonden bent aan een LRKP-nummer, dan krijgen de ouders geen kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Zij hebben namelijk jouw registernummer nodig om deze toeslag te krijgen.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Diploma gastouder worden zzp

Voor zelfstandig gastouder worden heb je een diploma nodig. Staat jouw diploma niet op de lijst van regeling Wko, dan kan je het diploma controleren bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Heb je het certificaat goed gastouderschap vóór 2011 óf een Ervaringscertificaat (EVC) voor 1 januari 2012 behaald? Dan volstaat dit ook, maar je hebt ook een geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Kinderen nodig.

EHBO

Een gastouder moet beschikken over een EHBO-certificaat gericht op kinderen. Je kunt meerdere soorten Eerste Hulp-cursussen volgen om een geschikt certificaat te behalen.

VOG

Je moet een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen om met kinderen te werken. Sinds 1 juli 2014 is in de wet opgenomen dat niet alleen jij een VOG moet aanvragen, maar ook je huisgenoten. Zij kunnen immers ook in de buurt van de kinderen komen.

Aftrekbare kosten

Je kunt als zelfstandig professional gebruikmaken van verschillende aftrekposten. De kosten die jij maakt om jouw beroep uit te oefenen vallen hier ook onder. Denk aan luiers, eten, drinken, speelgoed enzovoorts. Hou dus dit soort aankopen bij in je administratie. Wij adviseren hiervoor de volgende programma’s:

#1

e-Boekhouden.nl

Het populairste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Nu 15 maanden gratis!

#2

MoneyMonk

Beheer jouw volledige administratie, zonder gedoe!

#3

Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma voor zzp’ers.

Aantal kinderen

Het spreekt voor zich, maar je kunt in je eentje niet op 30 kinderen tegelijk letten. Daarom is er een maximum aantal kinderen waarop jij volgens de wet mag passen.

0 tot 13 jaar: Je mag als gastouder maximaal zes kinderen opvangen. Maximaal vijf kinderen tot 4 jaar, maximaal vier kinderen tot 1 jaar, waarvan dat maximaal twee kinderen van 0 jaar mogen zijn.

Jouw eigen kinderen tot 10 jaar oud tellen ook mee in het totaal aantal kinderen waarop je mag passen. Je kunt als gastouder ook jouw kinderen bij een opvang achterlaten om ruimte te maken voor een extra opvangkind. Jij hebt ook recht op kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst om je werk als gastouder uit te oefenen.

Als je op vier of meer kinderen past, dan is het nodig om een achterwacht in te stellen. Een achterwacht heeft, vreemd genoeg, geen EHBO of VOG nodig, maar moet wel te allen tijden binnen tien minuten ter plaatse kunnen zijn. Een achterwacht is een persoon waarmee je contact op kunt nemen indien er een ongeluk of iets dergelijks gebeurt. Niet alleen ongelukken met de kinderen, maar ook als jij bijvoorbeeld onwel wordt. Je kunt dit regelen met het gastouderbureau waarmee jij verbonden bent, maar je kunt ook een oplettende ouder in de buurt aanwijzen.

Eisen aan de werkplek

Je werkplek is tegelijkertijd de plek waar de kinderen met elkaar spelen. Uiteraard moet het veilig voor kinderen zijn, maar er is nog een aantal andere eisen waaraan je opvangplek moet voldoen:
– Voor kinderen tot anderhalf jaar oud moet er een aparte slaapplek zijn;
– De woning moet rookvrij zijn en voldoende werkende rookmelders hebben;
– Er moet zowel binnen als buiten voldoende speelruimte zijn.

Gastouder én houder van gastouderbureau niet toegestaan

Het gastouderbureau is verantwoordelijk voor het waarborgen van kwaliteit en begeleiding van de gastouders.
Daarmee kan een gastouder niet tegelijkertijd houder zijn; je kunt jezelf niet controleren of begeleiden.

Alle eisen aan gastouders vanaf 01-01-2024 tot nu staan in de de lijst van regeling Wko.

Tarief bepalen

De ouders van de kinderen krijgen kinderopvangtoeslag als zij hun kinderen bij gastouderopvang achterlaten. In 2023 is het maximumtarief dat ouders vergoed krijgen 6,80 euro per uur. Als jij jouw uurtarief hoger maakt dan 6,80 euro, dan moeten de ouders bijbetalen. Dit is voor de klant niet aantrekkelijk, probeer indien mogelijk jouw tarief onder 6,80 euro per kind per uur te houden.

Knab klant

Bankrekening nodig als zzp'er?

Wij adviseren Knab, hét zakelijk bankpakket voor zzp’ers.

Bron: Rijksoverheid en Belastingdienst

Veelgestelde vragen

Voor het effectief promoten van diensten als gastouder kun je gebruikmaken van lokale netwerken, social media, en gespecialiseerde websites om zichtbaarheid te vergroten.

Het afsluiten van de juiste verzekeringen, waaronder aansprakelijkheidsverzekering en ongevallenverzekering, is cruciaal om zowel jezelf als de kinderen te beschermen.

Het opstellen van een contract met ouders moet zorgvuldig gebeuren, waarbij afspraken over betaling, opvanguren, annuleringsvoorwaarden, en bijzondere verzorgingsbehoeften duidelijk vastgelegd worden.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee