ZZP Servicedesk

Hoe zit het met btw en het buitenland?

btw en het buitenland: hoe zit dat?

Hoe zit het met btw en het buitenland?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Hoe het zit met btw als je iets aan het buitenland levert, of omgekeerd, is vaak onduidelijk. Wanneer moet je betalen en hoe vraag je het terug? We geven antwoord op deze, en meerdere, vragen.

Er wordt bij btw onderscheid gemaakt tussen het leveren van goederen en diensten, en tussen leveringen binnen en buiten de Europese Unie (EU). Ook maakt het uit of je afnemer ook een ondernemer is – met een btw-nummer – of een particulier.  

Goederen exporteren

Je berekent 0 procent btw over goederen die je levert aan een andere ondernemer binnen de EU, of aan een ondernemer of particulier buiten de EU. Voor het 0% tarief voor leveringen buiten de EU moet je wel kunnen aantonen dat je goederen de EU hebben verlaten, met bijvoorbeeld orderbevestigingen, vrachtbrieven, facturen of bestelformulieren.

Lever je goederen aan particulieren binnen de EU? Dan breng je het Nederlandse btw-tarief in rekening en dat geef je dan weer aan via de btw-aangifte. De meeste landen kennen een drempelbedrag. Vanaf dat bedrag moet je je ook als ondernemer in dat land inschrijven en lokaal btw gaan afdragen.

Goederen importeren

Over goederen die je uit de EU importeert, betaal je het Nederlandse btw-tarief. In het land van verzending wordt geen btw betaald. Importeer je goederen uit een land dat niet bij de EU hoort? Dan moet je btw betalen in het eerste EU-land waar de goederen aankomen. Dit kun je bij de douane betalen of, als je een vergunning artikel 23 hebt, bij je periodieke btw-aangifte.

Diensten exporteren

Bij diensten voor particulieren breng je het btw-tarief van het land waarin de diensten worden uitgevoerd, in rekening. Bij diensten aan ondernemers betaalt de afnemer zelf btw. Er zijn diverse diensten vrijgesteld van btw, die kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

Diensten importeren

Als je diensten uit een ander land inkoopt, moet je btw-aangifte doen in Nederland. Je betaalt het Nederlandse tarief. Dit geldt zowel voor diensten uit EU-landen als voor diensten uit niet-EU-landen.

Terugvragen

Btw die je in een ander EU-land hebt betaald, bijvoorbeeld omdat je de goederen zelf hebt opgehaald, kun je terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Soms kun je ook btw terugvragen die je in niet-EU-landen hebt betaald, maar dat moet je doen bij de belastingdienst van dat land.

Opgaaf Intracommunautaire Prestaties (ICP)

Ook als het btw-tarief 0 procent is, moet je een factuur sturen. Als de btw ‘verlegd’ is moet je dit duidelijk op je factuur vermelden. Je vermeld dat de btw ‘verlegd’ is met vermelding van de gegevens van je afnemer inclusief zijn btw nummer. Twijfel je of je de btw moet verleggen? Gebruik dan deze tool van de Belastingdienst. Je moet ook het btw-nummer van je afnemer opgeven bij je aangifte. Zodra je handelt met andere EU-lidstaten, moet je naast je btw-aangifte Opgaaf Intracommunautaire Prestaties (ICP) doen. Hier vermeld je alle internationale transacties, ook die met 0 procent btw.

Administratie op de juiste manier bijhouden

Als je als zzp’er veel zakendoet met het buitenland is het raadzaam om een fijn online boekhoudpakket te gebruiken. Zo krijg je meer zicht in je inkomsten, uitgaven en facturen. Doe je zaken buiten de EU, kies dan een boekhoudpakket die ook kan omgaan met vreemde valuta. Dat scheelt je een hoop omrekenen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan eens naar deze pakketten:

 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

Uitbreiding financiële steun voor ondernemers
Vandaag zullen minister Koolmees (Sociale Zaken), Wiebes (Economische Zaken) en Hoekstra (Financiën) bekend maken hoe de uitbreiding van het derde steunpakket voor ondernemers eruit gaat zien. Hoe ziet deze uitbreiding eruit en voor welke zzp’ers is het relevant?
Als je jouw eigen auto soms zakelijk gebruikt, kun je btw verrekenen met je aangifte. Hoeveel btw-kosten mag je precies aftrekken en hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel.
Dit zijn voor- en nadelen van online boekhouden
Ben jij er nog niet helemaal over uit of jij jouw boekhouding online wilt regelen? Dan kunnen deze voor- en nadelen jou misschien helpen om een beslissing te maken.
online boekhoudpakketten vergelijken voor zzp'ers
Grote kans dat je niet voor jezelf bent begonnen omdat je het zo leuk vindt om je boekhouding te doen. Als je dit een rotklus vindt of als je er simpelweg geen tijd voor vrij wilt maken, kan een online boekhoudpakket je werk uit handen nemen. Er zijn veel aanbieders en dat maakt de keuze voor het juiste pakket niet makkelijker.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.