Kan ik mijn pensioen opbouwen met de oudedagsreserve?

Laatste update op 24-11-2022 Leestijd 2 min Door Redactie ZZP Servicedesk

Pensioen opbouwen
Belastingvrij sparen voor de dag dat je stopt met werken? Welke zzp’er wil dat nou niet. Met de oudedagsreserve kun je een deel van je winst reserveren voor later. Maar er kleven nadelen aan.
Heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt en voldoe je aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar? Dan kun je aanspraak maken op de oudedagsreserve. Over 2020 mag je daarvoor 9,44 procent van je winst reserveren, met een maximum van 9.218 euro. Over dat deel dat je apart zet hoef je dus geen inkomstenbelasting te betalen. Niet voor niets wijzen veel boekhouders zzp’ers op deze mogelijkheid. En inderdaad, het lijkt ook mooi. Zo kan de kleine zzp’er ook belastingvriendelijk sparen voor zijn oude dag.

Vrij besteedbaar

Maar er zitten heel wat haken en ogen aan, waar je als zzp’er goed op moet letten. Het bedrag dat je reserveert voor de oudedagsreserve hoeft op dit moment namelijk niet aantoonbaar besteed te worden aan een lijfrente en is dus in principe vrij besteedbaar. En daar ligt het gevaar voor zzp’ers die het bedrag eigenlijk vaak hard nodig hebben. Ze reserveren de oudedagsreserve slechts ‘op papier’. Ze zien het vooral als een jaarlijks terugkerende aftrekpost, maar denken niet na over later. Ze moeten de reserve ooit met cash omzetten in een pensioenvorm.

Het gebruik van de oudedagsreserve is eigenlijk een uitgestelde belasting. Je kunt het bedrag nu belastingvrij reserveren, maar op het moment dat je stopt met je bedrijf of met pensioen gaat staat de Belastingdienst op de stoep. Over het gespaarde bedrag mag je keurig je inkomstenbelasting betalen.
En het bedrag kan aardig oplopen. Stel dat je 40.000 euro winst per jaar maakt. Dan mag je daarvan maximaal 3.776 euro van reserveren per jaar. Stel je doet dat twintig jaar lang dan loopt dat bedrag op tot 75.520 euro. En over dit bedrag heb je nog geen belasting betaald. Dus wanneer je stopt mag je afrekenen. De kans is aanwezig dat je met het gespaarde bedrag in de hoogste belastingschijf zit en misschien wel meer belasting moet betalen dan je op dat moment op je rekening hebt staan. En als je sowieso het bedrag niet hebt gespaard of noodgedwongen hebt moeten gebruiken, heb je een flink probleem. Allereerst omdat je dus helemaal niets hebt opgebouwd aan pensioen, maar ook omdat de Belastingdienst geld wil zien. Je moet namelijk alsnog de inkomstenbelasting betalen over de bedragen die je ooit van je brutowinst hebt afgetrokken voor de opbouw van de oudedagsreserve.
Stel dat je bijvoorbeeld een oudedagsreserve hebt opgebouwd van 25.000 euro en je hebt dat geld niet opzij gezet in een pensioenvorm, dan zul je er toch de inkomstenbelasting over moeten betalen. Dat zal rond de 10.000 euro zijn. Als je dat niet hebt op het moment dat je stopt heb je een fikse belastingschuld in plaats van een pensioen.

Echt apart

Zorg dus dat je het bedrag echt apart zet op een bankspaarrekening of een lijfrente die tijdig uitkeert. De premie die je betaalt voor een lijfrente kun je dan in mindering brengen op de stand van de oudedagsreserve. Maar belangrijker, laat je adviseren door een fiscaal specialist. Dat kan je veel problemen besparen. Want waarschijnlijk zijn er voor jou veel betere manieren om te sparen voor later. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in een bedrijfspand en van de waardestijging in de toekomst je pensioenplan betalen.

Wat veel zzp’ers doen, is zelf maandelijks geld opzij zetten voor later op een bankspaarrekening. Dat is sparen op een geblokkeerde rekening met fiscaal voordeel. Het bedrag dat je jaarlijks spaart, kun je van je bruto inkomen aftrekken. Je betaalt minder inkomstenbelasting én spaart het volledige bruto bedrag voor je pensioen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee