Kan ik mijn pensioen opbouwen met de oudedagsreserve?
Belastingvrij sparen voor de dag dat je stopt met werken? Welke zzp’er wil dat nou niet. Met de oudedagsreserve kon je een deel van je winst reserveren voor later. Maar er kleven nadelen aan.
Let op: vanaf 1 januari 2023 kun je geen oudedagsreserve meer opbouwen. Voor de tot dan toe opgebouwde oudedagsreserve gelden nog wel de oude regels. Lees meer bij de Belastingdienst.
Had je de AOW-leeftijd nog niet bereikt en voldeed je aan het urencriterium van 1.225 uur per jaar? Dan kon je tot en met 2022 bouwen aan je oudedagsreserve. Het werkte zo: een deel van de ondernemingswinst reserveerde je voor een pensioen. Hier betaal je in eerste instantie geen inkomstenbelasting over. Dat komt pas aan de orde als de reserve uiteindelijk naar jezelf ‘uitgekeerd’ wordt na de pensioengerechtigde leeftijd. Over 2022 mocht je 9,44 % van je ondernemingswinst reserveren voor de OR, met een maximum van € 9.632. Over dat deel dat je apart zet hoef je dus geen inkomstenbelasting te betalen. Niet voor niets wijzen veel boekhouders zzp’ers op deze mogelijkheid. En inderdaad, het lijkt ook mooi. Zo kan de kleine zzp’er ook belastingvriendelijk sparen voor zijn oude dag.
Vrij besteedbaar
Maar er zitten heel wat haken en ogen aan, waar je als zzp’er goed op moet letten. Het bedrag dat je reserveerde voor de oudedagsreserve hoefde namelijk niet aantoonbaar besteed te worden aan een lijfrente en is dus in principe vrij besteedbaar. En daar ligt het gevaar voor zzp’ers die het bedrag eigenlijk vaak hard nodig hebben. Ze reserveren de oudedagsreserve slechts ‘op papier’. Ze zien het vooral als een jaarlijks terugkerende aftrekpost, maar denken niet na over later. Ze moeten de reserve ooit met cash omzetten in een pensioenvorm.
Het gebruik van de oudedagsreserve is eigenlijk een uitgestelde belasting. Je kon het bedrag nu belastingvrij reserveren, maar op het moment dat je stopt met je bedrijf of met pensioen gaat, staat de Belastingdienst op de stoep. Over het gespaarde bedrag mag je keurig je inkomstenbelasting betalen.
En het bedrag kan aardig oplopen. Stel dat je 40.000 euro winst per jaar maakt. Dan mag je daarvan maximaal 3.776 euro van reserveren per jaar. Stel je doet dat twintig jaar lang dan loopt dat bedrag op tot 75.520 euro. En over dit bedrag heb je nog geen belasting betaald. Dus wanneer je stopt mag je afrekenen. De kans is aanwezig dat je met het gespaarde bedrag in de hoogste belastingschijf zit en misschien wel meer belasting moet betalen dan je op dat moment op je rekening hebt staan. En als je sowieso het bedrag niet hebt gespaard of noodgedwongen hebt moeten gebruiken, heb je een flink probleem. Allereerst omdat je dus helemaal niets hebt opgebouwd aan pensioen, maar ook omdat de Belastingdienst geld wil zien. Je moet namelijk alsnog de inkomstenbelasting betalen over de bedragen die je ooit van je brutowinst hebt afgetrokken voor de opbouw van de oudedagsreserve.
Stel dat je bijvoorbeeld een oudedagsreserve hebt opgebouwd van 25.000 euro en je hebt dat geld niet opzij gezet in een pensioenvorm, dan zul je er toch de inkomstenbelasting over moeten betalen. Dat zal rond de 10.000 euro zijn. Als je dat niet hebt op het moment dat je stopt heb je een fikse belastingschuld in plaats van een pensioen.