Zzp’ers en hun pensioen
Zzp’ers hebben, zoals iedereen die in Nederland woont, recht op AOW (Algemene Ouderdomswet) als ze de AOW-leeftijd bereikt hebben. Werk je als werknemer in loondienst, dan bouw je in de meeste gevallen naast de AOW vanzelf een aanvullend pensioen op via je werkgever. Als zzp’er ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Uit onderzoek blijkt dat veel zzp’ers dit niet doen, terwijl het voor de langere termijn wel erg belangrijk is.
Hoeveel pensioen heb ik nodig?
Om te bepalen hoeveel pensioen je straks nodig hebt, spelen diverse individuele omstandigheden een rol. Denk daarbij aan: wel of geen partner met eigen inkomen, stijgende of dalende woonlasten, wel of geen spaargeld. Voor dit aanvullende pensioen bestaan verschillende mogelijkheden. Welke optie voor jou de beste is, is geheel persoonlijk en voor iedere zzp’er anders. Raadpleeg voor je eigen situatie een verzekeringsadviseur.
Wat zijn de mogelijkheden?
Als zzp’er heb je diverse mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Zo kun je gebruikmaken van de mogelijkheid een deel van je winst te reserveren voor een fiscale oudedagsreserve (FOR), pensioenopbouw in eigen beheer (door DGA), banksparen of een lijfrente bij verzekeraar, bank of beleggingsinstelling.
Let op: Pensioen opbouwen in eigen beheer wordt zeer waarschijnlijk afgeschaft. Het wetsvoorstel ligt momenteel bij de eerste kamer.
Bij bovenstaande vormen is veelal sprake van uitgestelde belastingbetaling. Je betaalt namelijk over het bedrag dat je in mindering brengt op je winst, je inleg bij banksparen of je premie aan lijfrente, geen belasting. De belastingheffing door de Belastingdienst wordt uitgesteld naar het moment van uitkering. Deze uitkering vindt vaak plaats na het bereiken van je AOW-leeftijd en dan val je in een lager belastingtarief. Dit komt doordat je dan geen AOW-premie meer hoeft te betalen.
Vanuit loondienst gaan starten als zzp’er
Ben je als zzp’er ook ex-werknemer, dan kun je de pensioenregeling van je voormalige werkgever vrijwillig voortzetten. Je pensioenregeling moet deze mogelijkheid dan wel bieden. De pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is tot maximaal tien jaar na ontslag aftrekbaar van de belasting.
Pensioenfondsen voor zzp’ers
Verder bestaat er sinds 2015 de mogelijkheid om via een eigen pensioenregeling bij ABP te sparen voor je oude dag. In dit pensioen kun je geheel naar eigen inzicht, flexibel en vrijwillig bedragen inleggen, en op een zelf te bepalen pensioenleeftijd, tussen de zestig en zeventig jaar, kiezen voor een pensioenuitkering met een looptijd van tien, vijftien of twintig jaar. Er wordt dus niet levenslang uitgekeerd. Ben je na de overeengekomen periode nog in leven, dan val je terug op de AOW.
Het opgebouwde vermogen kan ook bij langdurige arbeidsongeschiktheid worden aangesproken. In deze situatie eet je dus wel je pensioen op. Is je pensioenpotje leeg, dan stopt ook de uitkering. Ook als je nog steeds arbeidsongeschikt bent. Het opgebouwde vermogen is niet opeisbaar voor derden en het pensioen maakt geen deel uit van de vermogenstoetsen.
Naast dit pensioenfonds kunnen zzp’ers sinds 2015 ook pensioen opbouwen bij BrightNL. BrightNL is opgericht door een aantal zelfstandigen met het doel ondernemers de mogelijkheid te bieden om voordelig een pensioen op te bouwen.