Kerstpakketten versturen als zzp’er: tips en ideeën

Laatste update: 07-05-2024 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Kerstpakketten

Als je ooit voor een baas gewerkt hebt, weet je waarschijnlijk hoe het voelt een kerstpakket te ontvangen. Nu je zzp’er bent, denk je wellicht dat je niets meer met kerstpakketten te maken hebt. Maar wat zou er gebeuren als je als zzp’er je opdrachtgevers verrast met een kerstgeschenk? Wij zetten onze tips en ideeën op een rij waarmee jij de relatie met je opdrachtgever deze kerst nog meer kunt versterken.

1. Geef met de ontvanger in gedachte

We zijn weleens geneigd cadeaus te geven die we zelf leuk zouden vinden om te krijgen. Wat jij leuk vindt, is echter niet per definitie waar de ander ook op zit te wachten. Verplaats je daarom in de ander en denk wat goed bij diegene zou passen. Wellicht heeft je opdrachtgever bijvoorbeeld iets verteld over zijn of haar hobby’s? Een persoonlijk en passend cadeau laat zien dat jij echt naar je klant luistert.

2. Een betekenisvol cadeau

Als het goed is, is de kern van jullie relatie dat jij en je klant samen verder willen groeien. Denk daarom eens na of je een cadeau kunt bedenken dat in lijn ligt met jullie ambitie om te groeien. Heb je bijvoorbeeld recentelijk een boek gelezen dat jou erg geholpen heeft en waarvan je denkt dat het waardevol kan zijn voor je klant? Of heb je opgevangen dat jouw relatie zijn kennis wil verdiepen in de creatieve hoek? Platforms zoals Udemy en Skillshare barsten van de creatieve en zakelijke cursussen die jouw opdrachtgever verder kunnen helpen.

3. Denk aan je waarden

Het doel van jouw kerstgeschenk is de klant te verrassen met een persoonlijke blijk van waardering voor jullie samenwerking. Belangrijk is daarom dat het cadeau past bij jou, je merk en de waarden waar jij voor staat. Ben je creatief designer? Dan versterkt een VVV-bon jouw creatieve imago waarschijnlijk niet.

4. Versterk de relatie via een activiteit

Lijkt het je een geschikt moment de relatie met je opdrachtgever serieus te verdiepen? Overweeg een gezamenlijke activiteit cadeau te doen. Wanneer je met je klant tijd doorbrengt – in een andere setting dan gebruikelijk – zet dat vaak aan tot goede gesprekken waarin je elkaar beter leert kennen.

5. Cadeaukaarten

Vind je het lastig om de knoop door te hakken en wil je vooral voorkomen dat je een keuze maakt die toch niet zo goed bij jouw relatie blijkt te passen? Een cadeaukaart biedt uitkomst. Bijna alle webwinkels, ook die van zzp’ers, geven je de mogelijkheid dergelijke tegoedbonnen af te nemen.

6. Vergeet het kaartje niet

Ben je er ondanks deze tips nog niet uit wat jij je relaties cadeau wilt geven? Bedenk dat een cadeau in de kern draait om het uitspreken van je waardering. Je wilt laten zien dat je blij bent dat jullie zakendoen en dat je dat graag nog lang blijft doen. Lukt het niet om een persoonlijk cadeau te bedenken? Zelfs wanneer je kiest voor een meer standaard kerstgeschenk, kun je met een kaartje en persoonlijke tekst alsnog op een unieke manier je waardering laten blijken.

7. Geef jezelf een kerstpakket

Vergeet ook vooral de persoon niet die verantwoordelijk is voor het ontstaan van het bedrijf: jezelf! Jij hebt het afgelopen jaar waarschijnlijk als geen ander keihard gewerkt. Een mooi kerstpakket heb je dan ook meer dan verdiend! Let wel op, bij de Belastingdienst moet je een kerstpakket voor jezelf als privé opgeven.

8. Denk aan je welzijn

Kerst is een goed moment om even rust te pakken en jezelf op te laden voor het nieuwe jaar. Jezelf trakteren op een welverdiende vakantie is wellicht het meest waardevolle cadeau dat je jezelf kunt geven.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee