Kies je als zzp’er voor een privéauto of een auto van de zaak?

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Zakelijk rijden

Als zzp’er moet je goed nadenken over autorijden. Natuurlijk over de handelingen, maar nog meer over hoe je je auto laat registreren. Autorijden om jouw producten of te bezorgen of om potentiele klanten te bezoeken vormt nou eenmaal een belangrijke kostenpost. Hoe jij de auto voor jouw bedrijf gebruikt, bepaalt wat belastingtechnisch de beste keuze is: kiezen voor een auto van de zaak of zakelijke ritten maken met een auto die je privé houdt. De juiste keuze kan ervoor zorgen dat jij veel geld bespaard.

Hoe jij de auto voor jouw bedrijf gebruikt, bepaalt wat belastingtechnisch de beste keuze is: kiezen voor een auto van de zaak of zakelijke ritten maken met een auto die je privé houdt. De juiste keuze kan ervoor zorgen dat jij veel geld bespaard. Rijden met een auto van de zaak

Als je voor je bedrijf veel gebruikt maakt van de auto, is het meestal verstandig de auto op naam van de zaak te zetten. Je kunt dan alle autokosten opvoeren als zakelijke kosten, denk hierbij aan onderhoudskosten, de kosten van de brandstof en de autoverzekering. De btw van zowel de aanschafkosten van de auto als de andere autokosten kun je van je belastingaangifte aantrekken. Bij de btw van de autokosten is dit overigens alleen mogelijk voor de kilometers die je de auto zakelijk gebruikt hebt. Dus als je de auto van de zaak af en toe privé gebruikt, moet je de kilometers registreren. Hiermee heb je het nodige bewijs voor de belastingdienst. Als je de zakelijke auto meer dan 500 kilometer per jaar inzet voor privégebruik, krijg je een bijtelling. De aanschafwaarde van je zakelijke auto zet je overigens op de balans van je bedrijf, want het is immers een bezitting. Je kunt dan bovendien elk jaar een deel van de waarde afschrijven.

Rijden met een privéauto

Vaak kiezen zzp’ers die weinig zakelijke kilometers maken en veel privé onderweg zijn ervoor om een privéauto te rijden. Het is dan slim om je zakelijke ritten bij te houden, want je kunt 19 cent per zakelijk gereden kilometer aftrekken van je winst. Daarnaast mag je voor deze kilometers ook de btw van de autokosten aftrekken. De kosten van de aanschaf mag je niet aftrekken. Je mag de autokosten niet als zakelijke kosten van je bedrijf opgeven. De facturen hiervoor horen dus ook niet in je bedrijfsadministratie. En ook een autoverzekering afsluiten blijft in dit geval een privéaangelegenheid. Om de kilometerkosten te kunnen aftrekken, ben je verplicht om een rittenadministratie bij te houden. Hiermee kun je aan het eind van het jaar ook berekenen welk deel van de verreden kilometers privé was. Dit is handig voor het berekenen van het zakelijke btw-deel van je autokosten.

Rijden met een leasewagen of huurauto

Uiteraard kun je als zzp’er ook met een leaseauto gaan rijden. Het voordeel hiervan is dat je niet ineens een grote investering hoeft te doen om een wagen te kopen. Je kunt kiezen uit financial lease en operational lease. Bij operational lease blijft de auto in eigendom van de leasemaatschappij en betaal jij elke maand een vast bedrag. Je hebt geen omkijken meer naar de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting), onderhoudskosten en verzekeringen. Als je kiest voor financial lease ga je in feite een lening aan voor de aankoop van je bedrijfsauto. Heb je maar heel af en toe een auto nodig voor een zakelijke rit? Dan is het huren van een auto een heel aantrekkelijke optie.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee