Hoe regel ik voordelig een auto als zzp’er?

Laatste update: 07-03-2024 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Voordelig auto zzper

Als je een auto nodig hebt als zzp’er, zijn er meerdere opties. Afhankelijk van je situatie kun je als zzp een auto kopen, delen, huren of leasen. Welke optie past bij jou?

Zzp auto kopen

Voor een auto kopen als zzp heb je twee opties. Je kunt de auto privé kopen of op naam van je zaak zetten. Als je kiest voor je auto zakelijk kopen als zzp kun je je autokosten van de belasting aftrekken. Denk aan de aanschafprijs, afschrijvingskosten, brandstof, verzekering, parkeergeld en onderhoud. Als je met je zzp bedrijfsauto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan krijg je te maken met bijtelling. De bijtelling is vaak lager voor zuinige of elektrische auto’s. Het varieert tussen de 16 en 22 procent. Dit percentage maal de cataloguswaarde van de auto wordt opgeteld bij jouw inkomen. Je betaalt hierover inkomstenbelasting. Zijn je autokosten lager dan de bijtelling, dan kun je de auto beter privé rijden. Je kunt dan 21 cent per zakelijk gereden kilometer opvoeren als zakelijke kosten.

Huren of delen

Heb je eenmalig een auto nodig, bijvoorbeeld voor een verhuizing of een eenmalige opdracht aan de andere kant van het land? Dan kun je overwegen om er eentje te huren. Ook bij huren kun je je zakelijke reiskosten van de belasting aftrekken. Dit kun je doen bij maatschappijen als Sixt of Europcar, maar er zijn ook steeds meer autodeelplatformen waarop particulieren hun eigen wagen aanbieden. Denk aan SnappCar, Greenwheels of Car2go.

Leasen

Ook als zzp’er kun je een auto leasen. Een groot voordeel is dat je een vast bedrag per maand betaalt en je bijvoorbeeld geen zorgen hoeft te maken over onverwachte onderhoudskosten. Of het goedkoper of duurder is dan een auto kopen als zzp’er, verschilt per situatie. Vergeet bij je berekening in elk geval niet de jaarlijkse afschrijving en de onderhoudskosten van een zzp auto op de zaak. Net als bij een gekochte auto van de zaak, betaal je bijtelling wanneer je de lease-auto privé gebruikt. Kort gezegd kun je op twee manieren leasen: operational of financial. Operational lease kun je vergelijken met het langdurig huren van een auto, terwijl je met financial lease in feite de auto in termijnen koopt. Op deze twee manieren bestaan allerlei varianten. Lees daarover hier meer.

Veelgestelde vragen

Om te bepalen of leasen of kopen voordeliger is voor jouw situatie, is het belangrijk om zowel de kosten en baten op korte termijn als op lange termijn in kaart te brengen. Hou rekening met afschrijving, onderhoud, verzekering en belastingvoordelen.

Ja, er zijn fiscale voordelen verbonden aan het kopen van een elektrische auto voor zzp’ers. Deze voordelen zijn onder andere een mogelijk lagere bijtelling, vrijstelling van BPM en motorrijtuigenbelasting.

Je kunt de impact van bijtelling minimaliseren door nauwkeurig je ritten bij te houden en aan te tonen dat de auto voor minder dan 500 privékilometers per jaar wordt gebruikt. Je kunt ook een auto kiezen met een lagere cataloguswaarde of lagere CO2-uitstoot.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee