Hoe regel ik voordelig een auto als zzp’er?

Laatste update op 24-11-2022 Leestijd 2 min Door Redactie ZZP Servicedesk

Voordelig auto zzper

Als je een auto nodig hebt als zzp’er, zijn er meerdere opties. Afhankelijk van je situatie kun je kopen, delen, huren of leasen. Welke optie past bij jou?

Kopen

Als je een nieuwe auto koopt als zzp’er, heb je twee opties. Je kunt de auto privé kopen of op naam van je zaak zetten. In het laatste geval kun je je autokosten van de belasting aftrekken. Denk aan de aanschafprijs, afschrijvingskosten, brandstof, verzekering, parkeergeld en onderhoud. Als je met je zakelijke auto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan krijg je te maken met bijtelling. De bijtelling is vaak lager voor zuinige of elektrische auto’s. Het varieert tussen de 4 en 25 procent. Dit percentage maal de cataloguswaarde van de auto wordt opgeteld bij jouw inkomen. Je betaalt hierover inkomstenbelasting. Zijn je autokosten lager dan de bijtelling, dan kun je de auto beter privé rijden. Je kunt dan 19 cent per zakelijk gereden kilometer opvoeren als zakelijke kosten.

Huren of delen

Heb je eenmalig een auto nodig, bijvoorbeeld voor een verhuizing of een eenmalige opdracht aan de andere kant van het land? Dan kun je overwegen om er eentje te huren. Ook bij huren kun je je zakelijke reiskosten van de belasting aftrekken. Dit kun je doen bij maatschappijen als Sixt of Europcar, maar er zijn ook steeds meer autodeelplatformen waarop particulieren hun eigen wagen aanbieden. Denk aan SnappCar, Greenwheels of Car2go (nu alleen nog binnen Amsterdam).

Leasen

Ook als zzp’er kun je een auto leasen. Een groot voordeel is dat je een vast bedrag per maand betaalt en je bijvoorbeeld geen zorgen hoeft te maken over onverwachte onderhoudskosten. Of het goedkoper of duurder is dan kopen, verschilt per situatie. Vergeet bij je berekening in elk geval niet de jaarlijkse afschrijving van de auto en onderhoudskosten. Net als bij een gekochte auto van de zaak, betaal je bijtelling wanneer je de lease-auto privé gebruikt. Kort gezegd kun je op twee manieren leasen: operational of financial. Operational lease kun je vergelijken met het langdurig huren van een auto, terwijl je met financial lease in feite de auto in termijnen koopt. Op deze twee manieren bestaan allerlei varianten. Lees daarover hier meer.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee