3 kleine dagelijkse gewoontes die je welzijn verbeteren

Laatste update: 02-04-2024 Leestijd: 4 min Door: Maarten Stad

Als ondernemer ben je vaak maar met één ding bezig: je eigen bedrijf. Hoe tevreden zijn je klanten? Heb je voldoende inkomsten? Hoe ziet de volgende maand eruit? Hele belangrijke vragen, maar soms cijferen ondernemers zichzelf weg. Logisch, je wilt dat je bedrijf goed loopt. Maar je boekt het meeste succes als je ook tijd voor jezelf neemt. Om even op te laden. En dat zit hem juist in de kleine dagelijkse dingen. Je hoeft dus niet direct een enkeltje naar Curaçao te boeken.

Bouw binnen 2 maanden nieuwe gewoontes op

Een vakantie naar de zon is misschien het eerste waar je aan denkt als het gaat om ontspanning. Natuurlijk is dat een tijdelijk moment van genieten en tot rust komen, maar persoonlijk kijk ik liever naar de kleine dagelijkse gewoontes. Deze gewoontes maken mijn leven als ondernemer een stuk fijner. Het duurt ongeveer 66 dagen voordat iets wat je dagelijks doet een gewoonte wordt. Kies er dus één, twee of drie uit en start er morgen gelijk mee. Zo is het over 2 maanden voor jou een dagelijkse gewoonte om goed voor jezelf te zorgen.

1. Dagelijks 20 minuten yoga

Met maar twintig minuutjes yoga per dag zit je al goed volgens de zogenaamde beweegrichtlijn. En het voordeel van yoga: je traint er je hele lichaam mee. Je lichaam wordt sterk, soepel en flexibel én je verbetert je mentale focus. Heel handig dus als je vaak gefocust moet werken of veel werk achter je laptop verricht.

Er zijn heel veel verschillende soorten yoga. Hatha, vinyasa, yin, noem het maar op. De meeste vormen van yoga zijn yang yoga. Dit betekent dat het actieve vormen van yoga zijn — waar je bijvoorbeeld dus ook van gaat zweten. Maar er zijn ook een aantal rustige vormen van yoga. Zo heb je bijvoorbeeld yoga nidra, yin yoga en restorative yoga. Deze vormen van yoga zijn heel fijn als je tijdens je drukke leven wat rustmomentjes zoekt. Je verkeert namelijk in meditatieve staat tijdens deze vormen van yoga waarin je hele lichaam tot rust komt. Zo zeggen ze zelfs dat een sessie yoga nidra gelijk staat aan 4 uur slaap.

Geen idee hoe je makkelijk kunt beginnen met yoga? De yogastudio bij jou in de buurt is natuurlijk altijd een optie. Wil je thuis op een laagdrempelige manier starten? Dan is Adriene van Yoga with Adriene de yogadocent voor iedere beginner. Haar YouTube kanaal staat bomvol fijne (gratis) yogalessen van 20 minuten of korter. Zodat je je dag relaxt kan beginnen of eindigen. En geen zweverig gedoe, maar wel de voordelen.

2. 5 tot 10 minuten meditatie

Een Indiaans gezegde luidt: als je geen tijd hebt om te mediteren, mediteer dan twee keer zo lang. En dat klopt. Een vol hoofd, ronddwalende gedachten en altijd maar ‘aan’ staan is heel vermoeiend voor ons brein. We krijgen duizenden prikkels per dag binnen: televisie, smartphone, het verkeer… Meditatie is geen gloednieuwe methode om je gedachten tot rust te brengen, in tegendeel zelfs, mediteren is al eeuwenoud.

“Als je geen tijd hebt om te mediteren, mediteer dan twee keer zo lang.”

Maar dat het vandaag de dag zo populair is, is niet zo gek. Zelfs bedrijven als Google en Nike hebben meditatieruimtes op hun kantoren. Meditatie zorgt namelijk niet alleen voor een momentje ontspanning gedurende de dag, het zorgt ook voor betere slaap, meer focus en minder stress. En een ander voordeel: ook deze kleine dagelijkse gewoonte kun je weer thuis doen. Een bekende meditatie app is Headspace. Andy Puddicombe, de oprichter, heeft ervoor gezorgd dat zijn app door maar liefst 65 miljoen mensen wereldwijd wordt gebruikt. De moeite waard om te proberen, toch?

Maar vergeet niet: meditatie kan best lastig zijn in het begin. Geef daarom niet te snel op, maar leer om letterlijk even stil te staan bij je gedachten. Het is een skill die je kunt trainen. Zoals Andy mooi noemt in zijn meditaties: je gedachten zijn als auto’s op de snelweg, ze mogen er zijn, maar de kunst is om ze gewoon voorbij te laten rijden. Dus ga lekker zitten, sluit je ogen en laat je leiden door een fijne meditatie app.

3. Een vast ochtendritueel

Is het eerste wat je in de ochtend doet je telefoon pakken? Je e-mail checken? Een appje beantwoorden? Heel logisch, we doen het bijna allemaal, maar je brein staat hierdoor wel gelijk aan. Op de snelweg waar we het in de vorige gewoonte over hadden, staat alweer een file. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat.

Een manier om ‘s ochtends je dag ontspannen te beginnen is door een vast ochtendritueel te creëren. Zodat je voordat de drukte begint, even de tijd neemt om stil te staan bij hoe je je voelt deze dag. Je kunt je ochtendritueel indelen zoals jij dat wilt: 5 minuten mediteren, 20 minuten yoga, een rondje wandelen, naar de sportschool of een lekker gezond en uitgebreid ontbijt klaarmaken. Als je hier een ritueel van maakt, is dit hét moment van de dag dat jij even niet aan het werk bent. Werk komt daarna dan wel.

Een ochtendritueel betekent vaak wel dat je iets eerder je bed uit moet. En niet moet gaan snoozen. Maar het levert je dan wel veel meer productiviteit op én je hebt in de eerste uren van de dag al goed voor jezelf gezorgd. Bovendien zorgt zo’n standaard ochtendroutine er ook voor dat je geen stress hebt in de ochtend, je weet namelijk precies wat je gaat doen en dit verlicht je cognitieve belasting.

Met welke kleine dagelijkse gewoonte ga jij aan de slag?

Esmeé

Gastblog van Esmeé van Vliet

Esmeé werkt als freelance copywriter & content creator. Ze schrijft met plezier voor veel verschillende bedrijven, maar ze schrijft het allerliefst over welzijn.

Volgend jaar start ze een extra onderneming als yogadocent. Meer weten? Ga naar haar website of LinkedIn.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee