(Plug-in) Hybride rijden in 2024

Laatste update: 07-05-2024 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Wat is een hybride auto

Elektrisch rijden is in opkomst. Naar verwachting rijden er in 2030 maar liefst 1,9 miljoen elektrische auto’s op de weg. Om hier vast aan te wennen kun je beginnen met een (plug-in) hybride.

Wat is hybride?

Voor sommige ondernemers is het nog niet praktisch om over te stappen op volledig elektrisch. Voor deze groep is de hybride auto bedacht. De auto rijdt dan deels elektrisch en deels op brandstof met een verbrandingsmotor. Als je een hybride auto rijdt, kun je elektrisch rijden gedurende een deel van de rit en overschakelen op brandstof voor lange ritten. Tijdens het rijden wordt de opgewekte energie opgeslagen in de accu. Hyvbride rijden draagt dus bij aan je duurzame bedrijfsvoering.

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten hybride auto’s:

  • Plug-in hybride
  • Full hybride
  • Mild hybride

Een plug-in hybride auto kan worden opgeladen door deze aan een laadpaal te pluggen. De auto beschikt dan ook over een grotere accu. Met de plug-in wagen kun je ongeveer 50 á 65 kilometer op elektriciteit rijden (dit verschilt per model), daarna schakelt hij over op de verbrandingsmotor. Voor het meeste werkverkeer is dit ruim voldoende, behalve als je voor opdrachtgevers het hele land door rijdt.

De full hybride variant kan zowel elektrisch rijden (op de elektromotor) als op de verbrandingsmotor, waarvan de eerste 50 á 70 kilometer elektrisch (dit verschilt per model). Tijdens het rijden kun je schakelen tussen elektrisch en brandstof. Wanneer de accu leeg is, wordt deze weer opgeladen door overtollig vermogen van de verbrandingsmotor of door te remmen.

Bij de mild hybride variant wordt de motor ondersteund door elektriciteit, maar kan de auto niet elektrisch rijden. De elektromotor ondersteunt de verbrandingsmotor tijdens het accelereren, waardoor je acht tot vijftien procent minder brandstof gebruikt.

Financiële voordelen

Hybride rijden heeft een aantal financiële voordelen. Het is goedkoper dan normaal rijden, jij en je werknemers hebben namelijk lagere brandstofkosten. Je accu opladen is een stuk goedkoper dan tanken, je maandelijkse reiskosten gaan dus omlaag.

Daarnaast wil de overheid elektrisch rijden in Nederland stimuleren. Daarom zijn er een aantal financiële voordelen waar je de komende jaren nog van kunt profiteren, bij de aanschaf en het gebruik van je hybride auto.

  • Korting op de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor plug-in hybrides
  • Korting op de Belasting van Personenauto’s en Motorfietsen (BPM)

Motorrijtuigenbelasting (mrb)

Een volledig elektrische auto krijgt vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting (mrb). Met een plug-in hybride krijg je tot 2025 nog 50 procent korting op de mrb. In 2025 is de korting 25 procent en vanaf 2026 betaal je de volledige mrb. Let op: dit geldt dus alleen voor een plug-in hybride, niet voor een half of volledig hybride model.

Belasting van Personenauto’s en Motorfietsen (BPM)

De aanschafprijs van een auto bestaat voor een deel uit BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorfietsen). De hoogte van het BPM is afhankelijk van de CO2-uitstoot van je auto. Hybride auto’s hebben een lagere CO2-uitstoot en vallen dus in een lagere tariefschijf.

Dit artikel is in samenwerking met Renault geschreven.

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee