Hoe zorg je voor een duurzame bedrijfsvoering?

Laatste update: 10-11-2023 Leestijd: 7 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Ondernemers schudden elkaar de hand

Duurzaamheid is een hot topic en niet zonder reden. Bedrijven die de weg inslaan van duurzaam ondernemen hebben niet alleen oog voor onze planeet en haar toekomst, maar ook voor de mensen en de maatschappij eromheen. Dat is niet alleen goed voor onze wereld, maar ook voor het imago en de financiën van het bedrijf. Maar hoe pak je dat aan? Geen zorgen, wij delen niet alleen voorbeelden van duurzame bedrijfsvoering, maar ook handige tips die jouw bedrijf helpen met de overstap naar een duurzamere bedrijfsvoering. Ontdek nu hoe jij een verschil kunt maken voor onze planeet en de toekomst van jouw bedrijf.

Wat is duurzame bedrijfsvoering?

Bij een duurzame bedrijfsvoering staat het evenwicht tussen de 3 P’s centraal: people, planet en profit. Met een duurzame bedrijfsvoering draag je bij aan een schoner milieu en betere samenleving. Het gaat dus niet alleen om het genereren van winst, maar ook om hoe je bijdraagt aan de maatschappij. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een deel van de winst te investeren in een maatschappelijk doel of het welzijn van werknemers.

De voordelen van duurzaam ondernemen zijn eindeloos, voor zowel bedrijven zelf als de omgeving. Natuurlijk verlaag je de ecologische voetafdruk van jouw bedrijf en maak je een positieve impact op de maatschappij. Dat zorgt er niet alleen voor dat je jezelf een stuk beter over je bedrijf voelt, maar zorgt er ook voor dat het imago van jouw bedrijf een boost krijgt.

De 3 P’s: people, planet en profit

Wat betekent duurzaam ondernemen nu eigenlijk? Bij duurzaam ondernemen gaat het vaak over de 3 P’s, die voor people, planet en profit staan. Waarom deze onderdelen zo belangrijk zijn, begrijp je beter wanneer we naar onderstaande voorbeelden van duurzaam ondernemen kijken.

People

Jouw medewerkers zorgen ervoor dat je geld verdient. Wees daarom eerlijk tegen je medewerkers, behandel ze goed en beloon hun werkzaamheden met wat extra’s. Een ander voorbeeld is dat je medewerkers een opleidingsbudget geeft. Dit kun je ook opnemen in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Of je kunt investeren in de gezondheid en mentale gesteldheid van je werknemers. Dat maakt je werknemers niet alleen gelukkiger en gezonder, maar zorgt er ook voor dat ze productiever te werk kunnen gaan.

Op het eerste gezicht lijken het misschien extra kosten, maar op de lange termijn zorg je ervoor dat medewerkers langer voor je blijven werken. Het zal uiteindelijk dus ook veel kosten besparen. Daarnaast zullen medewerkers positief over jouw bedrijf praten, waardoor je een beter imago krijgt en eerder nieuwe medewerkers zult aantrekken.

Planet

Het is belangrijk om aan de planeet te denken. Richt je bedrijfsvoering daarom zo in dat je geen negatieve impact op milieu en klimaat maakt. Dat kun je doen door energie te besparen, zonnepanelen aan te leggen, afval te scheiden en groen aan te leggen. Het doel is om de ecologische voetafdruk van jouw bedrijf zo klein mogelijk te houden.

Dit onderdeel wordt steeds belangrijker. Wees als bedrijf innovatief en probeer nieuwe oplossingen te verzinnen. Zo ben je niet alleen goed bezig voor het milieu, maar ben je ook een voorbeeld voor andere bedrijven. Je kunt er ook aan denken om je bedrijf te laten certificeren op duurzaamheid.

Profit

Winst genereren is misschien wel het belangrijkste doel van een bedrijf. Zonder winst kan een bedrijf het niet lang uithouden. Toch draait niet alles om een zo groot mogelijke winst. Denk goed na over waar je bepaalde producten inkoopt en betaal een eerlijke prijs. Je kunt ook nadenken over wat je met de winst doet. Zo zien we steeds meer bedrijven een deel van de winst aan een maatschappelijk doel doneren. Op deze manier willen bedrijven met hun winst een positieve impact op de wereld maken.

Voorbeelden duurzaam ondernemen

IKEA

IKEA wil in 2023 wereldwijd energieneutraal zijn door zelf groene stroom op te wekken, energie te besparen, duurzame materialen te gebruiken en afvalstromen te recyclen. Het bedrijf is bezig om meer duurzame producten te produceren. Zo zijn de iconische gehaktballetjes sinds 2020 volledig plantaardig gemaakt.

Tony’s Chocolonely

Een schoolvoorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen is Tony’s Chocolonely. Zij willen duidelijk maken dat er veel oneerlijkheid binnen de chocolade-industrie is. Daarom verkopen ze alleen chocola van boeren die een eerlijke prijs hebben gekregen.

Patagonia

Kledingmerk Patagonia produceert duurzame kleding en heeft een webshop waar ze tweedehands Patagonia items verkopen. Ook wordt 1% van de omzet geschonken aan milieu-initiatieven.

Patagonia blikt op de vijftigste verjaardag van het bedrijf vooruit op welke impact ze willen maken.

Aan de slag met duurzame bedrijfsvoering in 4 stappen

Wil je aan de slag met een duurzame bedrijfsvoering? De weg naar duurzaam ondernemen lijkt niet altijd even makkelijk. Toch is het vrij eenvoudig om duurzaamheid bij bedrijven te verbeteren. Maak een begin met deze stappen:

Stap 1: Bekijk waar je staat met duurzaam ondernemen

Met de MVO start-scan van MVO Nederland zie je waar je op dit moment staat op het gebied van duurzaam ondernemen. De scan geeft ook aan welke stappen je kunt volgen om jouw duurzame bedrijfsvoering te verbeteren. Begin eerst met de scan, zodat je meteen weet waar je staat en waar nog wat te halen valt.

Stap 2: Bepaal wat je wilt verduurzamen

Binnen duurzame bedrijfsvoering vallen verschillende onderdelen waar je aan kunt werken. In combinatie met de uitkomst van de MVO-scan kun je bepalen op welke gebieden jij je bedrijf wilt verduurzamen. Hieronder vind je een aantal ideeën.

  • Vervoer: Je vermindert de ecologische voetafdruk van jouw bedrijf door voor duurzaam vervoer te kiezen. Denk aan elektrisch rijden, een fiets van de zaak of reizen met het openbaar vervoer.
  • Afval scheiden: Het is verplicht om bedrijfsafval te scheiden, al kun je er ook voor kiezen om nog verder te gaan. Zo bespaar je niet alleen kosten, maar lever je ook een bijdrage aan een beter milieu.
  • HR: Hoe zit het met de arbeidsomstandigheden binnen jouw bedrijf? Kijk eens wat je kunt doen om werknemers te stimuleren gezonder te leven of gelukkiger te leven.
  • Productie: Bij de productie moet je je al aan bepaalde milieuregels houden, maar je kunt ook verder gaan door circulair te produceren. Zo verminder je de verspilling van grondstoffen door onder andere afval te hergebruiken.
  • Inkoop: Weet waar je jouw grondstoffen vandaan haalt en zorg ervoor dat het milieu niet wordt belast en betrokken werknemers goed worden behandeld. Let dus niet alleen op de inkoopprijs, maar kijk ook goed naar de sociale aspecten.
  • Huisvesting: Kijk eens welke maatregelen je kunt nemen om energie te besparen of de CO2-uitstoot te verminderen. Denk hierbij aan milieuvriendelijke apparaten en het gebruik van groene energie.

Het CRM-platform om je bedrijf te laten groeien. Ontworpen door verkopers, voor verkopers.

Verkoop, factureer en
organiseer je werk op één plek. 15.000 ondernemers gingen je voor.

Stroomlijn je werk voor
maximale productiviteit. Meer dan een CRM, probeer het nu.

Advies: Bekijk alle drie de programma’s en beoordeel welke het beste bij je past.

Stap 3: Kies voor duurzame energie

Overstappen op duurzame energie is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan je op lange termijn veel geld besparen. Door duurzame energie te gebruiken ben je minder afhankelijk van aardolie, aardgas en steenkool. Deze energie kun je bij een groene energieleverancier afnemen, al is het nog beter om deze zelf op te wekken.

Bedrijven die duurzame energie willen gebruiken, kunnen kiezen voor zonne-energie, windenergie, bodemenergie, aardwarmte en bio-energie. Het blijft natuurlijk ook belangrijk om energie te besparen, of je nu wel of geen groene energie gebruikt.

Stap 4: Gebruik de Regeling Groenprojecten

Met de Regeling Groenprojecten kun je een lening aanvragen voor investeringen in innovatieve en duurzame technieken. Dat kan tegen een lagere rente bij een bank met een groenfonds. Om de lening te ontvangen moet je een projectplan en investeringsplan opleveren, waarna de bank de Groenverklaring voor jou aanvraagt bij de RVO.

Verplichte onderdelen

De Nederlandse overheid wil duurzaam ondernemen aansporen. Dat doen ze onder andere met wet- en regelgeving. Zo is het sinds 1 januari 2023 voor kantoren groter dan 100 vierkante meter verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Hier bereken je welk energielabel jouw kantoor heeft.

Naast deze verplichting heeft de overheid ook andere regels opgesteld om duurzame bedrijfsvoering te stimuleren. Zo kunnen bedrijven minder belasting betalen met de energie-investeringsaftrek (EIA), milieuinvesteringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL).

De overheid wil in 2030 klimaatneutraal zijn en 50% minder primaire grondstoffen gebruiken. In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn. Als bedrijf kun je vandaag al stappen ondernemen om bij te dragen aan deze doelstelling.

Stimuleren van een duurzame bedrijfsvoering: subsidies

De overheid vindt het belangrijk dat bedrijven op een duurzame manier ondernemen. Daarom zijn er verschillende subsidies die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) worden aangeboden aan bedrijven die aan bepaalde eisen voldoen. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende subsidies waar je mogelijk recht op hebt.

  • Energie-investeringsafrek (IEA) – Ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie mogen 45,5% van het investeringsbedrag extra van de winst aftrekken (bovenop de normale afschrijving).
  • Milieuinvesteringsaftrek (MIA) – Je kunt tot 45% extra afschrijven wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen die weinig tot geen milieueffecten hebben. Het uiteindelijke percentage is afhankelijk van de milieueffecten en gangbaarheid.
  • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) – Je kunt een investering op een willekeurig moment afschrijven, tot 75% van de aankoopwaarde. Zo betaal je uiteindelijk minder belasting in dat jaar.
  • Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) – Bedrijven die een nieuwe en volledig emissieloze bedrijfsauto willen kopen, kunnen hiervoor een subsidie krijgen via SEBA.
  • Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) – De SVM is er speciaal voor MKB-ondernemers die hun bedrijf willen vernieuwen. Zij kunnen hiervoor een subsidie bij de overheid aanvragen.
  • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) – Bedrijven die hun bedrijfspand duurzaam willen verwarmen met een warmtepomp, zonneboiler, windturbine of zonnepanelen, kunnen hier een subsidie voor aanvragen.

Naast dat de overheid duurzame bedrijfsvoering onder bedrijven wil stimuleren, is de overheid zelf ook bezig met het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. Zo wil de overheid in 2030 klimaatneutraal zijn, de arbeidsparticipatie stimuleren, 50% minder primaire grondstoffen gebruiken in 2030, volledig circulair zijn in 2050 en internationale productieketens verduurzamen.

Veelgestelde vragen over duurzaam ondernemen

Een duurzame bedrijfsvoering, dat onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is, is een bedrijfsvoering waarbij je let op de gevolgen voor werknemers, milieu en samenleving. We spreken ook wel over de drie P’s, die staan voor people, planet en profit.

Bedrijven doen aan MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) door binnen hun bedrijfsvoering te letten op de gevolgen voor de werknemers, het milieu en de maatschappij.

Een bedrijf kan duurzaam zijn door groene energie op te wekken en te gebruiken, uitstoot te minimaliseren/compenseren en door duurzame producten of diensten te ontwikkelen. Daarnaast kan een bedrijf ook duurzaam zijn door te kijken naar impact op werknemers en de maatschappij.

Verschillende bedrijven zijn bezig met duurzaam ondernemen, waaronder Tony’s Chocolonely, Triodos Bank, Patagonia, Auping, NS en IKEA.

Er zijn verschillende MVO certificaten. Dit zijn MVO Prestatieladder (aantonen op welk niveau van duurzaam ondernemen je handelt), Prestatieladder Circulair (aantonen dat een bedrijf circulair onderneemt), Milieukostenindicator (MKI) (aantonen dat een bedrijf aan gevraagde duurzaamheidseisen voldoet) en ISO 14001 (internationaal geaccepteerd milieumanagementsysteem).

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee