Voordelen van een hybride auto

Laatste update: 10-11-2023 Leestijd: 3 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Hybride auto's

Voor wie graag elektrisch wil rijden maar een volledig elektrische wagen nog niet aandurft, zijn er verschillende modellen hybride auto’s. Wat zijn de opties en wat zijn de voordelen van een hybride auto?

Een hybride auto rijdt deels elektrisch en deels op brandstof met een verbrandingsmotor. Tijdens het rijden wordt de opgewekte energie opgeslagen in de accu en vervolgens gebruikt om de verbrandingsmotor te ondersteunen. Een hybride auto kan langer doorrijden dan een volledig elektrische auto omdat je hiermee gedurende een deel van de rit elektrisch rijdt en voor langere ritten overschakelt op brandstof. Aan de andere kant is een hybride wagen duurzamer en goedkoper in gebruik dan een niet-elektrische auto. De aanschafkosten liggen dan ook tussen volledig elektrisch en een gewone auto.

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten hybride auto’s:

  • Plug-in hybride: je kunt de auto opladen aan een laadpaal, waardoor je ongeveer 50 kilometer op elektriciteit kunt rijden.
  • Full hybride: zowel elektrisch als op de verbrandingsmotor. Tijdens het rijden kun je tussen elektrisch en brandstof schakelen.
  • Mild hybride: de motor wordt ondersteund door de elektromotor, maar de auto kan niet volledig elektrisch rijden.

Wat zijn de voordelen van hybride rijden?

Er zitten een aantal voordelen aan hybride rijden:

  • Lager brandstofverbruik
  • Minder uitstoot
  • Betere rijervaring
  • Kleinere stap naar volledig elektrisch
  • Financiële voordelen

Allereerst verbruik je minder brandstof bij een hybride auto. Of de verbrandingsmotor nou alleen wordt ondersteund (mild hybride) of dat deze zelfs amper wordt gebruikt (plug-in hybride bij korte afstanden), je brandstofverbruik wordt lager. En je accu opladen is een stuk goedkoper dan brandstof. Maar hybride rijden is niet alleen gunstig voor jouw autokosten, het is ook milieuvriendelijker. Je stoot namelijk ook minder CO2 uit. Vooral bij een plug-in hybride is dit het geval, er zijn namelijk steeds meer laadpalen waardoor je steeds meer elektrische kilometers kunt maken. Bij een mild en full hybride is de winst vooral te behalen als je voornamelijk in de stad rijdt en dus veel optrekt en afremt. Dit wordt namelijk overgenomen door de elektromotor.

Daarnaast wordt de rijervaring beter. Zo kom je sneller op hoge snelheid door de boost van de elektromotor. Ook rijdt je auto soepeler en maak je betere manoeuvres, waardoor je rijgedrag rustiger zal worden. Met een hybride wagen kun je kennismaken met de voordelen van elektrisch, maar zonder het risico dat je zonder stroom komt te zitten.

Allerlaatst zijn er twee fijne financiële voordelen aan hybride rijden. De overheid wil elektrisch rijden namelijk stimuleren:

  • Korting op de motorrijtuigenbelasting (MRB, ook wel bekend als wegenbelasting) voor plug-in hybrides (tot en met 2024).
  • Korting op de Belasting van Personenauto’s en Motorfietsen (BPM, ook wel bekend als aanschafbelasting). Reken de BPM op je hybride voertuig uit op de website van de Belastingdienst. Bij een volledig elektrische auto zijn deze voordelen overigens nog groter en is je eventuele bijtelling voor privégebruik lager.

Dit artikel is in samenwerking met Renault geschreven.

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee