Succesverhaal: groeien als jonge zzp’er

Laatste update: 10-11-2023 Leestijd: 6 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

jonge ondernemer

Op 15 jarige leeftijd werd Wouter Twisk, oprichter en eigenaar van JouwWeb, teruggestuurd door de Kamer van Koophandel omdat hij te jong was om zich in te schrijven. Op zijn 16e verjaardag kon hij zich inschrijven in het Handelsregister en beginnen met ondernemen als zzp’er. Na het maken van (voetbal)websites, verhandelen van domeinnamen en het beheren van veel internetconcepten is hij gegroeid van zzp’er tot succesvolle MKB-ondernemer en is volop bezig met het runnen van zijn bedrijf.

Interview met Wouter Twisk | oprichter en eigenaar JouwWeb

Wat is JouwWeb?

JouwWeb biedt pakketten aan waarin je online zaken geregeld zijn, met een website, eigen domeinnaam en een mailbox. Wouter: “Wij richten we ons voornamelijk op kleine ondernemers die met onze tools zelf een professionele website kunnen maken. Wij zorgen er dan voor dat de website automatisch geoptimaliseerd wordt voor zoekmachines en mobiele apparaten. Het is belangrijk dat de tool prettig en eenvoudig in gebruik is. Tegelijkertijd geeft het voldoende mogelijkheden voor startende (zzp)ondernemers en spelen wij in op de wensen die zij bij het maken van een website hebben.”

Wanneer ben je begonnen met ondernemen?

Wouter is van jongs af aan actief in de wereld van internet en was vooral veel aan het uitproberen: “Na een tijd kreeg ik wat meer opdrachten binnen, waarbij de bedragen hoger werden en de opdrachtgevers een factuur vroegen. Toen moest ik me toch maar gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Pas toen ik 16 jaar werd kon ik dat regelen zonder dat mijn ouders ook overeenkomsten moesten tekenen. Na mijn inschrijving heb ik veel internetconcepten beheerd. Het werd steeds serieuzer, maar ondertussen moest ik ook gewoon naar school,” aldus Wouter.

Hoe regelde jij je zaken als jonge zzp’er?

Als beginnend zzp’er zijn de administratieve werkzaamheden vaak nog te overzien, maar na een tijd kreeg Wouter bezoek van de inspecteur van de Belastingdienst voor een kennismakingsgesprek. “Hij vroeg zich af of het met een 16-jarige ondernemer wel goed zou lopen. Op zich heb ik dat altijd onder controle gehouden en het meeste zelf uitgedokterd.”

Niet iedereen in Wouters’ omgeving was onbezorgd: “Door mijn ouders ging ik naar een jurist om te checken of het wel helemaal goed ging. Zijn er nog zaken die afgedekt moeten worden? Loop ik geen risico? Zijn er dingen die mis kunnen gaan? Achteraf terecht dat ze bezorgd waren, want zij waren hoogstwaarschijnlijk aansprakelijk voor hetgeen wat ik aan het doen was.” Toen Wouter nog geen 18 jaar was, kreeg hij te maken met juridische kwesties. Op dat moment was het verstandig om een jurist in te schakelen. “Samen met mijn jurist keek ik naar de kwesties zodat ik niet teveel prijs zou geven van mijn bedrijfsvoering,” aldus Wouter.

“Naarmate het ondernemerschap vorderde heb ik ook geleerd om heel kritisch naar accountants en fiscalisten te kijken. Ik ben daar vroeger misschien wat naĂŻef in geweest, vanwege het feit dat ik dacht dat iedereen toch wel belasting betaalt. De meeste euro’s die je besteedt op dat vlak kunnen zich al vrij snel uitbetalen. Zeker omdat ik ook heb gemerkt hoeveel problemen het kan opleveren als het niet helemaal goed gaat. Bepaalde ideeĂ«n die een accountant heeft zijn dan direct ook een stuk waardevoller,” vertelt Wouter.

Waren er obstakels gaandeweg?

Als je jong start als ondernemer is het over het algemeen soms lastiger om zaken te doen. Dit beaamt Wouter, omdat hij vaak moest zien te verhullen dat hij jong was: “De communicatie deed ik het liefst via e-mail en dergelijke, want als ze mij aan de lijn zouden krijgen liep ik de kans om mijn geloofwaardigheid kwijt te raken.”

Daarnaast is het volgens Wouter een behoorlijke uitdaging om een studie te combineren met het werk wat hij toen al uitvoerde. Wouter: “Naarmate het steeds drukker werd en er veel kansen lagen in het bedrijfsleven, besloot ik om mijn studie te gaan afronden. Zakelijk heb ik daardoor misschien wat kansen laten liggen, maar ik heb me op die manier ook wel ontwikkelt. Ik had nog een heel leven voor me om te gaan ondernemen.”

Waar komt het idee van JouwWeb vandaan?

Toen Wouter studeerde aan de Technische Universiteit volgde hij de minor ondernemerschap. Samen met een vriend besloot hij om een businessplan te schrijven en de krachten te bundelen. “Het idee van JouwWeb komt voort uit een bedrijf wat ik eerder heb opgezet, JouwPagina. Daarmee konden mensen een eigen startpagina maken. Vanuit het idee dat je een startpagina kan maken is het idee om een volwaardige website te maken vrij snel ontstaan”, vertelt Wouter. “Ik had zelf alleen niet de volledige technische kennis om complexere systemen te maken, terwijl mijn compagnon, Roel van Duijnhoven, meer technisch georiĂ«nteerd was. Ik had al wat domeinnamen in die richting en met die motivatie zijn we daadwerkelijk aan de slag gegaan met het opzetten van het bedrijf.”

Op welke manier voegt dit waarde toe?

“Als je informatica studeert krijg je al snel verzoeken van mensen om een website te maken, terwijl wij daar niet echt de tijd of ambitie voor hadden. Als je dan een tool ontwikkelt waarmee je tegen die mensen kan zeggen dat je het zelf kan doen, is dat mooi opgelost. Meestal resulteert een website in opdracht vaak in iets wat vluchtig gemaakt is en later niet meer onderhouden kan worden. Daarom geloven wij zeker dat het nu voor veel ondernemers een betere oplossing is om via zo’n do-it-yourself platform een website te maken,” aldus Wouter. Via JouwWeb kun je de website zelf updaten en ga je automatisch mee met de ontwikkelingen. De mensen achter JouwWeb voeren steeds vernieuwingen door ter aanzien van wetgeving en betere veiligheid.

Wat zijn de voordelen van online ondernemen?

Naast het feit dat je alles zelf kunt bepalen en je werkzaamheden flexibel in kunt delen heeft Wouter 11 maanden lang over de wereld gereisd. Hij heeft zijn bedrijven alsnog kunnen onderhouden. Wouter: “Ik heb het een beetje kunnen managen. Als online ondernemer of zzp’er die bepaalde online diensten biedt, heb je de mogelijkheid je te bewegen waar je maar wil. Zeker als je bijvoorbeeld je facturen in euro’s kunt uitschrijven, dan zijn er toch een hoop plekken in de wereld waar de kosten om te leven een stuk lager liggen dan in Nederland. Het zijn mogelijkheden die steeds meer zzp’ers hebben zonder dat ze dat zelf misschien beseffen.”

Heb je tips die je mee wilt geven aan zelfstandig ondernemers?

Gaandeweg heeft Wouter meerdere internetconcepten gemaakt en beheerd en probeerde hij realistisch in te schatten wanneer het ene concept over z’n top heen was om met het andere te gaan starten. Het concept van JouwPagina was daarbij op geen enkele manier houdbaar gebleven door de ontwikkelingen. “Ook heb ik tweedehands.net opgericht, een soort alternatief voor marktplaats, waarmee we concurreerden met Speurders van Telegraaf Media Group. Uiteindelijk bleek dat het erg moeilijk was om een volwaardige concurrent te blijven van Marktplaats, die een hele dominante positie heeft in de Nederlandse markt. Daarom zou ik willen meegeven aan andere ondernemers dat je realistisch naar je eigen bedrijf moet blijven kijken. Zelfs als het behoorlijk goed gaat, dien je toch al te bekijken of het misschien een neergaande trend is. Kan ik hier nog met volle bak mee aan de slag? Het ondernemen moet je motiveren om door te gaan,” aldus Wouter.

Wouter: “Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet weet of ik ervoor heb gekozen om ondernemer te worden. Ik ben er ingerold, waarbij de inschrijving bij de KvK noodzakelijk was om bezig te kunnen blijven met wat ik wilde.” “Ik ben zelf geen fan van mensen die een eigen bedrijf willen starten en daar vervolgens pas ideeĂ«n omheen bedenken. Als ik boeken lees over hoe je een start-up moet beginnen en hoe dat proces verloopt, dan wordt er in het laatste ‘hoofdstuk’ pas een idee bedacht. Dat verbaast me, want in mijn ogen is het zo dat je allereerst een idee hebt en dat dat een bedrijf vereist. Maar er zijn natuurlijk ook ondernemers die BV’s oprichten, voor wie juist het starten van bedrijven meer een activiteit is.”

Als je ondernemer wilt worden moet je volgens Wouter eerst bedenken of je iets kan toevoegen aan de maatschappij. Het hoeft niet altijd te betekenen dat je daar een bedrijf voor nodig hebt; het kan ook zijn dat je ergens anders aan de slag gaat. “Vanuit de financiĂ«le mogelijkheden moet je het ook bekijken, maar het moet niet primair zijn in je keuze. Als zzp’er kun je de gewerkte uren eerder omzetten in geld terwijl een bedrijf starten veel uren vergt waar je niet meteen geld mee verdiend. Als je een bedrijf hebt krijg je niet het inkomen op basis van de uren die je erin stopt, maar dat is misschien iets waar je later de vruchten van kan plukken.”

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee