Webshop maken

Laatste update: 31-07-2023 Leestijd: 8 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

Heb jij een geweldig idee voor je eigen webshop, wil je zo snel mogelijk beginnen en durf je het aan om je eigen webshop te maken? Lees dan hier hoe je in slechts 8 stappen je eigen webshop maakt.

Wij vertellen je waar je op moet letten bij het maken van een eigen webshop, geven je handige tips, lichten de verschillende kostenposten toe en beantwoorden de meest gestelde vragen zodat je vandaag nog kunt beginnen met je eigen webshop.

In 8 stappen je eigen webshop maken

  1. Registreer je domeinnaam
  2. Download een eenvoudige webshop software en kies een geschikt template
  3. Maak je webshop
  4. Kies de betaalmogelijkheden
  5. Schaf je producten aan of kies voor dropshipping
  6. Regel het verzend- en retourproces
  7. Zorg dat je webshop voldoet aan de wet- en regelgeving voor webshops
  8. Test je webshop voordat deze live gaat

Tip: Zo start je succesvol!

Starten was nog nooit zo eenvoudig met onze GRATIS starterschecklist boordevol tips, tricks en een te volgen stappenplan. Succesvol starten doe je zo!

Stap 1: Registreer je domeinnaam

Zodra je de naam van je webshop hebt bedacht, moet je deze registreren als domeinnaam. Iedere domeinnaam moet uniek zijn. Ook mag deze niet het merkenrecht en handelsnaamrecht van een ander bedrijf schaden. Check daarom altijd via SIDN of je domeinnaam nog vrij is. Is jouw domeinnaam nog beschikbaar? Registreer deze dan direct.

Stap 2: Download een eenvoudige webshop software en kies een geschikt template

Nu je domeinnaam is geregistreerd, kun je beginnen met de bouw van je webshop. Verdiep je goed in de verschillende webshop software programma’s. De keuze die je nu maakt, heeft namelijk gevolgen voor de toekomst van je webshop.

Ben jij een leek op het gebied van het maken van een webshop? Kies dan één van onderstaande webshop software programma’s. Met al deze programma’s zet je een kwalitatief goede webshop neer, zonder dat je hiervoor over veel technische kennis moet beschikken. Ieder programma biedt geschikte templates die je volledig naar eigen wens kunt aanpassen.

Stap 3: Maak je webshop

Nu komt het meeste ingewikkelde én belangrijke deel: maak je webshop. Denk goed na over het design, de informatie die je wilt vermelden en verwijzingen. Houd ook rekening met de wet- en regelgeving voor webshops.

Houd tijdens dit proces altijd jouw perfecte klant voor ogen: hoe enthousiasmeer en activeer je deze persoon tot een bezoek aan en het doen van een aankoop bij jouw webshop?

Denk bij de bouw van je webshop goed na over:

  1. De homepage
  2. De menustructuur
  3. Het design
  4. De categoriepagina’s
  5. De productpagina’s
  6. De header en footer

Hieronder vind je een uitgebreide uitleg en handige tips voor de bouw van je webshop.

De homepage

Zorg voor een goede eerste indruk en besteed extra aandacht aan de homepage: zorg dat bezoekers in één oogopslag zien wat ze kunnen kopen en waarom zit dit bij jou moeten kopen en laat zien dat jij de wet- en regelgeving voor webshops naleeft door dit duidelijk te vermelden op je homepage.

De menustructuur

  • Zoekbalk
  • Winkelwagen

Het design

Ken je doelgroep en zorg dat het design en de structuur van je webshop aansluit bij de wensen van jouw perfecte klant. Je zult erachter komen dat er veel informatie is de je volgens de wet moet vermelden. Tel daar je eigen informatie én producten bij op en je webshop is al behoorlijk gevuld. Zorg daarom voor een rustig design zonder te veel extra prikkels.

De categoriepagina’s

Zorg voor logische, duidelijke categoriepagina’s. Klanten komen met een doel op jouw webshop. Bied ze gemak, voorkom onduidelijkheden en wees zo concreet mogelijk. Zorg dat klanten binnen drie klikken op de gewenste pagina zijn. Hoe groter het assortiment, hoe belangrijker de categoriepagina’s zijn.

De productpagina’s

Voorkom vragen en vermeld zoveel mogelijk informatie over de producten op de productpagina’s. Voeg eventueel extra productfoto’s, productvideo’s, voor- en nadelen en reviews van een product toe, zodat de klant een zo compleet mogelijk beeld van het product krijgt. Benoem ook de prijs, eventuele verzendkosten en de levertijd op de productpagina. Toon eventueel gerelateerde producten om de kans op meer aankopen te vergroten.

De header en footer

In de header (bovenkant van de pagina) van je webshop, staan de naam van je webshop, het logo en de belangrijkste voordelen. In de footer (onderkant van de pagina) staan in ieder geval de contactgegevens, voorwaarden en privacyverklaring van je webshop vermeld. Verder ben je verplicht je bezoekers te informeren over de verzending, de betaalmogelijkheden en de retourprocedure. In de footer van je webshop kun je ze verwijzen naar een pagina met met informatie hierover.

Stap 4: Kies de betaalmogelijkheden

Om je klanten de beste ervaring te bieden, moet je je ook verdiepen in de verschillende betaalmogelijkheden. Je wilt natuurlijk niet dat klanten op het laatste moment afhaken omdat ze problemen ervaren met de betaling.

Wij hebben een aantal betaalmogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

iDeal

Met iDeal betalen klanten direct nadat ze hun bestelling hebben verzonden. Via hun eigen bank maken ze het volledig bedrag over al voordat ze hun bestelde producten hebben ontvangen. Om iDEAL te kunnen gebruiken, moet je een overeenkomst afsluiten met één van de deelnemende partners:

  • Adyen
  • Molly

Wist je dat je (particuliere) klanten volgens de wet niet mag verplichten meer dan 50% van het bedrag vooraf te betalen? 

Indien je iDeal aanbiedt als betaalmogelijkheid, moet je dus ook andere opties aanbieden om klanten de mogelijkheid te bieden later te betalen. Denk hierbij aan de optie om achteraf te betalen of te betalen via creditcard.

Creditcards

Met een creditcard betaalt een klant later. Een groot voordeel van deze betaalmogelijkheid is dat vrijwel alle creditcards aankoopbescherming bieden, waardoor je klant in de meeste gevallen standaard verzekerd is tegen schade en verlies. Kies je voor deze betaaloptie? Dan betaal je een klein percentage voor iedere creditcardbetaling. Klanten mogen hier niet aan meebetalen.

 

Via verschillende aanbieders kun je een programma aanschaffen om de creditcard-optie te installeren.

Achteraf betalen

Zoals de naam al doet vermoeden, betalen klanten met de optie ‘achteraf betalen’ hun aankopen pas nadat ze deze hebben ontvangen.

Deze betaaloptie wekt vertrouwen, klanten hebben namelijk weinig te verliezen: pas als ze het product hebben ontvangen en tevreden zijn, betalen ze het volledige bedrag.

Als webshopeigenaar loop je geen extra risico met deze betaaloptie: veel van de betaaldiensten die deze optie aanbieden, regelen namelijk de financiële afhandeling én nemen het risico van je over met een betaalgarantie.

De volgende betaaldiensten bieden de optie om achteraf te betalen én zorgen ervoor dat jij geen risico loopt.

  • Afterpay
  • Klarna
  • Buckaroo

PayPal

Paypal wordt wereldwijd gebruikt als betaalsysteem. Heb jij internationale ambities? Dan is PayPal een zeer geschikte betaaloptie om aan te bieden. Klanten betalen met hun PayPal-saldo, een gekoppelde bankrekening of creditcard.

PayPal brengt voor iedere betaling een klein bedrag aan kosten in rekening. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van je maandomzet en kun je berekenen op de website van PayPal.

QR-code

Een gratis manier om klanten te laten betalen, is door ze een QR-code aan te bieden als  betaaloptie.

Direct na het plaatsen van een bestelling, ontvangt de klant een (online) QR-code. Via de bank-app scant de klant met een tablet of telefoon de QR-code en betaald vervolgens gemakkelijk het volledige bedrag.

Je klant kan voor- én achteraf betalen met de QR-code. Direct na betaling, ontvang je het bedrag op je zakelijke rekening.

Stap 7: Zorg dat je webshop voldoet aan de wet- en regelgeving voor webshops

Iedere webshop in Nederland moet voldoen aan de wet- en regelgeving voor webshops. Deze wetten en regels zijn opgesteld om de consument te beschermen. Er zijn verschillende zaken die je op je website moet vermelden, zoals:

  • De gegevens van je bedrijf, zodat je vindbaar en aanspreekbaar bent
  • De prijs van je producten, inclusief bijkomende kosten
  • Belangrijke informatie over het betaal-, verzend- en retourproces
  • Het wettelijk recht op 14 dagen bedenktijd

Daarnaast moet je, net als iedere andere onderneming die persoonsgegevens verwerkt, je houden aan de privacywet AVG.

Lees hier aan welke regels je webshop nog meer moet voldoen.

Stap 8: Test je webshop voordat deze live gaat

Nu je webshop helemaal klaar, kun je waarschijnlijk niet wachten om deze live te zetten. Wacht hier toch nog heel even mee en test eerst of alles werkt zoals het zou moeten werken. Doorloop alle stappen die een mogelijke klant ook zou doorlopen, vraag familie en vrienden hetzelfde te doen en om een (test)bestelling te plaatsen.

Zijn er geen problemen en zijn je vrienden en familie enthousiast? Lanceer dan je webshop en geniet!

Waar moet je op letten bij het maken van een webshop?

Bij het maken van een webshop moet je letten op:

  • Een tijdige inschrijving bij de Kamer van Koophandel
    Naast dat het voor iedere Nederlandse ondernemer verplicht is zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, heb je meestal ook een KVK-nummer nodig om gebruik te kunnen maken van een betaalsysteem, je in te schrijven bij een groothandel en om een zakelijke rekening te kunnen openen.
  • De keuze van je webshop software
    Er zijn verschillende webshop software programma’s, zoals Woocommerce, Lightspeed en Shopify. Al deze programma’s hebben voor- en nadelen. Verdiep je hier goed in. De keuze die je maakt, heeft namelijk gevolgen voor de toekomst van je webshop (denk aan: internationale plannen, digitale producten toevoegen, afnemers toegang geven tot je webshop).
  • De betaalmogelijkheden
    Uiteraard wil je dat je klanten hun aankoop zonder problemen kunnen afrekenen, denk daarom goed na over de betaalmogelijkheden. Bied je enkel iDeal? Of ga je ook Afterpay en PayPal aanbieden als betaalmogelijkheden?
  • Het openen van een zakelijke rekening
    Wil je iDeal aanbieden als betaalmogelijkheid? Dan ben je verplicht een zakelijk rekening te openen.
  • Het opslag-, verzend- en retourproces
    Ga je samenwerken met een koeriersdienst? Ga je zelf de verzending en retouren regelen? Heb je een kleine voorraad en sla je dit thuis op of kies je voor een aparte opslagplaats? Of wil je helemaal geen voorraden beheren en kies je voor dropshipping? Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Verdiep je hier goed in en maakt het jezelf én je klant makkelijker.
  • De regelgeving voor webshops
    Als webshopeigenaar moet je je houden aan de AVG-wet en aan de regels voor webshops, zo moet je de gegevens van je bedrijf, de prijs van je producten (inclusief bijkomende kosten), belangrijke informatie over het betaal-, verzend- en retourproces en het wettelijk recht op 14 dagen bedenktijd vermelden op je webshop.

Alles wat je wilt weten in één video: volg de stappen en maak je eigen webshop

Maak je eigen Woocommerce webshop

of

Maak je eigen Shopify webshop

Kosten eigen webshop maken

Je kunt je eigen webshop zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt, de opties zijn namelijk eindeloos. Zo kun je kiezen voor een duur software programma met vele mogelijkheden of juist voor een gratis softwareprogramma met minder mogelijkheden. Waar je bij de ene technisch gezien een betere webshop neerzet, heb je bij de ander meer ruimte voor je eigen creativiteit. Een eenduidig antwoord op de vraag ‘Wat kost het maken van een eigen webshop?’ kunnen we je hierdoor niet geven. Wel kunnen we een overzicht geven van de minimale kosten van je eigen webshop.

Eenmalige minimale kosten 
Inschrijving Kamer van Koophandel  €51,95
Template €60,00
Maandelijkse minimale kosten 
Hosting en domein €25,-
Zakelijke rekening  €7,50
Webshop software programma  €0,- (bij Woocommerce)
of
€49,- (Lightspeed essential)
of
€21,- (Shopify basic)
Extra functionaliteiten  Optioneel

Heeft dit artikel je geholpen?

Ja Nee