Tips voor het volgen van een opleiding als zzp’er

Laatste update: 08-11-2023 Leestijd: 2 min Door: Redactie ZZP Servicedesk

opleiding volgen zzp

Ruim 800.000 zzp’ers en flexwerkers met een laag tot gemiddeld inkomen, hebben niet de intentie om een opleiding te gaan volgen. Dit komt volgens Edubookers, een vergelijkingssite van cursussen en opleidingen, door een lagere bereidheid om in zichzelf te investeren. Maar met de beschikbare hulpmiddelen die er zijn, wordt de bereidheid om als zzp’er in jezelf te investeren een stuk groter. Hieronder volgen een aantal voorbeelden.

Uit een rapport van de Tweede Kamer, waarin de belemmeringen van Leven Lang Leren zijn onderzocht, blijkt dat zzp’ers minder stil staan bij het belang van Leven Lang Ontwikkelen. Edubookers constateerde bij zzp’ers gemiddeld een deelname van 41% aan formele scholing, waarbij zzp’ers in zwaardere beroepen maar slechts 22% participeerde aan een opleiding of cursus. En dat is opvallend. Want deze groep blijkt juist het meeste baat te hebben bij persoonlijke groei en ontwikkeling.

Webinars en microlearnings

Maar hoe kunnen zzp’ers dan juist wel gemotiveerd worden om een opleiding te gaan volgen? “Als advies geven wij aan zelfstandigen mee dat ze beter een opleiding kunnen gaan volgen die in kleinere stukjes is geknipt. Zo kunnen zij op eigen tempo leren”, legt Edubookers uit. Zzp’ers hebben het vaak te druk om een HBO of WO deeltijd master te volgen. “Idealiter vinden deze opleidingen dan ook vooral in de avonduren plaats en zijn deze te volgen via de computer. De oplossingen voor deze zelfstandigen kunnen vooral worden gevonden in een divers aanbod van webinars en microlearnings (korte trainingsvideo’s).”

Laagdrempelige cursussen

Maar met deze webinars en microlearnings, zijn zelfstandigen nauwelijks bekend. ‘’Een grote groep zelfstandigen zit al jarenlang in het vak en heeft lange tijd niets aan formele scholing gedaan. Deze scholing wordt lang niet meer afgenomen door een docent voor de klas, al blijft dit beeld onder veel oudere zzp’ers nog wel bestaan. Voor deze groep zijn praktische en laagdrempelige cursussen, die gemakkelijk te volgen zijn, een goede uitkomst.”

Financiële mogelijkheden

Voor zzp’ers ligt de focus meer op werk aannemen en geld verdienen, dan op het inruimen van tijd en financiële draagkracht voor scholing. Volgens het onderzoeksrapport van de Tweede Kamer worden zzp’ers onvoldoende bijgestaan als het gaat om subsidie, maar toch zijn er verschillende mogelijkheden om zelfstandigen financieel te helpen. Zo zijn er verschillende opties om de opleiding gedeeltelijk te financieren. De kosten van een opleiding zijn namelijk (voor een groot deel) aftrekbaar. Ook bestaat er de mogelijkheid via de overheid gebruik te maken van het Levenlanglerenkrediet. De doelgroep is vaak niet bekend met deze mogelijkheden omdat ze nog nooit aan scholing gedaan hebben.

Deze informatie is afkomstig van Edubookers en het onderzoeksrapport van de Tweede Kamer.

Ondernemeralerts
Ondernemer Alerts

Ontvang net als 11,295 de laatste tips

    Heeft dit artikel je geholpen?

    Ja Nee