ZZP Servicedesk

Tips voor het volgen van een opleiding als zzp’er

Tips voor het volgen van een opleiding als zzp’er

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Ruim 800.000 zzp’ers en flexwerkers met een laag tot gemiddeld inkomen, hebben niet de intentie om een opleiding te gaan volgen. Dit komt volgens Edubookers, een vergelijkingssite van cursussen en opleidingen, door een lagere bereidheid om in zichzelf te investeren. Maar met de beschikbare hulpmiddelen die er zijn, wordt de bereidheid om als zzp’er in jezelf te investeren een stuk groter. Hieronder volgen een aantal voorbeelden.

Uit een rapport van de Tweede Kamer, waarin de belemmeringen van Leven Lang Leren zijn onderzocht, blijkt dat zzp’ers minder stil staan bij het belang van Leven Lang Ontwikkelen. Edubookers constateerde bij zzp’ers gemiddeld een deelname van 41% aan formele scholing, waarbij zzp’ers in zwaardere beroepen maar slechts 22% participeerde aan een opleiding of cursus. En dat is opvallend. Want deze groep blijkt juist het meeste baat te hebben bij persoonlijke groei en ontwikkeling.

Webinars en microlearnings

Maar hoe kunnen zzp’ers dan juist wel gemotiveerd worden om een opleiding te gaan volgen? “Als advies geven wij aan zelfstandigen mee dat ze beter een opleiding kunnen gaan volgen die in kleinere stukjes is geknipt. Zo kunnen zij op eigen tempo leren”, legt Edubookers uit. Zzp’ers hebben het vaak te druk om een HBO of WO deeltijd master te volgen. “Idealiter vinden deze opleidingen dan ook vooral in de avonduren plaats en zijn deze te volgen via de pc. De oplossingen voor deze zelfstandigen kunnen vooral worden gevonden in een divers aanbod van webinars en microlearnings (korte trainingsvideo’s).”

Laagdrempelige cursussen

Maar met deze webinars en microlearnings, zijn zelfstandigen nauwelijks bekend. ‘’Een grote groep zelfstandigen zit al jarenlang in het vak en heeft lange tijd niets aan formele scholing gedaan. Deze scholing wordt lang niet meer afgenomen door een docent voor de klas, al blijft dit beeld onder veel oudere zzp’ers nog wel bestaan. Voor deze groep zijn praktische en laagdrempelige cursussen, die gemakkelijk te volgen zijn, een goede uitkomst.”

Financiële mogelijkheden

Voor zzp’ers ligt de focus meer op werk aannemen en geld verdienen, dan op het inruimen van tijd en financiële draagkracht voor scholing. Volgens het onderzoeksrapport van de Tweede Kamer worden zzp’ers onvoldoende bijgestaan als het gaat om subsidie, maar toch zijn er verschillende mogelijkheden om zelfstandigen financieel te helpen. Zo zijn er verschillende opties om de opleiding gedeeltelijk te financieren. De kosten van een opleiding zijn namelijk (voor een groot deel) aftrekbaar. Ook bestaat er de mogelijkheid via de overheid gebruik te maken van het Levenlanglerenkrediet. De doelgroep is vaak niet bekend met deze mogelijkheden omdat ze nog nooit aan scholing gedaan hebben.

Deze informatie is afkomstig van Edubookers en het onderzoeksrapport van de Tweede Kamer.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

starten als zzp-docent
Het kabinet heeft een aantal ondersteunende regelingen in het leven geroepen waar ondernemende zzp’ers tijdens de coronacrisis gebruik van kunnen maken. In dit whitepaper gaan we dieper in op de…
Hulp bij heroriëntatie en bijscholing zzp gemeente
Voor zelfstandig ondernemers en zzp’ers die nu geen inkomsten hebben is niet alleen financiële ondersteuning nodig; ze moeten zich ook breder oriënteren. Als onderdeel van de Tozo-regeling ondersteunt de gemeente per 1 januari 2021 de…
Starten als zzp'er in het onderwijs
In Nederland heerst een schrijnend lerarentekort. Veel scholen hebben openstaande vacatures voor docenten, die ze met geen mogelijkheid ingevuld krijgen. De uitstel op handhaving van wet DBA maakt het tegelijkertijd eenvoudig voor scholen om met…
Ben je zzp’er en geef je les? Dan ben je in principe vrijgesteld van btw. Als je werkt in het kort beroepsonderwijs moet je je voor btw-vrijstelling registreren bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Hoe werkt dit…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.