ZZP Servicedesk

Wat is het CRKBO?

Wat is het CRKBO?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Ben je zzp'er en geef je les? Dan kun je vrijstelling van btw aanvragen. Dit doe je bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Je moet hiervoor een vragenlijst doorlopen en aan bepaalde voorwaarden voldoen. Wanneer kom je in aanmerking voor vrijstelling?
Btw-vrijstelling als docent en trainer
Je bent niet verplicht om je in het register in te schrijven, maar zonder btw ben je een stuk goedkoper om in te huren voor particulieren of instellingen die zelf de btw niet kunnen verleggen. Of je nou één uur per week of fulltime lesgeeft, iedereen kan dit aanvragen als hun beroep onder de regeling valt.
 

Voor welke beroepen geldt deze regeling?

Met ‘beroepsonderwijs’ wordt doorgaans onderwijs bedoeld dat mensen opleidt voor een specifiek vak of beroep. Onderwijs en cursussen om in je vakgebied en werkkring te functioneren kunnen hier ook onder vallen. Persoonlijke vaardigheden, zoals het halen van een rijbewijs of een EHBO-cursus, vallen hier niet onder. Deze beroepen zijn vrijgesteld van btw:
– wettelijk erkende beroepsopleidingen;
– niet-wettelijk erkende beroepsopleidingen die gefinancierd worden door de overheid op het middelbaar, hoger en wetenschappelijk onderwijs;
– taalonderwijs dat nodig is om een beroep uit te oefenen.
 
Ben je niet zeker of jouw beroep in aanmerking komt voor btw-vrijstelling? Dan kun je altijd contact opnemen met het CRKBO.
 

Twee registers

Er zijn twee verschillende registers. Elk register heeft zijn eigen regelingen voor de btw. Sta je in het docentenregister beroepsonderwijs, dan heb je btw-vrijstelling voor het onderwijs dat je geeft aan onderwijsinstellingen. Sta je ingeschreven in het  instellingenregister beroepsonderwijs, dan ben je vrijgesteld van de btw die komt kijken bij al het beroepsonderwijs, zowel voor onderwijsinstellingen als daarbuiten. Dat houdt in dat zelfstandig professionals die niet gekoppeld zijn aan een onderwijsinstelling zich hier kunnen inschrijven. Denk aan zelfstandigen die een cursus geven aan particulieren zonder tussenkomst van onderwijsinstellingen.
 

Audit

Voordat je in het register kan worden opgenomen, moet je soms een audit doorlopen. Dit is een vragenlijst die je kunt vinden op de website van het CRKBO. Je moet een aantal vragen beantwoorden die gericht zijn op jouw zorgvuldigheid, rechtszekerheid, redelijkheid, betrouwbaarheid en kenbaarheid. Je bent als docent vrijgesteld van een audit als je een PO-, VO-, MBO- of HO- lesbevoegdheid hebt of een diploma van de Stichting PHBO. Een inschrijving in het docentenregister is onbeperkt geldig, bij instellingen moet je elke vier jaar de audit opnieuw invullen.
 

Voordelen

Een groot voordeel is dat je btw-vrij kunt werken en daarom een lager uurtarief kunt vragen. Voor bedrijven die van jouw trainingen gebruikmaken maakt dit niks uit, maar voor particulieren wel. Een ander leuk aspect is dat je jouw btw boekhouding niet hoeft bij te houden. Zo houd je tijd over voor andere dingen.
 

Nadelen

Als je een audit moet doorlopen, kost dit veel tijd en geld. Als instelling betaal je 675 euro voor je eerste audit, gevolgd door 525 euro voor de her-audit die je elke vier jaar moet doen. Voor docenten lopen de kosten minder hoog op: 90 euro voor een audit. Bij de aanmelding betalen instellingen en docenten een kleine vergoeding van respectievelijk 100 en 10 euro en hierbij komt een jaarlijkse bijdrage van 50 en 15 euro.
 
Een ander nadeel is dat je de btw van bijvoorbeeld het huren van een zaal of de catering niet meer kunt verrekenen met de btw die je bij je klanten in rekening brengt. Je klanten betalen immers geen btw. Je kunt ervoor kiezen om je uurtarief om deze reden iets op te schroeven.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

VERGELIJK ONLINE BOEKHOUDPAKKETTEN
AUTO KOPEN OF LEASEN?

Als ondernemer sta je voor tal van keuzes als het om autorijden gaat. Moet je je auto voor zakelijk vervoer kopen of leasen? Hoe regel je het onderhoud? Hoe zit het met de fiscus? Wat voor jou het voordeligst is, hangt af van tal van factoren. Alle informatie vind je in dit gratis whitepaper.

eigen bedrijf beginnen tijdens corona
Financiële crises blijken meer dan eens het startschot voor gigantische ondernemingen. General Motors, Microsoft, Google, Burger King en Salesforce zijn slechts een greep uit…
Je bent ondernemer. Je levert goed werk. Maar op een dag ontvang je een brief met een juridisch toontje. Een cliënt is ontevreden met…
De vakantietijd is voor veel zzp’ers en zelfstandigen een rustige periode. Opdrachtgevers zijn het land uit en veel bedrijven en overheidsinstellingen sluiten de deuren…
Doe jij aangifte per kwartaal? Het is juli, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het tweede kwartaal van 2020….

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.